Страница 1 от 1

Как се измива агнешко шкембе

Публикувано: пон сеп 19, 2011 11:31 am
от gigov52
Интересувам се как да почистя агнешко шкембе за да го приготвя по някакъв начин,защото ми казаха хора,че трябвало да се измие с вар или варов разтвор - не съм наясно кое и как. В рецептите пише да се почисти и измие,без подробности.Необходимо ли е наистина да се кисне или "пере" с вар, защото такава се намира вече много трудно!

Публикувано: пон сеп 19, 2011 5:41 pm
от akva7
Аз знам,че се мие с хлебна сода,но за варта не бях чувала.

Почистване

Публикувано: вт сеп 20, 2011 7:16 am
от veselinka
Леко го ПОПАРВАМ във вряща вода и после го изстъргвам с нож.И със вар съм го правила ,наистина става :) Дано да съм била полезна!!! :thumup:

Публикувано: вт сеп 20, 2011 1:39 pm
от mamcheto61
:D :D аз понеже постоянно се занимавам с карантии чистя агнешко,ярешко и телешко шкембе с вар.Трябва ти една шепичка вар намазваш шкембето и няма нужда да се кисне или престоява..веднага започваш да го остъргваш със ножа.Става бяло като пуканка.Измиваш си го хубаво,може и да си го попариш ако искаш и после си го приготвяш както си знаеш.Така варта едновременно чисти и дезинфекцира шкембето.Само когато чистя телешко шкембе след като го намажа го оставям 10 минути да престои и тогава го чистя.Надявам се да съм ти помогнала.Начина е много бърз,лесен,а и резултата е качествен.Успех!!!!

Публикувано: ср сеп 21, 2011 9:36 am
от Aliana
А това "варосване" не е ли вредно? И за сладка съм чела да се слагат плодове във вар. Ама не съм наясно. Извинявам се за отклонението :oops: :love:

Публикувано: ср сеп 21, 2011 11:10 pm
от mamcheto61
Aliana написа:А това "варосване" не е ли вредно? И за сладка съм чела да се слагат плодове във вар. Ама не съм наясно. Извинявам се за отклонението :oops: :love:
:D :D ами Рали от както се помня все сме варосвали шкембето и тъй като се гледам ..хич не ми е навредило(това в кръга на шегата),както казах варта даже дезинфекцира и после тя не остава а се измива хубаво,затова и аз като си изчистя шкембето си го заливам с вряла вода и после вече си го приготвям според рецептата(основно шкембе чорба).А това за сладкото,да прави се сладко от различни плодове като се киснат във варна вода за да останат после при варенето цели плодовете.Свекърва ми правеше сладко с цели кайсии,като много внимателно изваждаше костилките откъм дръжката на кайсията,после ги киснеше във варна вода 24 часа,чупеше костилките,белеше ядките и поставяше по 1 ядка вътре в кайсията и след това правеше захарен сироп и вареше в него кайсиите но на няколко етапа.А бе играеше си 2-3 дена..Но пък ставаше страхотно сладко...помагала съм и но никога не съм се наемала да го правя..просто нямам нерви.. :D :D

Публикувано: пет сеп 23, 2011 10:43 pm
от BABY
И аз съм чистила шкембета с вар.Така се чистят най-добре.А сладко от смокини ,сини сливи и праскови редовно си правя с варна вода.Незнам дали е вредно :D ,ама май не е, щом толкова години съм жива и здрава :P .А сладката стават върха :thumup:

Публикувано: нед окт 09, 2011 6:07 pm
от neli.mag
Да не забравяме и Рачела от тиква :clap: ! Тъкмо сега му е сезона за приготвяне! Без варно мляко не може да се втвърдят парченцата тиква.