Наскоро гледах едно предаване не Звездев,от с. Калипетрово/Силистренско/в което се спомена за динен мед.До сега не бях че чувала,че има такъв
Заинтригува ме как се прави,но така и не можах да намеря рецепта в нета.Някой знае ли нещо?
Динен мед?
- BABY
- магьосник в кухнята
- Мнения: 494
- Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
- :: 457 рецепти от BABY
- :: 1598 снимки от BABY
- Местоположение: ХАСКОВО
- Контакти:
Динен мед?
Не говори каквото знаеш,но знай винаги какво говориш!!
- xevi
- шеф на кухнята
- Мнения: 407
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
- :: 108 рецепти от xevi
- :: 706 снимки от xevi
От тук: http://agronet.bg/community/blog/lecheb ... nyata.htmlДинен " мед "
Приготвя се от добре узреле, сладки дини. Меката част се изтръгва и се изцежда първо през сито, а после през два слоя марля. Полученият сок се вари до кипване, като непрекъснато от него се маха пяната. После отново сокът се прецежда и се вари на слаб огън. "Медът " е готов, когато сокът намали 5-6 пъти първоначалния си обем. / Диненият "мед" не се препоръчва на хора, страдащи от захарен диабет и киселини в стомаха/.
От това обяснение разбирам че динен "мед" е всъщност сгъстен динен сок. Не е лоша идея, предполагам може и да се затвори за зимата.
- BABY
- магьосник в кухнята
- Мнения: 494
- Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
- :: 457 рецепти от BABY
- :: 1598 снимки от BABY
- Местоположение: ХАСКОВО
- Контакти:
С този динен мед правели рачел Много ми е интересно какъв вкус ще има:) По принцип много обичам диня,но си мисля че все пак ще има някаква промяна във вкуса.
Не говори каквото знаеш,но знай винаги какво говориш!!
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 656
- Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
- :: 156 рецепти от BRIDA
- :: 269 снимки от BRIDA
Като знам динята колко вода има,голямо бъркане и варене ще падне. но като дойде сезона на дините може да се опита Диненият мед и петмеза не са ли едно и също
ето и една идея,за производство на квадратни дини
ето и една идея,за производство на квадратни дини
- Makaweli
- магьосник в кухнята
- Мнения: 5639
- Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
- :: 66 рецепти от Makaweli
- :: 908 снимки от Makaweli
- Местоположение: РУСЕ
Ето какво казва http://rechnik.info/%D0%BF%D0%B5%D1%82% ... 0%B5%D0%B7 за петмез - Гъстосварен сок от грозде, захарно цвекло или захарна тръстика, тиква и друг плод.
А тук намерих и рецепта
http://receptnik.com/index.php?option=c ... il&id=1492
Петмез от дини
Съставки:
3 узрели дини, 500 г захар
Начин на приготвяне:
Дините се разрязват на две. Вътрешността им се издълбава и се слага в тенджера. Вари се на слаб огън без вода 1 ч. Прецежда се през гъста цедка или сито и получената течност се вари отново заедно със захарта до сгъстяване.
Което ще рече според мен, че става дума за едно и също нещо
А тук намерих и рецепта
http://receptnik.com/index.php?option=c ... il&id=1492
Петмез от дини
Съставки:
3 узрели дини, 500 г захар
Начин на приготвяне:
Дините се разрязват на две. Вътрешността им се издълбава и се слага в тенджера. Вари се на слаб огън без вода 1 ч. Прецежда се през гъста цедка или сито и получената течност се вари отново заедно със захарта до сгъстяване.
Което ще рече според мен, че става дума за едно и също нещо
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 656
- Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
- :: 156 рецепти от BRIDA
- :: 269 снимки от BRIDA
ох и аз сега се сетих за това предаване бабата приготви медена каша наречена шемерия с динен мед още май го нарече манон, :cursing: напъвам си мозъка но не се сещам за подробности а колкото до Силистра и динен мед попаднах на инфо,но ако може някой да го преведе от турски http://fotogaleri.ntvmsnbc.com/sifa-kay ... position=9
-
- готвач с точилка
- Мнения: 1
- Регистриран на: пет авг 31, 2007 12:56 pm
- :: 1 снимки от djesi79
В Силистренско го наричат "Маджун"- динен мед.
- ma_rri_na
- магьосник в кухнята
- Мнения: 220
- Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
- :: 106 рецепти от ma_rri_na
- :: 653 снимки от ma_rri_na
- Местоположение: Варна
Петмез, маджун - за една и съща технология за получаване на гъст сироп се говори. Петмез се прави и от захарна метла- яла съм и от двата вида преди едно 25 - 27 години - бяхме на гости на сестрата на дядо ми в едно подбалканско село.Тъмен гъст сироп, миришеше леко на опушено - разбрах, че не кристализира като меда.Тогава не бях в кой знай какъв възторг от петмезите. Жената сигурно е искала да покаже на нас "градските чеда" нещо различно. Показа ни пръчките на изсъхналата захарна метла и ни каза как се прави петмез.Повече помня, хубавите мекици с които ни сервираха петмеза и смесеното овче с козе мляко - дадоха ни и за изпът .