Страница 1 от 1

ориз със зеленчуци

Публикувано: вт яну 18, 2011 1:51 pm
от milena_krusteva
Здравейте, искам ме посъветвате как да приготвя ориз със зеленцуци, но така че да не се разварява ориза,а да си остава цял и зрънцата да се отделят едно от друго.Правих опит няколко пъти, но не ми се получава.Има ли някаква тънкост, която аз не спазвам.

Публикувано: вт яну 18, 2011 3:13 pm
от vyra59
Здравей, Милена!
Аз купувам бланширан ориз и тогава зрънцата остават цели и не се разварява. Зависи и от начина, по който приготвяш ориза, но опитай с бланширан. :thumup:

Публикувано: вт яну 18, 2011 3:47 pm
от akva7
Миленче,здравей !
В тавичката слагаш-олио,измития ориз,1пакетче зеленчуков микс ,,Президент" или нещо подобно,1кромид нарязан на ситно,сол и кимион на вкус.Сипваш вода да ги залее,разбъркваш и слагаш във фурната да се пече, без повече да се бърка на силно,докато водата изври.Вадиш тавата и слагаш,ако обичате-магданоз или чер.пипер.Важното е да не се бърка,иначе ориза се слепва.Това е,направи го и пиши как е станало.Мн.е лесно и не се изискват кой знае какви умения.
Желая ти успех и приятен апетит. :hungry:

Публикувано: вт яну 18, 2011 4:41 pm
от lubopitka
Привет и от мен.
Има няколко начина за приготвяне на ориз със зеленчуци. Единия вече са ти го описали. Ето и друг начин: Зеленчуците ги обработваш леко (става дума за пресни зеленчуци) , преди да добавиш към тях ориза. Аз слагам 1 чаша ориз и 3 1/2 чаши вода. Така ориза не ми става сух и не ми се слепва. Разбира се прибавяш олио или зехтин и подправки. Когато е готов го поръсваш със ситно нарязан магданоз.

Публикувано: вт яну 18, 2011 5:58 pm
от tillia
Зависи от ориза. Откакто открих бланширания ориз, нямам този проблем. Но за обикновения ориз опитай и друг трик - залей го с топла /не гореща, не студена - да е нещо средно/ вода. Успех! :thumup:

Публикувано: вт яну 18, 2011 9:32 pm
от lubopitka
За бланширания ориз спор няма :):):)

Публикувано: ср яну 19, 2011 11:30 am
от mimoza784
akva7 написа:Миленче,здравей !
В тавичката слагаш-олио,измития ориз,1пакетче зеленчуков микс ,,Президент" или нещо подобно,1кромид нарязан на ситно,сол и кимион на вкус.Сипваш вода да ги залее,разбъркваш и слагаш във фурната да се пече, без повече да се бърка на силно,докато водата изври.Вадиш тавата и слагаш,ако обичате-магданоз или чер.пипер.Важното е да не се бърка,иначе ориза се слепва.Това е,направи го и пиши как е станало.Мн.е лесно и не се изискват кой знае какви умения.
Желая ти успех и приятен апетит. :hungry:
И аз ги приготвям по този начин. Ако искаш можеш предварително да запържиш лук, после прибавяш ориза, малко черно пиперче, натрошаваш един зеленчуков бульон. Като стане прозрачен ориза го заливаш с 1/2 чаена чаша вода. Бъркаш 2-3 минути, прехвърляш в тава, добавяш зеленчуците, и печеш.

Бланширан ориз никога не съм купувала. Това ли е единствената разлика с обикновенния, че не се слепва?

Публикувано: ср яну 19, 2011 12:30 pm
от lucky6
Здравей!
Ето ти и от мен един начин. Винаги се получава. Не можеш да сбъркаш. Откакто го правя така вече не се слепва. Слагаш вода да заври. Като кипне добавяш 2 ч.ч. ориз /обикновен, аз ползвам Кръстев, нищо специално/. Изчакваш да се появят първите мехурчета от завирането и засичаш точно 20 минути. ВАЖНО Е да са само 20! На двадесетата минута махаш от огъня, изливаш врялата вода и заливаш със студена. Изцеждаш си ориза. Слагаш в дълбока тенджера да си задушиш 1 глава лук /аз го режа на по-едро/, едър морков или два на кубчета, чушки червени, зелени на кубчета /в камерата имам нарязани/, гъби. Вместо сол слагам супена лъжица Маги десет зеленчука.Като омекнат зеленчуците, добавям царевица и грах от консерва. Ако граха е суров замразен го варя с ориза. Количеството на ориза и всичките зеленчуци ми е долу-горе еднакво. Добавям ориза, изключвам котлона и разбърквам за 20-30 секунди. За това време остава на мазнина и вече си го махам от котлона. Опитвам и ако има нужда добавям сол.
Успех!

Публикувано: ср яну 19, 2011 12:55 pm
от milena_krusteva
Здравейте всички, много благодаря за рецептите и съветите, които сте ми предложили. Ще пробвам и ще ви пиша какво съм направила, но сега мисля, че ще успея :) :)