Страница 1 от 1

Как се прави...КУСКУС

Публикувано: чет мар 14, 2013 1:27 am
от ma_rri_na
Как се прави ......КУСКУС

[youtube]http://youtu.be/4M5m1WiLiy8[/youtube]

Кускусът е традиционна храна в Северно Африканската кухня. Той изглежда като зрънце, но реално е паста.
В днешни времена кускусът се прави механично и се купува вече готов - направен , като просто се готви.
Кускусът се отличава със своята кулинарна простота.
Той се прави от един единствен продукт, който се използва, а именно пшеница - едро смляна твърда пшеница — Triticum durum
Когато се събере зърното на пшеницата, и се смели на едро брашно , се получава грис . Това е брашното от което обичайно се прави кускус.
Първата стъпка е да се пресее гриса и да се смеси с вода в съотношение 1 : 4 вода брашно и да се разбърка около 3 минути.
Брашното абсорбира водата и се надува .
Мокрия грис се поставя във решетъчен въртящ се барабан и се разбърква, върти за 7 минути.
В процеса на въртенето, мокрия грис се превръща в неравномерни парчета тесто. Барабана е на принципа на центрофугата, като част по малките парчета излизат през решетката на барабана , под формата на неравномерни по големина топчета .
Влажните топчета постъпват в уред, където се готвят на пара при температура 100 С за 14 минути. Готвят се докато нишестето около топчетат се получи с нова консистенция – желира се .
За да се разделят слепналите се едно с друго, топчетата се обработват с въртящи се ножове под формата на свредел.
Мокрия кускус постъпва във въртяща се сушилня и се върти и суши за 18 минути. Сушилнята премахва 22 % от водата , за да не се опакова кук куса още влажен в пакетите.
Когато кускусът премине от сушилнята през вибриращ и доотделящ зърната ремък до следващата машина, може да се види, че топчета са много по сухи и придобили форма, от преди изсушаването.
Но все още зърната са горещи, затова се поставят в охлаждаща камера за 2 минути.
От охлаждащата камера зърната постъпват в машина за сепариране, която отделя зърната по големина . Най – малките зърна отиват за опаковане , а по – големите – около 2 мм отиват за допълнителна обработка.

Процеса на превръщането на кускуса от твърд грис в краен продукт , отнема не повече от 45 минути.
Това което трябва да се направи е да се свари на пара или в микровълнова , вече готовия кускус за не повече от 5 минути.
Тази фабрика пакетира кускуса на пакети, с определено тегло и за определени порции.

В днешни дни кускус се прави от много и различни брашна. Според вашите лични предпочитания и хранителни вкусове , освен различен вид зърно , се използват и подправки , като последните видове кускус придобиват все повече популярност.
Кускуса е определено алтернатива на ориза, картофите или макароните
Можете да сервирате кускуса с месо, сос или зеленчуци.

П.П Ако някой може да направи по- добър превод, моля да се включи. Това е от мен :D :tongue:

Re: Как се прави...КУСКУС

Публикувано: чет мар 14, 2013 8:59 pm
от ma_rri_na
Пускам друг линк към клипчето How its made couscous, че при предния линк потребителя, качил клипчето "изплашен явно, че някой го е гледал" :wink: го е премахнал.
Линк : [youtube]http://youtu.be/PQBK-sJ5e1M[/youtube]
и във VBOX7

http://vbox7.com/play:94bef1ac

И още нещо...
10 факта за кус-куса

1. Кус-кус се прави от грис, получен при грубо смилане на зърното на твърда пшеница. Не подложен на избелване и състоящ се от вътрешната сърцевина на семената на пшеницата и съдържащ всички качества на богатия на минерали и протеини пшеничен зародиш, гриса е най-добрият продукт получен от пшеницата.

2.
Историците се раздвояват по отношение на произхода на кус-куса. Някои казват, че произхода му е от Северна Африка, и датира от 9-ти и 10-ти век. Други твърдят, че през 2-ри век пр.н.е. той бил приготвян от берберите, населяващи Атласките планини, преди Северна Африка да е била населена от арабските народи. Известно е, че през 10-ти век кус-куса пристига в Сицилия и Тоскана, и в крайна сметка е разпространен дори в Бразилия.

3. Пърият завод за производство на кус-кус в света, е създадена в Алжир през 1907 година. В Израел, първият производител на кус-кус - Couscous Maison e основан от David Chriqui през 1969г.

4. Традиционния метод на готвене, разработен в Северна Африка, е свързана с готвенето на пара на кус-куса в уникален с две теджери една над друга съд. Кус-куса се помещава в цедка в горната част, където се задушават гранулите и поемат вкусовете и ароматите на зеленчукова супа или задушеното месо, което се вари в долната част на тенджерата.

5. Днес могат да се купи готов кус-кус за бърза и лесна подготовка. Всичко, което да се направи , е да поставите чаша и половина на кус-кус в смес от 2 чаши вряща вода, 3 супени лъжици зехтин, една чаена лъжичка сол и подправки на вкус. Нека постои в продължение на 5 минути и той е готов да се консумира.

6. Кус-куса обикновено не се яде самостоятелно, а заедно с разнообразие от зеленчуци, билки и подправки. Той е отлична вегетарианска храна или съпроводен с месо, с боб или каквото искате да добавите. Кус-куса също е и идеален пълнеж за чушки, патладжани и др.

7. Една чаша сварен кус-кус съдържа 200 калории, 12% от която са протеини, 87% е нишесте, и само 1% мазнини.

8. Една чаша кус-кус осигурява 35% от препоръчителната дневно изискване за хранителни фибри. Той също така има витамини от групата на витамин B, както и минерали, необходими за неговото ефективно усвояване в тялото.

9. Подходящ за всяка възрастова група, децата могат да се насладят на кус-куса, веднага щом те са готови за ядене на твърди храни, и той продължава да се радва на голяма популярност.

10. Кус - куса символизира късмет, изобилието и божията благодат според традициите в Северна Африка, кус-куса често е приготвян по празниците .

Re: Как се прави...КУСКУС

Публикувано: пет апр 05, 2013 11:09 pm
от Bubbles
Обожавам кускус със сирене и захар, благодаря за интересната информация. :)