Хубави пържени кюфтета
- veselinka
- виртуоз с тиган
- Мнения: 34
- Регистриран на: нед окт 25, 2009 10:25 am
- :: 2 снимки от veselinka
- Местоположение: гр.Шумен
Хубави пържени кюфтета
:shock: Помагайте момичета!!! Какво ли не съм правила как ли не съм се мъчила но пържените кюфтета не ми стават - разпиляват се при пърженето И затова се принуждавам да си купувам готови Пробвала съм всякакви рецепти и вече се отказвам.Ако някой е имал такъв проблем или може да ми помогне - МОЛЯ ВИ!
- vyra59
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1616
- Регистриран на: пон авг 16, 2010 8:22 am
- :: 25 рецепти от vyra59
- :: 43 снимки от vyra59
- Местоположение: Плевен
- Makaweli
- магьосник в кухнята
- Мнения: 5639
- Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
- :: 66 рецепти от Makaweli
- :: 908 снимки от Makaweli
- Местоположение: РУСЕ
veselinka, да не би да слагаш много хляб. Аз много рядко слагам хляб, а понякога чуквам по 1 яйце. Не овалвам кюфтетата в брашно, но винаги преди да ги пусна в мазнината си намокрям ръцете в чиния с вода и хубаво ги разплесквам с мокри ръце. Опитай, може да е успешно - при мен става
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.
- Anego
- магьосник в кухнята
- Мнения: 115
- Регистриран на: съб сеп 04, 2010 10:14 am
- :: 26 рецепти от Anego
- :: 212 снимки от Anego
Веси,най-вероятно е да не попадаш на качествена кайма.За проба-вземи месо от фирмения магазин на ИВЕТ или друг,който предлага мелене на място-тази опция имат и други магазини.На килограм кайма добавям 2 средно големи глави лук-ситно нарязани,1 с.л. сол,щипка захар,1 ч.л. сода за хляб,черен пипер,1 пак. кимион,чубрица,половин връзка ситно нарязан магданоз,1 яйце,2 с.л. галета или филийка хляб,накисната в прясно мляко/вода и добре изцедена.Измесвам много добре сместта и добавям докато меся около половин к.ч. вода.Оставям я в хладилника да престои няколко часа.В купичка с равни части оцет и вода си мокря ръцете и оформям кюфтетата.Пържа ги в не много гореща мазнина,за да не останат сурови вътре.ВАЖНО- обръщам ги след като са се запържили и са хванали коричка.Ако каймата е 100% телешка-добави някаква мазнина.
Дано съм ти била полезна!
Дано съм ти била полезна!
-
- виртуоз с тиган
- Мнения: 130
- Регистриран на: вт ное 11, 2008 7:24 am
- :: 4 рецепти от Nelka
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Аз съм виждала как се правят "кюфтета" в ресторант :shock: , без изобщо да има кайма в тях :x Смилат се останалите опечени, но непродадени пържоли, шницели, вурстове, слага им се спойка някаква, останал хляб и всичко се смила няколко пъти....отврат е, но все пак не се разпадат. Важното е масата да е гладка и споена.
Заради моя племенник започнахме една техника на правене на кюфтета, която се оказа много удачна. Целта беше да може да ги дъвчи, а страничния ефект беше, че никога повече не ми се разпадна кюфте. Просто след като месарят ми смели месото, аз в къщи го смилам още веднъж, с кухненска машина. Лукът го настъргвам или го смилам с кухненска машина, чесъна го пасирам, ако ще има гъби или друг зеленчук - също ги смилам, просто всички компоненти да имат гладка консистенция. Хляб не слагам, а слагам галета, но едва след като съм сложила яйцата или млякото, или каквато спойка ще има. С галетата само сгъстявам. За детето не ги пържим, а ги овалваме в брашно или нишесте и ги сваряваме в тихо врящ бульон. За нас, ако ще са пържени, също ги овалваме, после ги пускаме за малко в бульона, да се стегне брашното, в което са оваляни, и чак тогава в тигана, на около 5-та от 12 степени ги пържим. Обръщат се едва след като са направили коричка. Стават много сочни, тъй като от пускането в бульона, около месото се образува покритие от брашното, което не позволява на сока да изтича чак толкова. И не поемат много мазнина при пърженето.
