Страница 2 от 3

Публикувано: вт окт 19, 2010 11:04 pm
от Aliana
Ауууу, Оля, вярно, дафинов лист... и за него не се сетих днес!

Хей, момичета, ще трябва в няколко тенджерки да си направя от всяка рецепта, толкова интересни и изкусителни предложения прочетох тук!

Със сигурност ще ви се похваля, каква съм я свършила!



:love: :love: :love: :love: :love: :love: :love: :love: :love: :love: :love: :love: :love:

Публикувано: ср окт 20, 2010 12:17 pm
от lucky6
Здравей и от мен! Аз я правя подобно на vyra59, задушавам лук, морков, чушка, добавям червен пипер, картофите на едро и съвсем малко вода. Обърквам всичко и задушавам по-дълго време. Оставям ги почти до готовност. Колкото повече се задушават, толкова ми се получава по-вкусна манджата накрая. Чак тогава заливам с топла вода и смлени домати. Брашно слагам само ако са пресни картофите, иначе консистенцията на соса е добра. За подправки: червен пипер, магданоз /ако са пресни - копър/, лъжичка маги 10 зеленчука и това е. Успех!

Публикувано: ср окт 20, 2010 2:10 pm
от Aliana
Teoдора, благодаря! :)

Има нещо обаче, което не ми е ясно: в какъв смисъл пресни картофи? :? Аз като готвя, готвя винаги с пресни картофи, обелвам ги и почвам. Варени ако имам останали, ги правя на тиган, не готвя с тях.
Или имаш нещо друго пред вид :/

Публикувано: ср окт 20, 2010 6:34 pm
от akva7
На пролетния картоф се казва,,пресен",а на есенния--,,стар".

Публикувано: ср окт 20, 2010 10:35 pm
от Anego
Рали,колкото готвачи-толкова рецепти за картофена яхния ще прочетеш.Едната ми баба слагаше бахар и дафинов лист,другата ми баба-магданоз,мама-чубрица,а аз -джоджен и като правило-винаги добавям лютеницата към края (рядко използвам домати).Но най-вкусна става яхнийката като я запечеш във фурната за 15 минути след свалянето и от котлона.

Публикувано: чет окт 21, 2010 11:37 am
от Aliana
Akva, благодаря :oops:

Ани, наистина е така, явно колкото печки - толкова рецепти! :D

Вчера започнах с пробите. Направих картофите с морков, лук, червен пипер, дафинов лист и домати. Бяха хубави и се изядоха като гарнирура към печено чесново пиле и зелена салата. Но не бяха като на мама, така че мисията продължава. Ще докладвам за следващите :roll:

Слагам снимка на вчерашния резултат :)

Приятен ден и благодаря!

Изображение

Публикувано: чет окт 21, 2010 11:46 am
от mimsi
Aliana написа:
Има нещо обаче, което не ми е ясно: в какъв смисъл пресни картофи? :? Аз като готвя, готвя винаги с пресни картофи, обелвам ги и почвам. Варени ако имам останали, ги правя на тиган, не готвя с тях.
Как ме разсмя ,мила Рали! :)))
Тя винаги готвела с пресни картофи! :))) Сладка!
Да споделя и аз по темата!Наистина от различните подправки се различава много и вкуса на картофената яхнийка.Аз я правя всеки път с различни , за да не ни омръзва,но определено с ПРЕСНИ картофи и с ПРЕСНИ подправки най ни харесва.Не бива да се прекалява и с подправките,защото се губи вкуса на картофа.Също от голямо значение е и сорта на картофите.Нали знаеш-има такива за пържене и други за готвене!
Хайде очакваме да споделиш откри ли точната комбинация от подправки за мамината картофена яхнийка!

Публикувано: чет окт 21, 2010 4:04 pm
от mamcheto61
Хайде да не остана и аз по назад да си кажа и аз рецептата,след като си задуша всички продукти(лук,моркови,картофки,през лятото 1 чушка,а зимата 1 кисела камба от туршийка)добавямчервен пипер,черен пипер и наливам водичка,но не прекалявам,като уврат картофите в купичка си слагам малко дом.сконсерва,намачквам го и в него слагам брашното за сгъстяване(така не става на бучки) сипвам при картофите и оставям на тих огън 5-6 минути и върхът на манджичката е пресен копър за подправка,ако обичате чесън на по ранен етап може да го добавиш и понеже мъжът ми никак не обича манджи на котлон след като добавя доматито аз я мятам във фурната предварително загрята за 10 минути.И още един трик,ако си отървала да сложиш повечко вода сипи 1 каф.чашка ориз и готово,манджата се сгъстява,няма нужда да я тъпчеш с брашно.Надявам се да изпробваш на всички рецептите,така като гледам ти направихме менюто поне за 1 ден от седмицата до края на годината.Родих се с темата "какво сготвиха веселите готвачи"-вече хич не го мисля яденето-отварям темата виждам идеи и почвам,досега най трудно ми беше да го измисля,а не да го сготвя.Пожелавам ти успех при всички опити!

Za kartofenata qhmiq

Публикувано: пет окт 22, 2010 3:50 pm
от ma_rri_na
Чета и се облизвам , чак преглъщам и си спомням детството.
Едната от бабите ми от Добруджа , освен всичко описано като подправки слагаше и малко " пой" - смес от сминдух, чубрица, червен пипер - който е ходил в Габрово - в Етъра знае с какво поръсват топлите питки и гевреци.
В допълнение с топла баница вместо хляб -тази картофена яхнийка беше любимото ми нещо когато ходех на гости.

Публикувано: съб окт 23, 2010 4:31 pm
от sissil
Съвсем случайно попаднах в темата ,а вече беше сготвена манджата .Аз само мога да добавя ,че става още по вкусна когато се задържи малко повечко лука ,така че да се карамелизира.
За да стане гъста аз слагам царевично нишесте -съответно е безцветно и без аромати.