Страница 1 от 2

крехки пържоли на скара

Публикувано: пон авг 08, 2011 1:58 pm
от vgulubova
как да станат пържолите крехки?как се обработват,колко време се пекат на ел. грил?

Публикувано: чет авг 11, 2011 11:51 am
от STELKINA
Здравей
Аз взимам вратни пържоли не много дебели . Приготвям ги от предния ден. Слагам им соев сос , вино , лук , сол , черен пипер и чубрица .Обърквам ги добре и престояват в стъклена купичка в хладилника. Пека ги около 5 минути от двете страни на грил теган или барбекю

Публикувано: чет авг 11, 2011 4:05 pm
от Sirena
Правя марината от вино, горчица, мед и ситно нарязан лук, месото престоява няколко часа и е готово за скарата. Ползвам тази марината за свинско и пилешко месо.
Понякога купувам от руските магазини подправка"Аджика" и мариновам с нея.

Публикувано: чет сеп 01, 2011 2:32 pm
от bubole4e
Ще използвам темата да попитам някой знае ли как вече печени пържоли,след размразяване да се приготвят сочни като токущо печени?Ако някой има идея ще се радвам да сподели.

Публикувано: чет сеп 01, 2011 3:17 pm
от Sirena
Това не ми се е налагало , но мисля че ако се стоплят на пара ще останат сочни. На времето майка ми така "оправяше" стария и изсъхнал хляб.
Дано съм била в помощ :D

Публикувано: чет сеп 01, 2011 3:44 pm
от bubole4e
Наталия,благодаря ти утре ще ги размразявам и ще видим каква ще я свърша.Вили надявам се не се сърдиш че ти се бъркам в темата но за моя въпрос не си струваше да отварям нова.

Публикувано: чет сеп 01, 2011 11:40 pm
от ma_rri_na
Една хитринка - пържолите и котлетите преди да ги овкуся ( виж рецепта Вратни пържоли и котлети на барбекю) ги замразявам в шоковата част за замразяване на фризера и после ги оставям за се размразят в хладилника.Тогава течността в молекулите на месото се замразява и увеличава обема си, като разкъсва между молекулните връзки.
Другия прийом е да правиш пържоли само когато някой те е ядосал- грабваш чука за начукване на пържоли и естествено си го изкарваш на пържолите - почти удвояваш площта им. :lol: :lol: :lol: . После се чувстваш много добре, ама е малко скъпичък метод -всеки път ,когато си ядосан да правиш пържоли. :D
Друг начин е като нарежеш леко повърхността им със специален уред от ножчета .
Някои използват лимонов сок или вино - но не знам дали киселината спомага за окрехкостяване на месото. Аз слагам лимон или вино само за вкус.
Чела съм само, че със прах от бромелаин - получава се от ананас , поради факта, че съдържа ензими разграждащи връзките на белтъчните молекули, можеш да направиш по крехко месото.
В нета намерих да се продава такова " нещо" , но не и в България. В България се продава бромелаин само като хранителна добавка - на хапчета, но това е за вътрешна употреба за спортисти на специален хранителен режим , а не за употреба за пържоли - не се знае в какви количества да се ползва и как .
По въпроса за печенето , не може да се даде определено време - единствения начин е чрез кусване - отрязваш си малко парченце и го пробваш - така докато установиш на вкус какво е състоянието на пържолата или докато пържолите се свършат - естествено :lol:
:lol:
Така, сега по сериозно - наистина времето за печене варира от типа на месото - от старо или по - младо прасе, дали е по сухо или мазно и т.н. Дали обичаш по сухи и препечени пържоли или пържоли алангле- с червено месо по средата. Пържолата трябва да е сочна.Аз винаги ги препичам, поради факта, че в суровата пържола може да има глисти или тения. Има една приказка - "Страх лозе пази" - така че по добре да се презастраховам.
Освен това също така зависи и от мощността на електрическата скара , от какъв тип е - дали е с гладка повърхност, с реотани, с тръбички или чугунена с гофрирано покритие и т.н.
Не може да се каже - печете 5, 10 ,15 минути от всяка страна - трабва сам да установиш времето за печене. Това е все едно да определиш продължителността на любовния акт - извинявам се за нецензурния пример. Спирам до тук преди да съм започнала да пиша глупости .
Погледни някои рецепти за пържоли в търсене!

Публикувано: пет сеп 02, 2011 1:33 am
от milena75
И аз като Наталия винаги ползвам горчица като мариновам свинско или агнешко. От нея месото става много крехко. Слагам също вино, черен пипер, риган, соев сос, олио и задължително лук, нарязан на филийки, който после се пече на скарата, става перфектна гарнитура.

Публикувано: пет сеп 02, 2011 8:47 pm
от keit67
Правя си марина от лук, чубрица, черен пипер, червен пипер, сол и наливам 1ч.ч. чаша прясно мляко слагат се 2-3часа в хладилника. Стават много крехки и сочни. По същия начин правя и пилешко месо.

:)

Публикувано: вт сеп 13, 2011 8:17 pm
от PassionFlower
Аз си правя маринатата като смесвам месото със 100-150 мл бира, престоява така поне 30 минути, след което си добавям подправка за скара и олио. Всичко си го обърквам много добре, нарязвам лимон като му изцеждам и сока и оставям поне за още 30 минути престой в хладилник. :love: