Здравейте, момичета!
Помагайте! Имам проблем с правенето на крем-карамел. Ох, може би трябва да пиша директно в "провал в кухнята", но пък съм толкова зле с приготвянето на десерти, че сигурно модераторите ще ми направят отделна тема. Та, преди окончателно да се откажа да правя крем карамел ви моля за съвет. Проблемът ми е, че когато обърна чашката с готовия крем на дъното остава "залепена" плочка карамел. Вашия къде е? Искам като го извадя, кремът да се залее с карамелов сироп. Не че при мен няма, но мисля, че на оная плочка не й е там мястото. Пробвах четирите варианта на комбинация на температура на карамел и яйчена смес. Топъл карамел - студена смес, топла смес - изстинал карамел, както и двете топли и двете студени. Резултатът е карамелена плочка. Яка при това! Плаче ми се вече. Имам чувството, че млякото си отмъщава, тъй като въобще не го обичам. Изчетох всички коментари към рецептата за крем карамел и май друг с моя проблем няма. Дайте съвет!
Крем карамел
- lucky6
- виртуоз с тиган
- Мнения: 198
- Регистриран на: ср окт 21, 2009 10:58 am
- :: 7 рецепти от lucky6
- :: 13 снимки от lucky6
- neli.mag
- магьосник в кухнята
- Мнения: 138
- Регистриран на: пон авг 06, 2007 12:26 pm
- :: 33 рецепти от neli.mag
- :: 136 снимки от neli.mag
- Местоположение: Кърджали
- lucky6
- виртуоз с тиган
- Мнения: 198
- Регистриран на: ср окт 21, 2009 10:58 am
- :: 7 рецепти от lucky6
- :: 13 снимки от lucky6
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
А как приготвяш карамела? Може и на това да се дължи - прекалено "наситен" карамел, който няма как да се втечни от крема. Като го правиш, слагай вода в захарта, кипвай го и бъркай, докато стане златиста, но течна маса, а не гъст като дъвка. После разливаш по формите и нататък е ясно. Успех!
www.facebook.com/artandhobby
- vasseto
- аматьор с виличка
- Мнения: 17
- Регистриран на: чет сеп 25, 2008 9:28 pm
- neli.mag
- магьосник в кухнята
- Мнения: 138
- Регистриран на: пон авг 06, 2007 12:26 pm
- :: 33 рецепти от neli.mag
- :: 136 снимки от neli.mag
- Местоположение: Кърджали
- lucky6
- виртуоз с тиган
- Мнения: 198
- Регистриран на: ср окт 21, 2009 10:58 am
- :: 7 рецепти от lucky6
- :: 13 снимки от lucky6
- mamcheto61
- магьосник в кухнята
- Мнения: 185
- Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
- :: 195 рецепти от mamcheto61
- :: 1056 снимки от mamcheto61
- Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко
Пробвай варианта който е дала по горе Алиана,и аз слагам вода в захарта и не оставям карамела да стане много тъмен.Отстранявам го от огъня още докато е светлокафяв,защото той продължава да се карамелизира и след това и ако е по тъмен ще прегори и ще се сгъсти и после крема ще нагарча.И друг трик прилагам като го разсипвам го размазвам и по стените на купичките и така той не се наслоява само по дъното и по лесно се разстопява и има значение това,че млякото трябва да е горещо при разбъркване с яйцата,акогато узреят напролет ягодите му слагам по някоя и друга нарязана ягодка и става страхотен.Успех!!!!
- lucky6
- виртуоз с тиган
- Мнения: 198
- Регистриран на: ср окт 21, 2009 10:58 am
- :: 7 рецепти от lucky6
- :: 13 снимки от lucky6
- lucky6
- виртуоз с тиган
- Мнения: 198
- Регистриран на: ср окт 21, 2009 10:58 am
- :: 7 рецепти от lucky6
- :: 13 снимки от lucky6
Кошмар!!!
Не става и не става. Вчера направих карамела от 1 ч.ч захар и 1/2 ч.ч вода. Колко повече вода да слагам, ще прилича на сироп! Получения карамел разпределям в 6 ч.ч от същия вид. Много ли е като количество? Млякото горещо, както ме съветвате... И резултата е пак накиснати чаши в мивката, за да им се разтвори плочката на дъното :/
Явно така ще е , но поне да се оплача
Не става и не става. Вчера направих карамела от 1 ч.ч захар и 1/2 ч.ч вода. Колко повече вода да слагам, ще прилича на сироп! Получения карамел разпределям в 6 ч.ч от същия вид. Много ли е като количество? Млякото горещо, както ме съветвате... И резултата е пак накиснати чаши в мивката, за да им се разтвори плочката на дъното :/
Явно така ще е , но поне да се оплача