Страница 1 от 2

бутер тесто

Публикувано: нед апр 22, 2012 7:09 am
от vikigm
Добър ден.Никъде в рецептите с бутер тесто,не пише как се прави то. Помощ! Благодаря! :?

Re: бутер тесто

Публикувано: пон апр 23, 2012 12:07 pm
от Aliana
Не пише, защото се купува готово. Процедурата за правене на бутертесто е трудоемка и отнема дни! Скоро гледах предаване тук по немската телевизия, където един сладкар прави бутертесто на ръка, прави го 2 поредни дни, а после в едно студио опекоха кроасани с фабрично и с ръчно направено многолистно тесто, а от тестващите никой не разпозна разликата :( (дали това говори лошо за сладкаря, дали потребителя не разбира от хубава храна или фабриките са усъвършенствани - това е друга тема :wink: )
Като цяло е просто - разточваш, намазваш с масло, сгъваш на правоъгълник, пак разточваш, пак мажеш с масло и т.н. Между всяко разточване се оставя в хладилник. Процедурата се повтаря десетки пъти. Няма голяма философия, освен че маслото между слоевете предотвратява те да се слепят, а при печене се издува (разширява), като създава разстояние между тях. В крайна сметка бива поето от слоевете, като на негово място остава въздух, така се получават многото фини листи.

Re: бутер тесто

Публикувано: пон апр 23, 2012 3:52 pm
от ma_rri_na
Когато в рецептата пише "Бутер тесто" , означава, че не е правено ръчно, а е ползвано готово - дали замразено или не , каквото можете да намерите.
По принцип т.н Бутер тесто е многолистно тесто . Има много рецепти за многолистно тесто, като основния принцип за направата им е обяснила Ралица. Вече от какво ще се направи тестото е друг въпрос . Има многолистно тесто , което може да се замрази, има такова , което не може да се замрази и се консумира в рамките на няколко дни, като се съхранява в хладилник. Има със захар, с яйца , с мая - за кроасани .
Това многолистно тесто, което се купува в повечето случаи е без захар и яйца и мая . Съществуват рецепти за бързо многолистно тесто . Ако ти се прави многолистно тесто- което си е голяма играчка, / дотолкова , че например за 1000 листното тесто има специална формула за броя сгъвания , за да се получи , както и самото сгъване - препоръчва се например преди да се сгъне да се четка тестото от излишното брашно / ще напиша няколко рецепти - просто пиши за какво ти е нужно, или е пусната темата така - за лафче.

Re: бутер тесто

Публикувано: съб апр 28, 2012 2:03 am
от vikigm
Няколко дена не мога да се свържа с теб,услужлива приятелко. /не съм наясно с компютрите/
Не е "за лавче".Просто съм любител на саморъчно направени храни.По правило са най-вкусните,пък и голямо хвалене пада.
мъча се да направя мекици,ама като онези ,купените от преди20-30години.Рецепти-много,от сложни по-сложни-резултати,скромни. ..... .

Re: бутер тесто

Публикувано: съб апр 28, 2012 7:35 am
от xevi
И според мен бутер тестото е едно от нещата, което е твърде сложно за правене в домашни условия, но пък достатъчно лесно да се приготви от машина евтино и с много добро качество.

Иначе, за мекици едва ли е бутер тесто, каквото ти трябва :? Ако искаш да ги докараш като купени моят съвет е да залагаш на лесните рецепти, с по-малко продукти, а не на твърде сложните.

Улични мекици
Чудните мекици на Петя
Вкусни мекици

... и още в колекцията с мекици Мекици

Re: бутер тесто

Публикувано: съб апр 28, 2012 10:56 am
от vikigm
Благодаря!Точно това правя.Но,не ми се получава.Рецептата трябва да е много проста,защото цената им беше 4 ст.
Сигурен съм,че има секрет.За жалост и той ще е много прост.

Re: бутер тесто

Публикувано: съб апр 28, 2012 11:39 am
от Makaweli
Тесто за пица Tupperware - опитай с това тесто. Дори да нямаш такава купа, замеси го с ръце :wink: Тестото е подходящо за пици и мекици, съвсем обикновено е и стават чудесни мекици /за нашия вкус у дома/ :thumup:

Re: бутер тесто

Публикувано: съб апр 28, 2012 4:33 pm
от akva7
За да ти станат мекиците,като купешките,трябва да се пържат в мн.мазнина,просто да плуват и замесвам тестото от вечерта и слагам в хладилник.Ако искаш сложи в тестото и 1ч.л.ракия,за да не ти поема повече мазнина при пържене.Тук има мн.рецепти,изпробвай ги,за да видиш на коя ще се спреш за в бъдеще.

Re: бутер тесто

Публикувано: съб апр 28, 2012 11:24 pm
от vikigm
Благодаря,Мakaweli!Твоята препоръка ми легна на сърцето и щ е я пробвам веднага,защото съм голям любител на ракийката.

Re: бутер тесто

Публикувано: нед апр 29, 2012 7:34 am
от Makaweli
Ако моята рецепта ти е харесала и сложиш ракийка по съвета на akva7, значи правиш комбинация от двете рецепти :wink: Опитай и непременно сподели резултата :thumup: