Страница 1 от 1

Зеле

Публикувано: вт сеп 07, 2010 1:53 pm
от Aliana
Току що говорих с една приятелка и тя ми разказа следното:
Тя нарязвала прясното зеле и правела салата - с настърган морков, магданоз, черен пипер, олио и оцет. После слагала "салатата" в тенджерата, слагала малко вода и пресен домат, слагала капак и варяла на слаб огън, докато станело манджа. Ставало нещо между прясно и кисело зеле.

Вие как мислите, това ядливо ли е :? Т.е. как ви звучи? Дали да пробвам се чудя.... :/

Публикувано: вт сеп 07, 2010 2:11 pm
от Elti
Aliana, бих искала да ти помогна, но нямам идея какво ще стане от това. Притеснява ме оцета, магданоза (сложен предварително), че даже и морковите. Аз не бих пробвала. А ти ако се осмелиш, кажи после как е (на твоя вкус мисля, че може да му имам доверие :D ).
Знам само, че зелето обича повечко мазнина (това било тайната за вкусно прясно зеле). Съжалявам, че с друго не мога да съм полезна. :/

Re: Зеле

Публикувано: вт сеп 07, 2010 3:01 pm
от kalpazanka
:x

Публикувано: вт сеп 07, 2010 3:06 pm
от kalpazanka
:x

Публикувано: вт сеп 07, 2010 11:35 pm
от Anego
Всички открития,в т.ч. и кулинарни рецепти се създават по метода "проба-грешка" :).При термична обработка виненият оцет променя вкуса си и придава по-особен дъх на ястието.А за моркова не се притеснявай-винаги когато готвя зеле, прибавям един настърган морков и нямам забележки :) .
Ако се решиш да пробваш се надявам да споделиш опита си и да кажеш с какъв оцет си го приготвила.

Публикувано: ср сеп 08, 2010 8:50 am
от korneliq
Манджичката ще стане ...и още как. Само магданоза да се сложи , когато вече е готова...иначе жалко за витамин С. Аз също слагам морков, слагам и 1 дафинов лист, дори съм слагала понякога и изсушени сини сливи-много се връзва вкусът им със зелцето. А оцета се слага за подкиселяване, да добие малко вкус на кисело зеле.Аз оцет не слагам. Слагам само настъргани домати или доматен сок-без вода. Така пак си става леко кисело. Абе не е лошо човек да прояви фантазия и да експериментира. Разни хора, разни вкусове. :chef:

Публикувано: ср сеп 08, 2010 3:20 pm
от vyra59
Аз, когато готвя прясно зеле, като го нарежа, го претривам със сол и оцет и тогава го слагам да ври. Слагам морков, доматче, даф. лист. Магданоз накрая, когато вече е готово. Става много вкусно. :chef:
Тази рецепта ми е дала една готвачка преди много години :D

Публикувано: ср сеп 08, 2010 7:44 pm
от dukato1
ПРАВИЛАСАМ ПРЯСНО ЗЕЛЕ С ЗЕЛЕНИ СЛИВИ Става много вкусно.

Публикувано: пон сеп 13, 2010 8:10 pm
от tillia
Рали, ще стане ястие. Аз също слагам морков, когато готвя зеле. Само че черния пипер, магданоза и оцета бих сложила накрая.

Зeлe

Публикувано: пон сеп 13, 2010 10:42 pm
от mamcheto61
:clap: Нaй-вeроятно cтaвa дyмa зa лятно киceло зeлe(притрийкa,попaрник).Бeз домaтито,вcичко ce cлaгa в тeнджeрa,зaтиcкa ce c подходящa чиния,нaливaмy ce водa дa го покриe и го оcтaвяш 2-3 дeнa нa топло дa фтaca.Поcлe го изcтиcквaш от водaтa,добaвяш мy домaти и подпрaвки нa вкyc и готвиш.Aз мy cлaгaм 1дaф.лиcт,3-4зърнa кориaндър,1cкилидкa чecън,мaлко чyбрицa,чeрeн и чeрвeн пипeр и когaто e полyготово го прeхвърлям втaвa и го допичaм във фyрнaтa.Cтaвa рaзкошно!От товa зeлe,aко cи нaпрaвиш повeчe,cлeд кaто го изcтиcкaш от водaтa го нaтъпквaш в бyркaни,зaпeчaтвaш и cтeрилизирaш 10 минyти.Тaкa cи имaш киceло зeлe зa зимaтa.Кaто мy ce cложи мaлко олио cтaвa и caлaткa.Трябвa caмо дa ce внимaвa дa нe ce държи много нa топло зaщото cтaвa много киceло.Нaдявaм ce,чe cъм помогнaлa.
:love: