Страница 1 от 3

Крем карамел

Публикувано: ср ное 17, 2010 10:14 am
от lucky6
Здравейте, момичета!

Помагайте! Имам проблем с правенето на крем-карамел. Ох, може би трябва да пиша директно в "провал в кухнята", но пък съм толкова зле с приготвянето на десерти, че сигурно модераторите ще ми направят отделна тема. Та, преди окончателно да се откажа да правя крем карамел ви моля за съвет. Проблемът ми е, че когато обърна чашката с готовия крем на дъното остава "залепена" плочка карамел. :cry: Вашия къде е? :? Искам като го извадя, кремът да се залее с карамелов сироп. Не че при мен няма, но мисля, че на оная плочка не й е там мястото. Пробвах четирите варианта на комбинация на температура на карамел и яйчена смес. Топъл карамел - студена смес, топла смес - изстинал карамел, както и двете топли и двете студени. Резултатът е карамелена плочка. Яка при това! Плаче ми се вече. Имам чувството, че млякото си отмъщава, тъй като въобще не го обичам. Изчетох всички коментари към рецептата за крем карамел и май друг с моя проблем няма. Дайте съвет!

Публикувано: ср ное 17, 2010 3:56 pm
от neli.mag
Да не би да обръщаш чашките много бързо след изпичане. Аз изчаквам 2-3 часа хубаво да изстине кремът, да се разтопи карамела и така не се залепя на дъното. Или слоят карамел е по-дебел.

Публикувано: ср ное 17, 2010 4:02 pm
от lucky6
Въобще не бързам да ги обръщам. Моите хора го харесват студен. Но пък точно защото обичат повечко карамел, карамелизирам повече захар. Ще пробвам с по-малко количество.... и ще пиша...

Публикувано: ср ное 17, 2010 5:49 pm
от Aliana
А как приготвяш карамела? Може и на това да се дължи - прекалено "наситен" карамел, който няма как да се втечни от крема. Като го правиш, слагай вода в захарта, кипвай го и бъркай, докато стане златиста, но течна маса, а не гъст като дъвка. После разливаш по формите и нататък е ясно. Успех!
:thumup:

Публикувано: ср ное 17, 2010 7:04 pm
от vasseto
Грешката ти е в това, че правиш карамела много гъст и той не успява да се стопи в последствие. Затова когато карамелизираш захарта добави водичка в съда (тигана) ,така че сместа да не се задържа по лъжицата :) Внимавай след добавянето на водата -захарта загаря много бързо.

Публикувано: ср ное 17, 2010 7:16 pm
от neli.mag
Аз карамелизирам захарта, обилно намокрена в порцеланова купа в микровълновата.. Може да опиташ, няма нужда от бъркане и опасност да загори.

Публикувано: ср ное 17, 2010 9:43 pm
от lucky6
Много ви благодаря! Досега на чаена чаша захар слагах голяма супена лъжица вода. Следващия път ще сложа повече и ще видим! А има ли значение температурата на карамела и сместа или това са мои стари избледнели спомени, отнасящи се за друг десерт може би?

крем карамел

Публикувано: ср ное 17, 2010 11:51 pm
от mamcheto61
:chef: Пробвай варианта който е дала по горе Алиана,и аз слагам вода в захарта и не оставям карамела да стане много тъмен.Отстранявам го от огъня още докато е светлокафяв,защото той продължава да се карамелизира и след това и ако е по тъмен ще прегори и ще се сгъсти и после крема ще нагарча.И друг трик прилагам като го разсипвам го размазвам и по стените на купичките и така той не се наслоява само по дъното и по лесно се разстопява и има значение това,че млякото трябва да е горещо при разбъркване с яйцата,акогато узреят напролет ягодите му слагам по някоя и друга нарязана ягодка и става страхотен.Успех!!!! :thumup: :thumup: :thumup:

Публикувано: чет ное 18, 2010 10:44 am
от lucky6
Следващия път го правя с повече вода и горещо мляко! :clap: И ще пиша! :wink:

Публикувано: ср фев 23, 2011 12:45 pm
от lucky6
Кошмар!!!
Не става и не става. Вчера направих карамела от 1 ч.ч захар и 1/2 ч.ч вода. Колко повече вода да слагам, ще прилича на сироп! Получения карамел разпределям в 6 ч.ч от същия вид. Много ли е като количество? Млякото горещо, както ме съветвате... И резултата е пак накиснати чаши в мивката, за да им се разтвори плочката на дъното :/
Явно така ще е :cry: , но поне да се оплача