Страница 1 от 1

Бакпулвер вместо мая

Публикувано: пон окт 18, 2010 7:39 pm
от Aliana
Здравейте!

Реших да правя тутманик, приготвих всичко и се оказа, че нямам мая...
Трябва ми рецепта за солено печиво с бакпулвер, да е подобно на тутманик. Търсих, но нищо не открих. Солени кексове не ми вършат работа...
Дали мога да направя рецептата за тутманик, но вместо мая да сложа бакпулвер?
Ако имате идеи и рецепти - моля помогнете :)

Благодаря ви предварително :love:

Публикувано: пон окт 18, 2010 10:11 pm
от gigi.2000
Рали, освен да пробваш и да споделиш с нас опита си :P ...Надявам се, че вече си намерила изход от ситуацията.Предполагам, че тестата с бакпулвер е нужно да са по-рядки, тип кексово. Моят тъй наречен тутманик не е от месено тесто, а е със сода за хляб, която може успешно да се замени със бакпулвер. Мак пак се изказвам не особено подготвена, но се опитвам да бъда полезна, разсъждавайки "на глас" :roll: . Сподели резултата после...Успех!

Публикувано: вт окт 19, 2010 7:48 am
от neli1100
ще се получи солен кекс,според мен-та пак ще става за ядене ,но няма да е тутманик :)

Публикувано: вт окт 19, 2010 8:51 am
от vyra59
Раличка, аз съм правила тутманик(месен) с бакпулвер(вместо мая). Пак става, но малко по-различен от този с маята. Според мен с мая си е най-хубав. :thumup:

Публикувано: вт окт 19, 2010 9:31 am
от neli.mag
Тутманик без мая ще си е най-обикновен солен кекс, мързелива баница, мазен хляб. Има си много варианти на имена, но в никакъв случай не е ТУТМАНИК.

Публикувано: вт окт 19, 2010 12:57 pm
от Aliana
:D Прави сте, получи се нещо като содена питка с яйца и сирене. Не беше лоша, но не беше и върховна.
Синът ми има един приятел, германец, който много харесва български тестени изделия (за разлика от моя син, който ги дъвчи с изражение на великомъченик). Та снощи решиха, че момчето ще пренощува (отново) у нас. За него исках да го направя. Всеки път след като яде нещо тестяно при мен, на следващия ден майка му ми звъни и иска рецептата. Между другото - тя се специализира в български печива, прави вече страхотни банички картлачки, тутманика на Буци, палачинките на майка ми, баници със сирене, с кайма, мекици и много, много други неща. Все казва, че било жалко, че не може да влезе тук и да похвали рецептите. Тя ги "напасва", като например по баницата поръсва тиквени семки или сусам, в баничките слага и счукан чесън, провансалски зелени подправки, в мекиците стафиди или ябълки на кубчета, а бързият хляб на тиган не можах да си го позная, до такава степен го е модифицирала :) Честно казано, не вярвам днес да ме пита какво е било това снощното, не беше кой знае какво, но карай, лошо няма :)

Благодаря ви на всички за бързите отговори :love:

Публикувано: пет окт 22, 2010 5:24 pm
от neli.mag
Aliana написа: а бързият хляб на тиган ... :)
Рали, много ме заинтересува този хляб на тиган? Може ли малко повече инфо или рецепта?

Публикувано: пет окт 22, 2010 9:35 pm
от Aliana
Нели, ето това е рецептата Бърз хляб на тиган :)

Бакпулвер вместо мая

Публикувано: пет окт 22, 2010 11:08 pm
от mamcheto61
:flow2: :flow2: :flow2: Мила Рали аз правя един тутманик който съм научила от баба ми тя му викаше Мързеливо тчено носе прави със сода бикарбонат и много често присъства на масата ми.ето и рецептата пробвай(остави временно картофената яхния) Разбиваш 3-4 яйца на ръка с бъркалка,прибавяш половин чаена чаша олио,после добавяш 1 коф.кис.мляко(400гр)в която си сложила 1 чаена лъж.сода бикарбонат,натрошаваш 200-250гр сирене и накрая добавяш 3 ч.чаши брашно.Разбъркваш хубаво,получава се тесто по -гъсто от кексовото и изсипваш в намаслена и леко поръсена с брашно или галета тавичка и печеш на 150` загрята фурна докато се зачерви и стане тъмнозлатисто отгоре(около 45-50 минути,зависи от фурната).Особенното на всички видове печива със сода бикарбонат е по-бавното печене на по слаба фурна(това го научих от опита си -прочети моя пасаж в темата Гафове в кухнята).Надявам се да ти хареса.Хапваме си го с компот или айрянче.Успех!!! :thumup: :thumup: :love: :love: :love: