Като фен на здравословния начин на приготвяне на храната, а и у дома също си имам съкровище, на което пазя сърчицето като майка-закрилница , чета какво ли не
Преди време попаднах на ето този човек, който се е постарал и предложил доста рецепти. Дано не прозвучи като реклама - със сигурност ще помогне на семейството, което има проблем:
http://www.gotvetesmen.com/forum/index. ... 002.0.html
Иначе като цяло трябва да се спазва нисколипидна диета за всичките изброени заболявания. Да се вари, задушава и пече основно, без никакво пържене. Освен това има доста забранени храни заради бъбречното заболяване
Ето това също е интересно:
ПРИЕМ НА НАТРИЙ / готварска сол /:
Натрия се ограничава. Това се постига, като се премахва допълнителното осоляване на ястията. Забранява се консумацията на консервирани зеленчуци, колбаси, осолени, пушени и консервирани меса, бяло саламурено сирене, кашкавал, морски и океански риби, солена извара, кисело зеле, туршии, силно минерализирани алкални води, белтък от яйце.
Разрешени са храни бедни на натрий: прясно несолено сирене, растително масло, пиле и питомен заек, сладководна риба, яйчен жълтък, мляко безсолен хляб, макаронени изделия, козунак, варено жито, ориз, картофи, тиквички, краставици, лук, домати, зелен грах и фасул, плодови кремове, грис, нектари, кисели, чист пчелен мед, захар, моркови, салатки, всички видове плодове / предимно череши, праскови, круши, тиква, който са по-бедни на калий /.
РАЗРЕШЕНИ ХРАНИ:
1. Храни, които практически несъдържат белтъци: захар, пчелен мед, конфитюри, сладка, мармалади, краве масло, растителни мазнини.
2. Храни, който съдържат под 3% белтъци: моркови целина, лук, тиква, тиквички, краставици, пресни печурки, бяло зеле, карфиол, спанак, копър, бакла, зелен фасул, маслини, пъпеши, пиперки, зелен грах, картофи, ряпа, маруля, домати, кайсии, банани, череши, вишни, лимони, портокали, грейпфрути, мандарини, дюли, смокини, ягоди, малини, дини, ябълки, сливи, грозде, мушмоли.
3. Храни, който съдържат от 3% до 10% белтъци: ръжен и пшеничен хляб, качамак, просеник, прясно мляко, ориз, макаронени изделия.
ЗАБРАНЕНИ ХРАНИ:
1. Храни, който съдържат от 5 до 10% белтъци: мозък, бъбреци, свински пържоли, шунка, гъска, миди, сухо мляко, яйчен белтък, сирена, орехи, бадеми, лешници.
2. Храни, който съдържат повече от 15% белтъци: лешник, зрял фасул, зрял грах, сухи гъби, говеждо, овче, телешко, агнешко, свинско месо, черен дроб, дивеч, риби, шоколад, какао, сладолед, кашкавал.
ОБЩИ УКАЗАНИЯ:
Необходимо е да се провеждат разтоварващи дни (на 7 дни веднъж)- плодово-оризови или само плодови (тиква, грозде, дини, ябълки, ягоди, водни круши). Основна диета е яйчено-картофено-плодовата. Допускат се всички кухненски начини за обработка на хранителните продукти. Препоръчва се преди печене месото да се изварява, за да се отстранят екстрактивните му вещества.
ПРЕПОРЪЧАНИ ПИТИЕТА:
Чай от липов цвят, от бяла бреза, от полски хвощ, от хвойна, билков диуретичен чай, отвара от магданоз, от девесил, от шипки, от коса от царевица, от дръжки от вишни, от мечо грозде, прясно приготвени зеленчукови и плодови сокове, отвара от жито, от царевица, айран, сладка боза, слабо минерилизирани алкални минерални води (Хисаря, Горна Баня). Позволява се до 1-2 бири дневно, или до 100 мл.вино. Допълнително по преценка на лекуващия лекар се добавя калциеви препарати около 1000 мг/дн., фолиева киселина, витамин В6, витамин В12, витамин Д2, бионаболни препарати, витамин С, алумоксид (алурекс) - за ограничаването резорбцията на фосфатите - 3х4 таблетки преди хранене, натриев бикарбонат - 2 до 4 гр / дн.
http://www.puls.bg/forum/viewtopic.php?f=41&t=5515
Дано да съм полезна, но най-вече трябва да се спазват наставленията, дадени от лекуващите лекари. УСПЕХ