Чукване (чупене) на яйца
Публикувано: ср окт 17, 2012 10:33 am
Здравейте, мили момичета! И момчета!
Чета сега хубавата и семпла рецепта на Бони Цветя от чушки и яйца и се сещам за нещо колкото и незначително, долкова и дразнещо: аз не умея добре да чупя яйца. Сега може да се смеете, но съм чувала толкова различни съвети. Моят проблем е, че мястото на отчупването винаги ми е неравно и назъбено, и така често в белтъка влиза жълтък, което не позволява да се получи обемен сняг. Втория ми проблем е, че ми падат и малки парченца черупка в яйцето, които после "гоня" из белтъка (който го е правил, знае как частицата винаги има 2-3 мм преднина и колко е дразнещо).
Чувала съм толкова най-различни съвети, които и си противоречат: че трябва да се чукне на кант (майка ми ги чукаше на ръба на купата, в която разбива и не й падаха черупки вътре. А може и да идеализирам, ама мисля че така беше ), че трябва да се чукне на плоскост, че трябва на ъгъла на масата да се чукне . Че трябва яйцето да е студено, че трябва да е на стайна температура . Че трявба да се удари решително, че трябва да са няколко леки чуквания . Че малки яйца че чупят по-чисто от големи, че големи яйца се чупят по-добре от малки . За значение на цвета на яйцето още не съм чула, ама знам ли?
Моите яйца както и да ги чупя, все нещо им се случва. От 10 чукнати яйца я има едно гладко разполовено, я няма!
Аз искам, като го чукна, яйцето да се раздели чисто и без зъбери на две гладки половини! Толкова ли много искам?
Ако споделите, вие как се справяте с тази "сложна" задача, може би ще успея да уцеля правилния начин
Благодаря ви предварително
Чета сега хубавата и семпла рецепта на Бони Цветя от чушки и яйца и се сещам за нещо колкото и незначително, долкова и дразнещо: аз не умея добре да чупя яйца. Сега може да се смеете, но съм чувала толкова различни съвети. Моят проблем е, че мястото на отчупването винаги ми е неравно и назъбено, и така често в белтъка влиза жълтък, което не позволява да се получи обемен сняг. Втория ми проблем е, че ми падат и малки парченца черупка в яйцето, които после "гоня" из белтъка (който го е правил, знае как частицата винаги има 2-3 мм преднина и колко е дразнещо).
Чувала съм толкова най-различни съвети, които и си противоречат: че трябва да се чукне на кант (майка ми ги чукаше на ръба на купата, в която разбива и не й падаха черупки вътре. А може и да идеализирам, ама мисля че така беше ), че трябва да се чукне на плоскост, че трябва на ъгъла на масата да се чукне . Че трябва яйцето да е студено, че трябва да е на стайна температура . Че трявба да се удари решително, че трябва да са няколко леки чуквания . Че малки яйца че чупят по-чисто от големи, че големи яйца се чупят по-добре от малки . За значение на цвета на яйцето още не съм чула, ама знам ли?
Моите яйца както и да ги чупя, все нещо им се случва. От 10 чукнати яйца я има едно гладко разполовено, я няма!
Аз искам, като го чукна, яйцето да се раздели чисто и без зъбери на две гладки половини! Толкова ли много искам?
Ако споделите, вие как се справяте с тази "сложна" задача, може би ще успея да уцеля правилния начин
Благодаря ви предварително