Страница 1 от 1

Как се пекат лешници

Публикувано: нед сеп 25, 2011 1:57 pm
от gigov52
Купих си лешници с черупките,начуках ги,отделих ядките,но са с някаква "кожица",а не са бели,както ги продават по сергиите за печене,или печени.Как стават такива бели и чисти?Какво трябва да се направи,преди да се пекат?И как и колко време се пекат после?

Публикувано: нед сеп 25, 2011 9:35 pm
от Makaweli
Лешниците, както фастъците, бадемите и орехите имат имат тънка кафеникава люспица, която обвива ядката. След като ядките изсъхнат или се изпекат тази люспа си пада сама, обелва се.
След като ядките са изчистени могат леко да се овлажнят с вода и по желание леко да се посолят. Пекат се на фурна 15-тина минути на 200 градуса като се разбъркват начесто и се опитват. Когато са горещи ядките са влажни, но при усещане на запечен вкус се изваждат. Като се разчупят сърцевината леко си е променила цвета към кафеникав. След като ядките изстинат, стават хрупкави.

Печенето на ядките може да стане и в микровълнова печка. Половин кг ядки се пекат около 3 мин, като се разбъркват през минута. Останалите обяснения важат и при този начин на печене.
Така може да се изпекат и кайсиеви ядки :)

Успех :thumup:

Публикувано: вт сеп 27, 2011 12:19 am
от Aliana
Аз мога да ти кажа как беля бадеми - пускам ги във вряща вода, врят около 10 минути и после ги оставям да изстинат във водата. След това като ги стисна, те просто се изплъзват от кафявата люспа. От варенето люспата набъбва, става еластична и не се къса, а се отделя изцяло от ядката.
Предполагам, че така се прави и с лешниците. Аз лично не съм пробвала.