Страница 1 от 3

Картофена манджа

Публикувано: вт окт 19, 2010 6:31 pm
от Aliana
Здравейте :)

С какво подправяте постна картофена манджа? Надявам се се сещате, каква имам пред вид... дето е само картофи, а сосът е някакси гъст, леко червеникав, ама какво се слага в него? Най-обикновена манджа всъщност, но не съм правила никога, а и никога не попитах майка ми, какво й слага :(

Благодаря ви предварително! :)

Публикувано: вт окт 19, 2010 7:13 pm
от melek
Рали,аз и слагам чубрица или пресен девесил.

Публикувано: вт окт 19, 2010 8:00 pm
от vyra59
Здравей Раличка! На тази вкусна картофена манджичка аз слагам чубрица
и джоджен(сух-той има по-силен аромат) и пресен магданоз. :thumup:

Публикувано: вт окт 19, 2010 8:46 pm
от Aliana
Емира, Вяра, благодаря ви!

Да бях прочела по-рано :x

Аз ги сготвих одеве и като не ми хрумна нищо, сложих им черен пипер, червен пипер (заради червеното), чаша смлени домати (пак заради червеното..) и риган. Не приличаше изобщо на тази, която имах пред вид :(

Значи чубрицата прави историята, за нея изобщо не се сетих. Трябва да си купя. Ще пробвам и по двете рецепти, сега няма да спра да я правя, докато не я налучкам.

А от какво се получава червеникавият цвят при вас? :?

Поздрави и благодаря!

Публикувано: вт окт 19, 2010 8:58 pm
от vyra59
Рали, сега ще ти напиша как я правя аз. Слагам лука да се задуши, нарязвам и чушка и морковче. Като се задушат малко ,слагам картофите и червен пипер, наливам топла водичка и като станат готови картофите, слагам малко домати. Щом се сварят и те, подбърквам с малко брашно, ври още 10 минути, свалям от котлона и слагам подправките. :thumup: :chef:

Публикувано: вт окт 19, 2010 9:05 pm
от Aliana
Аааааахааааа..... :shock:

Аз лук не сложих, никога не съм го усещала в манджата, а той явно се стапя...

Аз сложих картофите, олио, вода, сол, черен пипер и доматите и ги изчаках да се сварят, сложих ригана и айдееее, голямо разочарование :D Не ме разбирай погрешно - имаше тук 4 младежа и ядоха, само аз не ядох, защото очаквах друго, аз съм така, като ми се яде нещо, не мога да хапна друго :roll:
Утре пак ще я направя, както си описала :thumup: И ще докладвам!

Публикувано: вт окт 19, 2010 9:26 pm
от Elti
Aliana, ето една рецепта, по която съм готвила и много ми хареса
Яхния от пресни картофи

Аз за подправка слагам джоджен.
Сега да ти кажа и една моя тайна :D (нещо, което правя винаги при катофена чорба и ми харесва). Преди да сложа доматите към манджата ги нарязвам (или настъргвам) и ги запържвам в малко олио до получаване на доматен сос. Слагам сол, нарязан наситно чесън (може да го пропуснеш) и чак тогава ги добавям към врящата картофена гозбичка (доматите ги слагам, когато картофите са сварени и я оставям да поври още малко)

Хайде, успех в търсенето на "точния" вкус.

Публикувано: вт окт 19, 2010 10:06 pm
от Makaweli
От дете обичам тази постна картофена яхния /така й казват в родния ми Великотърновски край/. Баба ми след задушаването на лука, морковите и скилидка-две чесън добавяше сладък домашен червен пипер и малко домашна лютеница. После се добавят картофите, като се позадушат се прибавят доматите и малко вода. Накрая се подбърква с лъжица брашно, размито на кашица. Подправките които аз ползвам са целина и магданоз /може и малко девисил/.

УСПЕХ :cook:

Публикувано: вт окт 19, 2010 10:28 pm
от Aliana
Снежи, Бони, благодаря ви! :love:

Ще докладвам какво се е получило!

Публикувано: вт окт 19, 2010 10:58 pm
от zuzkoto
Рали, на картофената яхния обикновено слагам листа от целина или дафинов лист, червен и черен пипер.