Сушени смокини-как се правят?
-
- виртуоз с тиган
- Мнения: 4
- Регистриран на: съб авг 30, 2008 2:57 pm
- :: 5 рецепти от zorizorita
- :: 2 снимки от zorizorita
Сушени смокини-как се правят?
Моля, някой ако знае как се правят сушени или озахарени смокини ще съм благодарна , ако сподели опит.Имаме голяма смокиня, на която всяка година се чудим какво да правим плодовете и.Омръзнаха ни сладка.Търся нещо по- различно.
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Зори, здравей!
Намерих следните неща:
Нанизани на шнур, с възли помежду им, за да не се допират плодовете. Шнурът да не е тънък, за да не се прокъсат смокините от собствената си тежест. Слагат се в горещо таванско помещение или директно на слънце, покриват се с тензух, но без да е долепен до тях, за да не ги кацат насекоми и да не ги ядат птичките.
Или:
От летви се прави рамка, опъва се на нея мрежа за комари. Смокините се надупчват и се слагат на мрежата, без да се допират. Може да се направи конструкция и да се наредят рамки една над друга, пести се място. Слагат се на пек, обръщат се всеки ден. Пак се предпазват от мухите с тензух например.
Или във фурна:
Смокините се разполовяват, слагат се в тава, температурата се покачва бавно до 80 градуса, обръщат се от време на време. Продължителността зависи от големината на смокините, не са писали време.
Сушените смокини се съхраняват в ленени торби на тъмно и прохладно място - така са писали
Информацията е от нета, аз не съм пробвала, макар че ние също имахме смокиново дърво, което даваше обилна реколта. Ние ги ядяхме пресни, докато ни прилошееше от тях И мармалади варяхме.
Хайде успех!
И сподели резултати
Намерих следните неща:
Нанизани на шнур, с възли помежду им, за да не се допират плодовете. Шнурът да не е тънък, за да не се прокъсат смокините от собствената си тежест. Слагат се в горещо таванско помещение или директно на слънце, покриват се с тензух, но без да е долепен до тях, за да не ги кацат насекоми и да не ги ядат птичките.
Или:
От летви се прави рамка, опъва се на нея мрежа за комари. Смокините се надупчват и се слагат на мрежата, без да се допират. Може да се направи конструкция и да се наредят рамки една над друга, пести се място. Слагат се на пек, обръщат се всеки ден. Пак се предпазват от мухите с тензух например.
Или във фурна:
Смокините се разполовяват, слагат се в тава, температурата се покачва бавно до 80 градуса, обръщат се от време на време. Продължителността зависи от големината на смокините, не са писали време.
Сушените смокини се съхраняват в ленени торби на тъмно и прохладно място - така са писали
Информацията е от нета, аз не съм пробвала, макар че ние също имахме смокиново дърво, което даваше обилна реколта. Ние ги ядяхме пресни, докато ни прилошееше от тях И мармалади варяхме.
Хайде успех!
И сподели резултати
www.facebook.com/artandhobby
-
- виртуоз с тиган
- Мнения: 4
- Регистриран на: съб авг 30, 2008 2:57 pm
- :: 5 рецепти от zorizorita
- :: 2 снимки от zorizorita
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Аз си мисля (без да имам претенции да съм права ) , че домашно сушените плодове винаги са твърди - сещам се за сушени сини сливи, които съм държала по половин час в уста, за да мога да ги сдъвча.
Купешките сушени плодове, особено така наречените "софт"-сушени плодове, съдържат овлажнители като сорбит или глицерин. Те имат вкус на сушен плод - т.е. много по-сладък от пресния - но консистенцията е такава, че да може безпроблемно да се дъвчат. Понеже влагата благоприятства развитието на бактерии, най-често имат и консервант, който подтиска размножаването на бактерии, спори и всякакви микроорганизми. А за да не потъмняват биват обработени със сяра.
Домашно сушените плодове разчитат единствено на липсата на вода като база за неразвитие на микроорганизми. Затова са много сухи и съответно много твърди. Най-добре е да се накиснат преди консумация.
Затова си мисля, че сте успели с мрежата
Купешките сушени плодове, особено така наречените "софт"-сушени плодове, съдържат овлажнители като сорбит или глицерин. Те имат вкус на сушен плод - т.е. много по-сладък от пресния - но консистенцията е такава, че да може безпроблемно да се дъвчат. Понеже влагата благоприятства развитието на бактерии, най-често имат и консервант, който подтиска размножаването на бактерии, спори и всякакви микроорганизми. А за да не потъмняват биват обработени със сяра.
Домашно сушените плодове разчитат единствено на липсата на вода като база за неразвитие на микроорганизми. Затова са много сухи и съответно много твърди. Най-добре е да се накиснат преди консумация.
Затова си мисля, че сте успели с мрежата
www.facebook.com/artandhobby
-
- виртуоз с тиган
- Мнения: 4
- Регистриран на: съб авг 30, 2008 2:57 pm
- :: 5 рецепти от zorizorita
- :: 2 снимки от zorizorita
Сигурно е така.Опитвала съм се да открия рецепта за озахарени плодове-зная , че там предварително се варят в захарен сироп и след това се сушат и може би не стават толкова твърди , но в нета не открих нищо достатъчно конкретно по въпроса.Ще изпробвам още няколко варианта и ще видим кой ще е най-сполучлив.Последните години виждам , че сладкото все по-малко се консумира и трябва да се търси алтернативен вариант ,за да не похабяваме плодовете.