Продукти:
1 пиле
1 бира
Масло
Вода
По желание могат да ви трябват още: червен пипер и подправки.
Приготвяне:
Измивате хубаво пилето, след което го осолявате (на вкус, аз не соля). Взимате бирата и преди да я отворите измийте много хубаво шишето с веро (не е фатално, ако етикета не падне). Отваряте бирата (0.500) и изсипвате половината в чаша. Доливате шишето с вода. Взимате една по-голяма тава, слагате шишето в средата на тавата и след това наръгвате пилето върху шишето.
Намажете пилето с масло (колкото искате). Тъй като месото става малко сухо, можете да направите малки “джобчета” в кожата на пилето, където да сложите парценца масло. Ако искате можете да го овсусите с различни подправки, въпрос на вкус.
Слагате тавата във фурната, включвате на 200°С и печете 2 часа. Докато пилето се пече можете 2-3 пъти да го мажете внимателно с още масло (ако имате кулинарна пипета си разтопете предварително масло и обливайте пилето, а ако нямате – режете парче масло и смело с вилицата
))).
Можете да експериментирате с всякаква гарнитура.
Сигурно се питате какво се случва с половината бира, която изсипахме в чаша? Тя ви прави компания докато печете пилето
))
източник
http://vladi.telemaniac.com/?p=933
Продукти:
1 цяло пиле
1 бутилка бира*
80 гр масло
сол, червен пипер.
- картофи за гарнитура
Приготвяне:
Пилето измиваме и подсушаваме с домакинска хартия.
Посоляваме, намазваме с червен пипер и маслото навсякъде.
Пъхаме пълната с бира бутилка в пилето от към трътката, докато се покаже отгоре гърлото на бутилката.
Слагаме изправено в тава с малко мазнина и печем около 1, 5 ч. на 200* С.
Картофите измиваме, почистваме и нарязваме на едро.
Посоляваме, подправяме на вкус и слагаме около пилето.
*Целта на бутилката е да играе ролята на грил, а бирата като заври се излива през цялото време върху пилето.
Една моя приятелка пилето с бира го приготвя като го слага леко легнало........и така си поемало бирата по лесно..............
дано съм била полезна...............