Здравейте,
Може ли някой да ми каже как се прави Филе Елена? Търсих в google но рецептите са различни и предпочитам да го чуя от човек, който го е правил.
Благодаря ви предварително.
Филе Елена.
- mjekov
- аматьор с виличка
- Мнения: 7
- Регистриран на: пон дек 07, 2009 3:06 pm
- Местоположение: Halifax, NS, Canada
- Контакти:
- STELKINA
- магьосник в кухнята
- Мнения: 348
- Регистриран на: съб авг 15, 2009 8:38 pm
- :: 45 рецепти от STELKINA
- :: 222 снимки от STELKINA
- Местоположение: милано родом от сливен
Здравей
Аз лично не знам как се прави точно филе Елена но ще ти кажа как ние правим филе всяка зима . Въпреки , че климата тук е доста влажен пак става супер мезе .
В 2 литра вода разтваряш 1 чаена чаша сол . Водата трябва да е много солена. Държиш месето в тази солена вода 24 часа . Изваждаш месото от солената вода и го слагаш в чиста вода за половин час за да махне солта от повърхността то вече месото вътре си е поело. Изцеждаш месото , подсушаваш го и го овалваш в чубрица и черен пипер/смлян/. Закачаш го на терасата и за около 2 седмици е готово . Дано ти хареса
[/img]
Аз лично не знам как се прави точно филе Елена но ще ти кажа как ние правим филе всяка зима . Въпреки , че климата тук е доста влажен пак става супер мезе .
В 2 литра вода разтваряш 1 чаена чаша сол . Водата трябва да е много солена. Държиш месето в тази солена вода 24 часа . Изваждаш месото от солената вода и го слагаш в чиста вода за половин час за да махне солта от повърхността то вече месото вътре си е поело. Изцеждаш месото , подсушаваш го и го овалваш в чубрица и черен пипер/смлян/. Закачаш го на терасата и за около 2 седмици е готово . Дано ти хареса
[/img]
- mjekov
- аматьор с виличка
- Мнения: 7
- Регистриран на: пон дек 07, 2009 3:06 pm
- Местоположение: Halifax, NS, Canada
- Контакти:
- STELKINA
- магьосник в кухнята
- Мнения: 348
- Регистриран на: съб авг 15, 2009 8:38 pm
- :: 45 рецепти от STELKINA
- :: 222 снимки от STELKINA
- Местоположение: милано родом от сливен
- mjekov
- аматьор с виличка
- Мнения: 7
- Регистриран на: пон дек 07, 2009 3:06 pm
- Местоположение: Halifax, NS, Canada
- Контакти:
- akva7
- магьосник в кухнята
- Мнения: 403
- Регистриран на: нед фев 21, 2010 10:14 pm
- :: 15 рецепти от akva7
- :: 107 снимки от akva7
- Местоположение: София
- mamcheto61
- магьосник в кухнята
- Мнения: 185
- Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
- :: 195 рецепти от mamcheto61
- :: 1056 снимки от mamcheto61
- Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко
:P :P Да споделя и аз моя опит ,ние на село го правим так...Рибицата я сцепваме на две по дължина и после през средата,получават се 4 парчета.Заливаме я със студена вода и я оставяме 1 ден като 5-6 пъти сменяме водата-това го правим за да се махне кръвта,тя побелява.След това правим саламура от 2-3 л вода и сол -толкова,че като пуснеш яйце да изплува отгоре и да се вижда като 5 стотинки.Държим я 24 часа и после както и СТЕЛКИНА пише я държим половин час в студена вода да се махне солта.След това правим въързанки на парчетат с които ще ги окачваме.В дълбока тенджера слагаме да заври зелева чорба(или леко подсолена вода) и потапяме парчетат за 1-2 минути,да побелеят вадим ги ,отцеждаме ги и ги овалваме в подправки обикновенно в едро смлян черен пипер,чубричка, и много малко червен пипер.Окачвате ги на проветриво място и ако е много студено още по-хубаво-студа изсушава най-добре.Ако искаш съседите ти да не се чудят ако имаш гараж или мазе окачи си ги там,само гледай котките да не го докопат.Надявам се да съм помогнала и аз.Успех с приготвянето и да ви е сладко,пък като стане готово покани съседите и да видиш и те ще си направят....
- mjekov
- аматьор с виличка
- Мнения: 7
- Регистриран на: пон дек 07, 2009 3:06 pm
- Местоположение: Halifax, NS, Canada
- Контакти: