Страница 1 от 1

Как да не залепва по тавата

Публикувано: чет май 31, 2012 9:23 pm
от chippen
Интересува ме редовно си правя картофи на фурна, беля ги през това време загрява фурната, тя е раховец ако е от значение, като ги обеля слагам в тавата много малко мазнина овалвам ги добре всичките и ги слагам да се пекат, бъркам ги през 2,5 мин, но пак си залепват по тавата..

Дайте ми идея как да не залепват освен с фолио

Re: Как да не залепва по тавата

Публикувано: чет май 31, 2012 9:40 pm
от velin
във тефлонова тава

Re: Как да не залепва по тавата

Публикувано: чет май 31, 2012 10:14 pm
от mami48
Опитай с мазнина и малко булъон или вода,лично на мен никога не ми залепват - пека в обикновена тава, не е тефлонова.

Re: Как да не залепва по тавата

Публикувано: пет юни 01, 2012 12:15 am
от Aliana
Прави ги върху хартия за печене - не залепват и тавата остава чиста. И недей да лепиш хартията с олио за тавата - чета понякога такива небивалици и мога само да се чудя на логиката им. Просто слагаш хартията, слагаш овкусените картофи върху нея, разпределяш ги равномерно и хоп във фурната. Чиста работа :thumup:

Re: Как да не залепва по тавата

Публикувано: пет юни 01, 2012 5:35 pm
от chippen
Аз идеята ми е друга , понеже не обичам много олио да има искам да са по хрупкави не толкова като варени , а като сложа и вода това става , ето сега пак си правя с вода и олио но не много добре съм ги омесил на всякаде да има но пак позалепнаха и се като кашват като ги бъркам някой Това ме интересуваше искам с по малко олио да сстана т по като хрупкави и да не залепват

Re: Как да не залепва по тавата

Публикувано: пет юни 01, 2012 5:44 pm
от mami48
Като искаш хрупкави не ги прави на фурна - след като си ги нарязал ги поръси със брашно,разбъркай ги добре и изпържи в добре загрята мазнина - стават страхотни,много хрупкави.

Re: Как да не залепва по тавата

Публикувано: пет юни 01, 2012 6:03 pm
от Aliana
Е добре де, аз разбрах, че не са варени. Само с олио във фурната върху хартия за печене. Какъв е проблема? Хем коричка хващат, хем ако ги оваляш в подправки, си остават по тях (от рода на Country Potatoes). За да не останат сурови, можеш картофите първо да ги обелиш, после да ги свариш почти до готвност и тогава да ги нарежеш, овкусиш и запечеш. Начини за приготвяне на картофи са безбройни и една голяма част от тях може да бъде извършена върху хартия за печене :wink:

Re: Как да не залепва по тавата

Публикувано: съб юни 02, 2012 3:50 pm
от xevi
Аз приготвям картофките по този начин - печени във фурна, без мазнина. Не ги варя предварително, пека на силна фурна, не ги разбърквам и стават хрупкави отвън, мекички отвътре (зависи и от сорта). Понякога овалвам в галета/подправки, понякога само поръсвам със сол и червен пипер, зависи колко ми се занимава.
Има една подробност при слагането само на мазнина при печене във фурна, случва се в стремежа си да е достатъчно да не залепнат да се сложи повече олио, тогава обаче вместо да се изпичат картофите се запържват в най-външната си част и залепват за тавата. Когато слагам олио, капвам малко и с ръка намазвам тавата, но съвсем тънко, да се получи филм от мазнина. След това слагам картофите, нарязани, не намазнени и може да ги поръся със съвсем малко мазнина, но то е за вкус. Тавата ми не е особено незалепваща. Ако и така не стават и аз бих препоръчала каквото и Aliana казва - ползвай хартия за печене. Резултатът ще е какъвто желаеш и няма да има дълго миене на съдове после :)

Re: Как да не залепва по тавата

Публикувано: нед юни 03, 2012 12:16 pm
от mamcheto61
Aliana написа:Прави ги върху хартия за печене - не залепват и тавата остава чиста. И недей да лепиш хартията с олио за тавата - чета понякога такива небивалици и мога само да се чудя на логиката им. Просто слагаш хартията, слагаш овкусените картофи върху нея, разпределяш ги равномерно и хоп във фурната. Чиста работа :thumup:
:D :D ХАХАХА Рали..ми стар навик от соца бе душа..нъл мажехме вестници за да си опечем нещо в тавата..и аз много трудно свикнах с хартията за печене без да я мажа отначало..но сега направо се чудя как сме я карали без нея..чиста работа хем готвиш хем не миеш и стържеш тави.... :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: