Страница 1 от 1
гъби - зимнина
Публикувано: пон окт 11, 2010 8:25 am
от rydd
здравейте
как се приготвят гъби вретенки или още наричани сърнелки
моля за рецепта
благодаря
Публикувано: пон окт 11, 2010 11:13 am
от mamcheto61
Аз съм ползвала ето тази рецепта за стерилизирани гъби:
Почистваш гъбитеизмиваш ги и ги пущаш във вряща подсолена вода.Вариш ги 15-20 минути.Предварително във всеки буркан слагаш по 1 суп лъжица оцет и олио,1 чаена лъжичка сол,няколко зърна черен пипер и бахар,1 дафинов лист.След като свариш гъбите ги отцеждаш и ги нарязваш,нареждаш в бурканите и ги заливаш с водата в която са врели,ако е необходимо се долива вода.Запечатваш бурканите и стерилизираш 1 час.
Правила съм ги и пържени:Махаш пънчетата(от тях правиш супичка)измиваш гъбите и ги подсушаваш(може да ги оставиш да се отцедят)Ако са едри ги нарязваш и ги изпържваш в много олио.Като изстинат ги редиш в буркани ,като помежду им ръсиш с нарязан чесън и ситно нарязани магданоз и цилина.В маслото в което си пържила гъбите добавяш оцет и сол на вкус(пробваш с пръстчето)и слагаш тази смес да заври.Като изстине заливаш гъбите,запечатваш и стерилизираш 1 час.
Аз обичам по простите рецепти.дано съм ти била полезна.Успех!!!
Публикувано: пон окт 11, 2010 10:28 pm
от Makaweli
И един съвет от мен - не сме гъбари, но го знам от опитни гъбари. Тъй като дори и една отровна гъбка да има в един съд, всичко трябва да се изхвърли и няма човек как да знае има ли такава - има едно просто правило. Ние го научихме от братовчедите ни, които са страстни любители на гъбите - а те са го научили от един възрастен гъбар в Балкана. Това е правилото на магданоза - в тенджерата или тавата, където се приготвят гъбите се поставя китка пресен магданоз да ври заедно с тях. Ако има дори и една отровна гъба магданоза се оцветява в тъмно синьо или почернява. В такъв случай се изхвърля всичко.
Дано да ви е от полза
Публикувано: вт окт 12, 2010 9:56 am
от gigi.2000
Бони, това с магданоза е много ценен съвет
!Аз много обичам гъби, но още повече се страхувам от тях.
зимнина гъби
Публикувано: вт окт 12, 2010 12:22 pm
от rydd
Благодаря Ви
за рецептата и за пробата с магданоза
ще се възползвам от вниманието Ви
аз знам че проба се прави и със скелитки чесън който се поставят при гъбите докато се бланщирват и чесъна нетрябва да си промени цвета - тогава всичко е наред в противен случай се изхвърлят както вече писахте
гъби-зимнина
Публикувано: вт окт 12, 2010 1:49 pm
от mamcheto61
Това за магданоза и аз не го знаех.Винаги ме ебило страх от гъби и затова предпочитам култивираните.Но се е случвало да ми донесат диворастящи и елате ме вижте-всичко което съм чувала за изпробване се изпробва.Досега ги изпробвах със обелен и нарязан картоф го слагам при бланширането на гъбите и ако не почернее значи са ядливи,но въпреки всичко пак ги консумирам със страх.
Публикувано: вт окт 12, 2010 8:23 pm
от vyra59
БОНИ, страшно ценен съвет даваш! И аз се страхувам от отровни
гъби. Благодаря за съвета!!!
Публикувано: чет окт 14, 2010 2:04 pm
от sever
От години ги правя така и стават перфектни....
http://www.receptite.com/recepta.php?r=4107
Публикувано: чет окт 14, 2010 4:59 pm
от ivkaa75
Бони, полезен съвет
и ние сме от балкана баща ми е гъбар,но това не бях го чувала,
благодаря.
Публикувано: нед окт 17, 2010 12:12 am
от Anego
Не консумирайте загнили, презрели, наядени от червеи или престояли гъби-дори и култивирани!!!
Както се казва... има 3 вида гъби-ядливи,докторски и попски.Затова,за да сте сигурни-просто си купете култивирани,може да отстъпват по вкусови качества на горските,но няма да рискувате нечий живот. Замърсяването на околната среда води до мутации, а гъбите са силно податливи .
10 минути удоволствие от похапването на гъби струват ли 1 седмица страх или още по-лошото?