Страница 1 от 2

Блат за сладкиш от бисквити

Публикувано: пет фев 17, 2012 1:01 pm
от Aliana
Здравейте,

тази тема можех да я сложа и в провалите, но понеже смятам отново да се пробвам, пиша тук.

Често съм чела по рецепти, че правите дъно за сладкиш, най-вече чийзкейк, от смлени с масло бисквити.

Аз се пробвах преди няколко дни и беше тотален провал. Бисквитите натроших доколкото можах с ръце, сложих в блендер заедно с маслото на стайна температура. Пуснах блендера, обаче не се случи нищо: сместа е толкова гъста, че не се "стича" до ножовете, а седи като топка малко над тях. Извадих я от блендера. Сложих в ръчната мелачка на Тапъруейър. Същият ефект. След едно-две завъртания маслото с парчетата бисквити се залепя по стените и си остава там. Извадих от мелачката, сложих в плътна найлонова торбичка за замразяване и започнах да минавам с точилката. Успях да понатроша бисквитите, но бях мнооого далеч от хомогенна смес. Капнах малко мляко и пак "побъхтах" по торбичката. Установих, че това не е най-подходящата техника. Върнах пак в мелачката, капнах още малко мляко. Мелих на ръка, докато ме заболя, но под гладка смес аз разбирам нещо различно от това, което ми се получи. Сместа ми беше по-скоро "бодлива". Както и да е. Разстелих я и оформих дъното на сладкиша. Вдигнах и стени. Налях крема и оставих да се стегне. Стигна се до разрязване и тогава провалът си пролича окончателно: "тестото" се беше овлажнило от крема или пък от капнатото мляко, и не беше хрупкаво дъно, а лепнеща, отвратителна маса, която не се отделяше от дъното! Стъргахме я с лъжица! Беше токова срамно и грозно, сладкишът се разпадна, дъното лепкаво като глина... УЖАС!!! :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Бихте ли ме светнали, как вие ги правите вашите "дъна" от бисквити? Как трябва да се получи резултата? Да не би да е нормална такава консистенция, а само аз да недоволнича?

Описах ви всичко, което направих, може би някоя от вас открива грешката ми :?

Благодаря ви предварително! :love: :love: :love:

Re: Блат за сладкиш от бисквити

Публикувано: пет фев 17, 2012 1:20 pm
от milena75
Рали, според мен ако първо смелиш бисквитите, а след това добавиш маслото ще успееш да го смесиш по-добре и няма да ти се налага да добавяш мляко, което може би е и причината да се разпадне при разрязването.

Re: Блат за сладкиш от бисквити

Публикувано: пет фев 17, 2012 1:40 pm
от tillia
Рали, първо трябва да натрошиш на ситно бисквитите или да ги смелиш/не заедно с маслото :) /. С блендер не съм пробвала, така че не мога да ти кажа как ще се получи. Слагам бисквитите в найлонов плик и с точилката "разточвам" отгоре, в различни посоки, докато бисквитите се натрошат напълно - да станат на много ситни трохи. След това ги смесвам с много мекото масло /с лъжица или с ръка/ да станат маслени трохи. Полученото тесто равномерно разстилам във формата, притискам много добре, като правя и малък борд по стената /за чийзкейк/. В зависимост от рецептата или се пече, или се слага в хладилника, докато се приготви плънката.
Дано съм ти била полезна :D :love:

Re: Блат за сладкиш от бисквити

Публикувано: пет фев 17, 2012 1:42 pm
от tillia
Е, докато аз "сричах" по клавиатурата, Миленка ти е отговорила! :D :ooppss:

Re: Блат за сладкиш от бисквити

Публикувано: пет фев 17, 2012 1:46 pm
от Aliana
Момичета мили, благодаря ви МНОГО!

Сега, като чета отговорите ви, чак се чудя на глупостта си :ooppss: :ooppss: :ooppss:

То си е ясно и логично, но както изглежда, човек понякога "изтъпява" .... :ooppss: :ooppss: :ooppss:

Още веднъж ви благодаря !!! :love: :love: :love: :love: :love: :love: :love: :love: :love:

Re: Блат за сладкиш от бисквити

Публикувано: пет фев 17, 2012 1:59 pm
от tillia
Пак заповядай! :D На всеки се случва да недогледа нещо. От грешките се учим или създаваме нови рецепти :wink:

Re: Блат за сладкиш от бисквити

Публикувано: пет фев 17, 2012 3:06 pm
от Aliana
Абсолютно си права :D Ама от недоглеждане чак цяла тема да създам е доста неудобно :ooppss: Карай, ще го преживея :wink:

Re: Блат за сладкиш от бисквити

Публикувано: пет фев 17, 2012 9:58 pm
от sladki64e
Рали, мила, съжалявам, че така е станало :hug: . Аз никога не съм правила такава бисквитена основа за сладкиш, купувам си я готова, мажа с жълтък и пека. Така става хрупкава, но може и да не се пече. Та опит нямам в приготвянето на бисквитена основа, но пък съм се убедила, че в някои случаи примитивни методи, като пример се сещам за счукване на орехови ядки (може и бисквити),като се поставят в здрава плътна найлонова торбичка и с чук се счукват - бързо, лесно и ефективно, са много по-ефективни от използването на кухненски помощници, като пасатори, миксери и т.н. В някои случаи вместо да ти помогнат те те прецакват.
При мен се случи следното - тръгвам да правя торта Гараш, като нямам нищо под ръка за смилане на орехи (това се случва при съседите), намирам само една кафемелачка, от тези малките електрически. Решавам че щом мели кафе ще смели и орехови ядки, но какво се случи - стават на каша, но аз не се предавам, играх си близо 40 мин. докато смеля необходимото количество и после да ги разрохквам, защото се сбиваха. Тогава от съседката научих този номер с чука и от тогава само него използвам :).
Искам да кажа, че електрическите кухненски помощници са добри и улесняват много, но не са приложими във всички случаи.
А за ясното и логичното и "изтъпяването" ето и моя опит: Пак се случва в друга къща, решавам да правя кекс, но няма миксер, намирам само пасатор и решавам за по-бързо да "разбия" яйца и захар с него. Яйцата не се разбиха, нито пасираха, само пасатора се развали :)
:hug:

Re: Блат за сладкиш от бисквити

Публикувано: съб фев 18, 2012 2:29 am
от sladki64e
Рали, спомних си,че много отдавна правих такава бисквитена основа, с купени бисквитени трохи да го нарека (представлява натрошени бисквити, може и други съставки да е имало), но указанието гласеше да се смеси с разтопено масло и да се притисне на дъното и стените на формата. Поразрових се за рецепти на такава бисквитена основа и всички се правят с разтопено масло. Може би и с меко става, но с разтопено ми се струва, че ще е по-лесно да се разпредели равномерно из бисквитените трохички.

Re: Блат за сладкиш от бисквити

Публикувано: съб фев 18, 2012 5:36 pm
от Elti
Рали, с малко закъснение, но все пак ще се включа. Sladki64e - то ти е дала правилния отговор - маслото задължително трябва да е разтопено (само за този тип блат, иначе за сладък салам (например) се използва меко).
Дано ти е от полза и моя опит, който споделям по-долу (само да уточня, че такъв бисквитен блат (смлени бисквити и масло) съм използвала за чийзкейк БЕЗ печене):
Бисквитите (използвам тип чаени,а не обикновени) смилам на фини трохи и ги заливам с РАЗТОПЕНО масло (слагам го винаги горещо).
Тъй като работя винаги на око, имам няколко случки за разказване :)
1) Ако сложа по-малко масло се получава ронлива маса, която при по-силно натискане става споена, но, как да го обясня, нестабилно споена (лесно се разпада пак на трохи).
2) Ако сложа точното количество масло сместта става по-хомогенна, може с натиск лесно да се оформи на блат. Ако вземем част от сместта и я стиснем в шепата си, тя се превръща в стабилно (сбито) парче, но ако тръгнем да търкаляме на топче (например) пак се разпада.
3) Ако случайно сложа по-голямо количество масло от указаното в рецептата, вече се получава хубаво, лесно оформящо се бисквитено тесто. Тук ако тръгна да оформям топче няма да имам никакъв проблем.

А ето какви са били крайните резултати при мен:
Случай 1) - Блатът, като цяло, си остава ронлив и не може да се реже на правилни парчета. Противно на моите очаквания, че бисквитите ще омекнат от влагата на млечната смес, не се получи така. Имах бисквитени трохи и млечна смес отгоре, които най-добре се хапваха след разбъркване.
Случай 2) - Това е най-доброто - бисквитите стоят споени от маслото, като в същото време, поемат и част от влагата на това, което е над бисквитения блат. Реже се перфектно на правилни парчета и има хрупкав, но по-скоро разтапящ се в устата, отколкото разпадащ се в устата вкус.
Случай 3) - Сместа за блата изглежда перфектно. Оформя се лесно, но има недостатък - по-голямото количество масло пречи на бисквитите да абсорбират влага. Така след престой в хладилника маслото се стяга и бисквитеният блат е твърд. Реже се по-трудно и е доста по-хрупкав.

Ще се радвам, ако съм била полезна и пожелавам УСПЕХ!