Миличка, бих искала да ти дам смислен и полезен отговор, но не мога
Лошото и на белтъка, и на жълтъка е, че повърхността им бързо засъхва, особено на жълтъка. Може би това може да се предотврати, като жълтъците се залеят с малко олио, колкото да са леко покрити?!
Олиото няма да им пречи, ако ще се ползват за застройка, кекс или омлет. С белтъците това не става, защото ако ще се разбиват на сняг за каквато и да е целувчена смес, трябва да няма и следа от мазнина. Така или иначе, аз повече от 2 дни не съм държала нито жълтъци, нито белтъци. Някак си си мисля, че при изливането от черупката се замърсяват с бактерии от повърхността й и не са толкова трайни.
А иначе знам една рецепта с 13 белтъка, може би ще ти е полезна.
Бадемови фриáн
400 г масло
250 г смлени бадеми
80 г брашно
20 г натурално нишесте
400 г пудра захар
13 бр. белтъци
1 ванилия
евентуално есенция амарето
Фурната се загрява на 210 градуса, горен и долен реотан.
Маслото се стопява и се кипва, и се оставя да поври 5-6 минути, докато стане златисто. Дръпва се от огъня и се оставя да поизстине, но да е още течно.
24 формички за мъфини се намазват с масло (отделно количество, не това от съставките) и се поръсват с галета или брашно.
Белтъците се разбиват на пяна, не на сняг.
Брашното, нишестето, пудрата захар, ванилията и бадемите ме смесват добре и се пресяват два пъти, да има много кислород в сместа.
Към сухата смес се добавят маслото и белтъците, и се бърка с лъжица до получаване на хомогенна смес.
Накрая се ароматизира с амарето.
Сместа се пълни във формичките (3/4 от обема им) и се пекат на средното ниво 10 минути. Фурната се намаля на 180 градуса и фриáн се пекат още 5 минути. Прави се проба с клечка и ако не лепнат, се изваждат от фурната и се оставят още 7-8 минути във формичките. След това се изсипват внимателно от формичките и се оставят да изстинат на скара. Фриáн трябва да са сочни, а не сухи, и имат нежна консистенция. Преди сервиране може да се поръсят с пудра захар или да се украсят с глазура по желание.
Надявам се поне малко да съм била полезна
Поздрави