Страница 1 от 1

Съхраняване на тесто за катми.

Публикувано: нед май 27, 2012 9:48 am
от mikeiliev
Някой знае ли дали мога да съхраня готово тесто за катми в хладилник и колко време може да издържи?

Re: Съхраняване на тесто за катми.

Публикувано: вт май 29, 2012 12:31 pm
от Aliana
Аз съм оставяла за около 24 часа - от едната сутрин до другата. Тестото се утаява, като отгоре се отделя кавеникава бистра течност. Това не е проблем. Преди отново да се ползва се разбърква добре и готово. На мен дори ми се стори, че на другия ден палачинките бяха по-вкусни :)
Става дума за тесто с бакпулвер (или сода), а не за тесто с мая. Понеже не съм сигурна на кое се казва катми - у нас катми се наричаха тези на сач, а тези в тигана - палачинки. Но ако имаш пред вид катми с мая - е тогава не знам :?
Надявам се да съм ти била полезна :roll:

Re: Съхраняване на тесто за катми.

Публикувано: вт май 29, 2012 3:18 pm
от mikeiliev
Имах намерение да направя тесто за катми с мая, а не ми се прави много малко количество, а и видях на едно място, където правеха как извадиха от хладилника една голяма бутилка и изляха от нея върху сача.
Благодаря ти за отговора!

Re: Съхраняване на тесто за катми.

Публикувано: вт май 29, 2012 4:31 pm
от Aliana
Тук се продава суха смес за палачинки в бутилки. Долива й се вода (а може и мляко да беше, не съм сигурна), шишето се затваря, разклаща се и готово. Налива се директно в тигана. Аз лично никога не съм купувала, но съм сигурна, че също са с баквулвер. Защото маята й трябва време за втасване, а започне ли процеса, то той не спира и в хладилник, единствено във фризер.
Все пак успех в правенето :)

Изображение

Re: Съхраняване на тесто за катми.

Публикувано: вт май 29, 2012 5:21 pm
от mikeiliev
Благодаря за информацията!
Между другото бях купил преди време една кутия суха смес българско производство, но съдържанието се разтваря в определено количество вода и станаха много. От тогава търся пак да си купя, но не намирам, а и забравих в кой магазин го купих.
Автентичните катми са с мая, а палачинките се правят с яйца.

Re: Съхраняване на тесто за катми.

Публикувано: ср май 30, 2012 12:28 pm
от Aliana
Е, сега окончателно ми обърка понятията....... :D :D :D аз съм правила "катми" с яйца или може би "палачинки" с мая? Както и да :) Успех !

Re: Съхраняване на тесто за катми.

Публикувано: ср май 30, 2012 8:36 pm
от Makaweli
Рали, защо се учудваш - аз най-често правя катми по тази рецепта Бързи катми, а в нея има и яйца, и мая :roll:
За палачинките всички знаем, че са с яйца :wink: