Страница 1 от 1

Филе Елена.

Публикувано: ср яну 05, 2011 3:14 pm
от mjekov
Здравейте,

Може ли някой да ми каже как се прави Филе Елена? Търсих в google но рецептите са различни и предпочитам да го чуя от човек, който го е правил.

Благодаря ви предварително.

Публикувано: чет яну 06, 2011 12:55 pm
от STELKINA
Здравей
Аз лично не знам как се прави точно филе Елена но ще ти кажа как ние правим филе всяка зима . Въпреки , че климата тук е доста влажен пак става супер мезе .
В 2 литра вода разтваряш 1 чаена чаша сол . Водата трябва да е много солена. Държиш месето в тази солена вода 24 часа . Изваждаш месото от солената вода и го слагаш в чиста вода за половин час за да махне солта от повърхността то вече месото вътре си е поело. Изцеждаш месото , подсушаваш го и го овалваш в чубрица и черен пипер/смлян/. Закачаш го на терасата и за около 2 седмици е готово . Дано ти хареса
Изображение

[/img]Изображение




Публикувано: чет яну 06, 2011 4:49 pm
от mjekov
Благодаря много, само се притеснявам как ще го окача тука. Че съседите има да ме гледат като объл камък.

Публикувано: чет яну 06, 2011 6:03 pm
от STELKINA
:D
Ами те и нашите съседи така гледаха нарязахме им да го опитат на чашка винце много го харесаха аз им обясних , че в БГ така се прави

Публикувано: чет яну 06, 2011 6:15 pm
от mjekov
/off
E италианците обичат виното, тук като те видят да пиеш и те мислят за алкохолик.

Ще го пробвам, благодаря ти

Публикувано: чет яну 06, 2011 9:45 pm
от akva7
Здравейте :chef:
И аз така го правя,само че добавям-кимион,червен пипер.По желание може и да се опуши и после се слага на проветриво да се суши и то на студено.
По същия начин правя понякога и прошарена сланинка.

Филе Елена

Публикувано: чет яну 06, 2011 11:31 pm
от mamcheto61
:P :P Да споделя и аз моя опит ,ние на село го правим так...Рибицата я сцепваме на две по дължина и после през средата,получават се 4 парчета.Заливаме я със студена вода и я оставяме 1 ден като 5-6 пъти сменяме водата-това го правим за да се махне кръвта,тя побелява.След това правим саламура от 2-3 л вода и сол -толкова,че като пуснеш яйце да изплува отгоре и да се вижда като 5 стотинки.Държим я 24 часа и после както и СТЕЛКИНА пише я държим половин час в студена вода да се махне солта.След това правим въързанки на парчетат с които ще ги окачваме.В дълбока тенджера слагаме да заври зелева чорба(или леко подсолена вода) и потапяме парчетат за 1-2 минути,да побелеят вадим ги ,отцеждаме ги и ги овалваме в подправки обикновенно в едро смлян черен пипер,чубричка, и много малко червен пипер.Окачвате ги на проветриво място и ако е много студено още по-хубаво-студа изсушава най-добре.Ако искаш съседите ти да не се чудят ако имаш гараж или мазе окачи си ги там,само гледай котките да не го докопат.Надявам се да съм помогнала и аз.Успех с приготвянето и да ви е сладко,пък като стане готово покани съседите и да видиш и те ще си направят.... :thumup: :thumup:

Публикувано: пет яну 07, 2011 3:11 pm
от mjekov
Благодаря ви много. Предполагам че повторното варене в зелевата чорба е да може после като се овалят в подправките да попият по добре.