Цаца на фурна? Помощ!
- neli.mag
- магьосник в кухнята
- Мнения: 138
- Регистриран на: пон авг 06, 2007 12:26 pm
- :: 33 рецепти от neli.mag
- :: 136 снимки от neli.mag
- Местоположение: Кърджали
Цаца на фурна? Помощ!
Имам 1 кг цаца и съм решила утре да я правя печена във фурната, че не ми се занимава с пържене. Досега само скумрия пека в тава и във фурната поръсена обилно с черен пипер. Дали ще стане и с дребната риба? Някакви по-ясни идеи!
- mamcheto61
- магьосник в кухнята
- Мнения: 185
- Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
- :: 195 рецепти от mamcheto61
- :: 1056 снимки от mamcheto61
- Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко
Пробвай и ако стане добре сподели.Що си мисля,че ако и сложиш малко доматен сок и кисели краставички ще заприлича на Ропотамото
- Anego
- магьосник в кухнята
- Мнения: 115
- Регистриран на: съб сеп 04, 2010 10:14 am
- :: 26 рецепти от Anego
- :: 212 снимки от Anego
Разбира се ,че ще стане.Правила съм плакия на фурна-цаца,доматен сок,лук,чесън,черен пипер,дафинов лист,резенчета лимон.Непременно почисти коремчетата,за да се избегне горчивия вкус . Приготвяла съм я и с ориз на фурна.
Предпочитанията ни клонят към пържена цаца-класика , маринована или сушена.Дано съм била полезна.
Предпочитанията ни клонят към пържена цаца-класика , маринована или сушена.Дано съм била полезна.
- ma_rri_na
- магьосник в кухнята
- Мнения: 220
- Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
- :: 106 рецепти от ma_rri_na
- :: 653 снимки от ma_rri_na
- Местоположение: Варна
Става разбира се. Ако е много дребна - тип гюмюш не си струва чистенето. Ако е по- едричка цаца чистенето става по следния начин : обръщаш по корем, захващаш от долу главата с лявата ръка , на коремчето има малка дупка - с ножче с тънко острие разширяваш дупката захващаш с ножчето и пръсти долната част на червата и дърпаш нагоре към главата - вадиш червата директно ; хрилете не се чистят. Ако искаш можеш да махнеш и главите, но тогава почти нищо не остава от рибката.
Нареждаш рибките настрани в тавичка с припокриване т.е главичките на следващия ред върху опашките на горния ред. Слага се бахар, черен пипер, начупен дафинов лист, олио, оцет / ако не искаш да ти мирише на оцет докато печеш, сложи лимонтозу или изцеден лимон и парченца лимон/ и вода в равни количества. Печеш докато изври водата -и остане само на мазнина - става много бързо. Забравих да кажа , че отдолу можеш да сложиш готварска хартия, защото ако нямаш тефлонова тава залепва лошо и при вадене рибките се разкъсват.
Нареждаш рибките настрани в тавичка с припокриване т.е главичките на следващия ред върху опашките на горния ред. Слага се бахар, черен пипер, начупен дафинов лист, олио, оцет / ако не искаш да ти мирише на оцет докато печеш, сложи лимонтозу или изцеден лимон и парченца лимон/ и вода в равни количества. Печеш докато изври водата -и остане само на мазнина - става много бързо. Забравих да кажа , че отдолу можеш да сложиш готварска хартия, защото ако нямаш тефлонова тава залепва лошо и при вадене рибките се разкъсват.
- ma_rri_na
- магьосник в кухнята
- Мнения: 220
- Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
- :: 106 рецепти от ma_rri_na
- :: 653 снимки от ma_rri_na
- Местоположение: Варна
ma_rri_na написа:Става разбира се. Ако е много дребна - тип гюмюш не си струва чистенето. Ако е по- едричка цаца чистенето става по следния начин : обръщаш по гръб - корема да е отгоре, захващаш от долу главата с лявата ръка , на коремчето има малка дупка - с ножче с тънко острие разширяваш дупката захващаш с ножчето и пръсти долната част на червата и дърпаш нагоре към главата - вадиш червата директно ; хрилете не се чистят. Ако искаш можеш да махнеш и главите, но тогава почти нищо не остава от рибката.
Нареждаш рибките настрани в тавичка с припокриване т.е главичките на следващия ред върху опашките на горния ред. Слага се бахар, черен пипер, начупен дафинов лист, олио, оцет / ако не искаш да ти мирише на оцет докато печеш, сложи лимонтозу или изцеден лимон и парченца лимон/ и вода в равни количества. Печеш докато изври водата -и остане само на мазнина - става много бързо. Забравих да кажа , че отдолу можеш да сложиш готварска хартия, защото ако нямаш тефлонова тава залепва лошо и при вадене рибките се разкъсват.
- Madlena
- виртуоз с тиган
- Мнения: 133
- Регистриран на: пет ное 06, 2009 12:27 pm
- :: 5 рецепти от Madlena
- :: 372 снимки от Madlena
- Местоположение: София
Скоро купих по-голямо количество цаца и нямах време да си играя да я пържа за вечеря, пък и пържена става много мазна. Реших да пробвам във фурната. сгорещих в една тава олио във фурната и отгоре подредих измитата и оваляна в брашно и малко сол цаца. Пекох я на 250 градуса и след около 10-15 мин я пообърнах внимателно с лъжица. Стана супер и не толкова мазна.
- neli.mag
- магьосник в кухнята
- Мнения: 138
- Регистриран на: пон авг 06, 2007 12:26 pm
- :: 33 рецепти от neli.mag
- :: 136 снимки от neli.mag
- Местоположение: Кърджали
БЛагодаря за отговорите, момичета! Може да ви се стори несериозна темата, но наистина не можех да пържа - не от мързел, а ме беше пипнал вирус с всичките си екстри. /
Та приготвих цацата като Madlena. Размразих я, после я измих добре, овалях в царевично брашно - и в 1 кафена чашка загрято олио в тавата. Не я обръщах . Изпекох я на доста силна фурна за кратко време.
Не слагах зеленчуци, защото моите хора не харесват риба с домати, лук, но нямат нищо против ако е с варени или пържени картофи.
Та приготвих цацата като Madlena. Размразих я, после я измих добре, овалях в царевично брашно - и в 1 кафена чашка загрято олио в тавата. Не я обръщах . Изпекох я на доста силна фурна за кратко време.
Не слагах зеленчуци, защото моите хора не харесват риба с домати, лук, но нямат нищо против ако е с варени или пържени картофи.
- mamcheto61
- магьосник в кухнята
- Мнения: 185
- Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
- :: 195 рецепти от mamcheto61
- :: 1056 снимки от mamcheto61
- Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко
Браво Нели и благодаря,че сподели.Имам 1 пакет цаца не помня от кога във фризера и само заради това досадно пържене и изхабяване на много олио все я подминавах.Сега обаче ще я сготвя по твоя начин и ще се отърва от нея.