здравейте
как се приготвят гъби вретенки или още наричани сърнелки
моля за рецепта
благодаря
гъби - зимнина
-
- майстор с шприц
- Мнения: 85
- Регистриран на: пон юни 21, 2010 12:10 pm
- :: 81 снимки от rydd
- mamcheto61
- магьосник в кухнята
- Мнения: 185
- Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
- :: 195 рецепти от mamcheto61
- :: 1056 снимки от mamcheto61
- Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко
Аз съм ползвала ето тази рецепта за стерилизирани гъби:
Почистваш гъбитеизмиваш ги и ги пущаш във вряща подсолена вода.Вариш ги 15-20 минути.Предварително във всеки буркан слагаш по 1 суп лъжица оцет и олио,1 чаена лъжичка сол,няколко зърна черен пипер и бахар,1 дафинов лист.След като свариш гъбите ги отцеждаш и ги нарязваш,нареждаш в бурканите и ги заливаш с водата в която са врели,ако е необходимо се долива вода.Запечатваш бурканите и стерилизираш 1 час.
Правила съм ги и пържени:Махаш пънчетата(от тях правиш супичка)измиваш гъбите и ги подсушаваш(може да ги оставиш да се отцедят)Ако са едри ги нарязваш и ги изпържваш в много олио.Като изстинат ги редиш в буркани ,като помежду им ръсиш с нарязан чесън и ситно нарязани магданоз и цилина.В маслото в което си пържила гъбите добавяш оцет и сол на вкус(пробваш с пръстчето)и слагаш тази смес да заври.Като изстине заливаш гъбите,запечатваш и стерилизираш 1 час.
Аз обичам по простите рецепти.дано съм ти била полезна.Успех!!!
Почистваш гъбитеизмиваш ги и ги пущаш във вряща подсолена вода.Вариш ги 15-20 минути.Предварително във всеки буркан слагаш по 1 суп лъжица оцет и олио,1 чаена лъжичка сол,няколко зърна черен пипер и бахар,1 дафинов лист.След като свариш гъбите ги отцеждаш и ги нарязваш,нареждаш в бурканите и ги заливаш с водата в която са врели,ако е необходимо се долива вода.Запечатваш бурканите и стерилизираш 1 час.
Правила съм ги и пържени:Махаш пънчетата(от тях правиш супичка)измиваш гъбите и ги подсушаваш(може да ги оставиш да се отцедят)Ако са едри ги нарязваш и ги изпържваш в много олио.Като изстинат ги редиш в буркани ,като помежду им ръсиш с нарязан чесън и ситно нарязани магданоз и цилина.В маслото в което си пържила гъбите добавяш оцет и сол на вкус(пробваш с пръстчето)и слагаш тази смес да заври.Като изстине заливаш гъбите,запечатваш и стерилизираш 1 час.
Аз обичам по простите рецепти.дано съм ти била полезна.Успех!!!
- Makaweli
- магьосник в кухнята
- Мнения: 5639
- Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
- :: 66 рецепти от Makaweli
- :: 908 снимки от Makaweli
- Местоположение: РУСЕ
И един съвет от мен - не сме гъбари, но го знам от опитни гъбари. Тъй като дори и една отровна гъбка да има в един съд, всичко трябва да се изхвърли и няма човек как да знае има ли такава - има едно просто правило. Ние го научихме от братовчедите ни, които са страстни любители на гъбите - а те са го научили от един възрастен гъбар в Балкана. Това е правилото на магданоза - в тенджерата или тавата, където се приготвят гъбите се поставя китка пресен магданоз да ври заедно с тях. Ако има дори и една отровна гъба магданоза се оцветява в тъмно синьо или почернява. В такъв случай се изхвърля всичко.
Дано да ви е от полза
Дано да ви е от полза
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.
- gigi.2000
- магьосник в кухнята
- Мнения: 840
- Регистриран на: нед юни 07, 2009 11:54 pm
- :: 15 рецепти от gigi.2000
- :: 39 снимки от gigi.2000
- Местоположение: Русе,Щръклево
-
- майстор с шприц
- Мнения: 85
- Регистриран на: пон юни 21, 2010 12:10 pm
- :: 81 снимки от rydd
Благодаря Ви
за рецептата и за пробата с магданоза
ще се възползвам от вниманието Ви
аз знам че проба се прави и със скелитки чесън който се поставят при гъбите докато се бланщирват и чесъна нетрябва да си промени цвета - тогава всичко е наред в противен случай се изхвърлят както вече писахте
за рецептата и за пробата с магданоза
ще се възползвам от вниманието Ви
аз знам че проба се прави и със скелитки чесън който се поставят при гъбите докато се бланщирват и чесъна нетрябва да си промени цвета - тогава всичко е наред в противен случай се изхвърлят както вече писахте
- mamcheto61
- магьосник в кухнята
- Мнения: 185
- Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
- :: 195 рецепти от mamcheto61
- :: 1056 снимки от mamcheto61
- Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко
Това за магданоза и аз не го знаех.Винаги ме ебило страх от гъби и затова предпочитам култивираните.Но се е случвало да ми донесат диворастящи и елате ме вижте-всичко което съм чувала за изпробване се изпробва.Досега ги изпробвах със обелен и нарязан картоф го слагам при бланширането на гъбите и ако не почернее значи са ядливи,но въпреки всичко пак ги консумирам със страх.
- vyra59
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1616
- Регистриран на: пон авг 16, 2010 8:22 am
- :: 25 рецепти от vyra59
- :: 43 снимки от vyra59
- Местоположение: Плевен
- sever
- магьосник в кухнята
- Мнения: 43
- Регистриран на: пон ное 12, 2007 7:53 am
- :: 49 рецепти от sever
- :: 19 снимки от sever
От години ги правя така и стават перфектни....http://www.receptite.com/recepta.php?r=4107
- ivkaa75
- магьосник в кухнята
- Мнения: 2941
- Регистриран на: нед ное 01, 2009 9:35 am
- :: 4 рецепти от ivkaa75
- :: 3 снимки от ivkaa75
- Anego
- магьосник в кухнята
- Мнения: 115
- Регистриран на: съб сеп 04, 2010 10:14 am
- :: 26 рецепти от Anego
- :: 212 снимки от Anego
Не консумирайте загнили, презрели, наядени от червеи или престояли гъби-дори и култивирани!!!
Както се казва... има 3 вида гъби-ядливи,докторски и попски.Затова,за да сте сигурни-просто си купете култивирани,може да отстъпват по вкусови качества на горските,но няма да рискувате нечий живот. Замърсяването на околната среда води до мутации, а гъбите са силно податливи .
10 минути удоволствие от похапването на гъби струват ли 1 седмица страх или още по-лошото?
Както се казва... има 3 вида гъби-ядливи,докторски и попски.Затова,за да сте сигурни-просто си купете култивирани,може да отстъпват по вкусови качества на горските,но няма да рискувате нечий живот. Замърсяването на околната среда води до мутации, а гъбите са силно податливи .
10 минути удоволствие от похапването на гъби струват ли 1 седмица страх или още по-лошото?