И за скара могат да се приготвят така, и на фурна после да се опекат. А само сварени, залети с някакъв сос, стават също. Наподобяват вкуса на топчетата от Супа Топчета
Ако се решиш да пробваш така, въпреки че е малко повече работа, няма да ти се разпаднат.
Успех!
Заради моя племенник започнахме една техника на правене на кюфтета, която се оказа много удачна. Целта беше да може да ги дъвчи, а страничния ефект беше, че никога повече не ми се разпадна кюфте. Просто след като месарят ми смели месото, аз в къщи го смилам още веднъж, с кухненска машина. Лукът го настъргвам или го смилам с кухненска машина, чесъна го пасирам, ако ще има гъби или друг зеленчук - също ги смилам, просто всички компоненти да имат гладка консистенция. Хляб не слагам, а слагам галета, но едва след като съм сложила яйцата или млякото, или каквато спойка ще има. С галетата само сгъстявам. За детето не ги пържим, а ги овалваме в брашно или нишесте и ги сваряваме в тихо врящ бульон. За нас, ако ще са пържени, също ги овалваме, после ги пускаме за малко в бульона, да се стегне брашното, в което са оваляни, и чак тогава в тигана, на около 5-та от 12 степени ги пържим. Обръщат се едва след като са направили коричка. Стават много сочни, тъй като от пускането в бульона, около месото се образува покритие от брашното, което не позволява на сока да изтича чак толкова. И не поемат много мазнина при пърженето.
И за скара могат да се приготвят така, и на фурна после да се опекат. А само сварени, залети с някакъв сос, стават също. Наподобяват вкуса на топчетата от Супа Топчета
Ако се решиш да пробваш така, въпреки че е малко повече работа, няма да ти се разпаднат.
Успех!
www.facebook.com/artandhobby
- mamcheto61
- магьосник в кухнята
- Мнения: 185
- Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
- :: 195 рецепти от mamcheto61
- :: 1056 снимки от mamcheto61
- Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко
Aз cлaгaм нa 1кг кaймa 2яйцa,винaги cлaгaм cyх,a нe нaкиcнaт хляб,който нaтрошaвaм кaто го cтривaм мeждy длaнитe cи.Когaто нямaм cyх хляб cлaгaм 3-4 c.л.гaлeтa.Лyкът e хyбaво дa e нacтъргaн.Пробвaй и ce нaдявaм дa оcтa нeш доволнa.
- MANI
- магьосник в кухнята
- Мнения: 390
- Регистриран на: вт дек 30, 2008 8:09 am
- :: 170 рецепти от MANI
- :: 436 снимки от MANI
-
- аматьор с виличка
- Мнения: 2
- Регистриран на: чет мар 11, 2010 11:22 am
Най-важното е каква е каймата,всичко зависи от нея.Преди време и аз имах проблем,попитах месарят в магазина от,който купувам смляна кайма и той ми каза,че за да не се разпадат кюфтетата каймата трябва да е престояла поне един ден.Когато купувам от супера нямам никакви проблеми.На 1кг.кайма слагам 1яйце,3филии хляб,1гл.лук и подправки.Когато правя кюфтетата си потапям ръцете във вода или мазнина.Стават супер !
- PassionFlower
- магьосник в кухнята
- Мнения: 158
- Регистриран на: нед май 17, 2009 7:12 am
- :: 352 рецепти от PassionFlower
- :: 1554 снимки от PassionFlower
- Местоположение: Стара Загора
- Контакти:
Здравейте, ще споделя и моето мнение по въпроса. Аз съм чувала, че се слага на върха на ножа малко сода, погасена в една лажичка кисело мляко, както и че хлябът трябва да е много добре прецеден от водата, а при пърженето не се овалват в брашно, а само си намокряш ръцете с малко оцет и така оформяш кюфтенцата. Винаги така правя и не съм имала проблеми. И при много добре загрято олио просто няма как да не се получат.
http://rusianamihailova.blogspot.com.es/