Страница 3 от 3

Публикувано: съб окт 23, 2010 4:39 pm
от tillia
Рали, на постните картофи /особено пролетните/,твърде много върви като подправка копъра или естрагона /тарос/. Всяка една подправка, посочена и от другите веселушки, придава специфичен аромат на яхнията. Така че пробвай с различни подправки и ще си избереш тези, които най-допадат на домочадието.
Ще ти напиша най-обикновената рецепта: Измиваш и обелваш 1 кг картофи и ги нарязваш на кръгчета или на кубчета, с големина по желание. Задушаваш 2 кромид глави лук в 0,5 ч. ч. олио /може да заместиш с праз или пролетта със зелен лук - получават се различни вкусове/. Поръсваш с 0,5 ч. л. червен пипер или 1 с. л. домено пюре, пържиш 1 минута, добавяш картофите и заливаш с гореща вода. Посоляваш. Когато картофите са почти сварени, прибавяш 2 - 3 ситно нарязани домати /пресни или от консерва/ и вариш още 5 - 10 минути, отстраняваш и поръсваш с избраната зелена подправка. Ако готвиш с пролетни, млади картофи, в запръжката, преди да сложиш червения пипер, запържваш 1 с. л. брашно.
Както и други момичета са писали, можеш да добавиш моркови, чушки.
Най-вкусна става яхнията, ако я изпечеш във фурната. Даже аз не пържа нищо, а слагам всички продукти в тава и запичам.
Успех! :thumup: :love:

Публикувано: съб ное 13, 2010 8:21 pm
от denirachi
Aliana аз във картофената яхния слагам и домашно приготвен гювеч(домат,пипер,патладжан,целина),и задължително пресен или сух джоджен.