Как се прави...КУСКУС
Публикувано: чет мар 14, 2013 1:27 am
Как се прави ......КУСКУС
[youtube]http://youtu.be/4M5m1WiLiy8[/youtube]
Кускусът е традиционна храна в Северно Африканската кухня. Той изглежда като зрънце, но реално е паста.
В днешни времена кускусът се прави механично и се купува вече готов - направен , като просто се готви.
Кускусът се отличава със своята кулинарна простота.
Той се прави от един единствен продукт, който се използва, а именно пшеница - едро смляна твърда пшеница — Triticum durum
Когато се събере зърното на пшеницата, и се смели на едро брашно , се получава грис . Това е брашното от което обичайно се прави кускус.
Първата стъпка е да се пресее гриса и да се смеси с вода в съотношение 1 : 4 вода брашно и да се разбърка около 3 минути.
Брашното абсорбира водата и се надува .
Мокрия грис се поставя във решетъчен въртящ се барабан и се разбърква, върти за 7 минути.
В процеса на въртенето, мокрия грис се превръща в неравномерни парчета тесто. Барабана е на принципа на центрофугата, като част по малките парчета излизат през решетката на барабана , под формата на неравномерни по големина топчета .
Влажните топчета постъпват в уред, където се готвят на пара при температура 100 С за 14 минути. Готвят се докато нишестето около топчетат се получи с нова консистенция – желира се .
За да се разделят слепналите се едно с друго, топчетата се обработват с въртящи се ножове под формата на свредел.
Мокрия кускус постъпва във въртяща се сушилня и се върти и суши за 18 минути. Сушилнята премахва 22 % от водата , за да не се опакова кук куса още влажен в пакетите.
Когато кускусът премине от сушилнята през вибриращ и доотделящ зърната ремък до следващата машина, може да се види, че топчета са много по сухи и придобили форма, от преди изсушаването.
Но все още зърната са горещи, затова се поставят в охлаждаща камера за 2 минути.
От охлаждащата камера зърната постъпват в машина за сепариране, която отделя зърната по големина . Най – малките зърна отиват за опаковане , а по – големите – около 2 мм отиват за допълнителна обработка.
Процеса на превръщането на кускуса от твърд грис в краен продукт , отнема не повече от 45 минути.
Това което трябва да се направи е да се свари на пара или в микровълнова , вече готовия кускус за не повече от 5 минути.
Тази фабрика пакетира кускуса на пакети, с определено тегло и за определени порции.
В днешни дни кускус се прави от много и различни брашна. Според вашите лични предпочитания и хранителни вкусове , освен различен вид зърно , се използват и подправки , като последните видове кускус придобиват все повече популярност.
Кускуса е определено алтернатива на ориза, картофите или макароните
Можете да сервирате кускуса с месо, сос или зеленчуци.
П.П Ако някой може да направи по- добър превод, моля да се включи. Това е от мен
[youtube]http://youtu.be/4M5m1WiLiy8[/youtube]
Кускусът е традиционна храна в Северно Африканската кухня. Той изглежда като зрънце, но реално е паста.
В днешни времена кускусът се прави механично и се купува вече готов - направен , като просто се готви.
Кускусът се отличава със своята кулинарна простота.
Той се прави от един единствен продукт, който се използва, а именно пшеница - едро смляна твърда пшеница — Triticum durum
Когато се събере зърното на пшеницата, и се смели на едро брашно , се получава грис . Това е брашното от което обичайно се прави кускус.
Първата стъпка е да се пресее гриса и да се смеси с вода в съотношение 1 : 4 вода брашно и да се разбърка около 3 минути.
Брашното абсорбира водата и се надува .
Мокрия грис се поставя във решетъчен въртящ се барабан и се разбърква, върти за 7 минути.
В процеса на въртенето, мокрия грис се превръща в неравномерни парчета тесто. Барабана е на принципа на центрофугата, като част по малките парчета излизат през решетката на барабана , под формата на неравномерни по големина топчета .
Влажните топчета постъпват в уред, където се готвят на пара при температура 100 С за 14 минути. Готвят се докато нишестето около топчетат се получи с нова консистенция – желира се .
За да се разделят слепналите се едно с друго, топчетата се обработват с въртящи се ножове под формата на свредел.
Мокрия кускус постъпва във въртяща се сушилня и се върти и суши за 18 минути. Сушилнята премахва 22 % от водата , за да не се опакова кук куса още влажен в пакетите.
Когато кускусът премине от сушилнята през вибриращ и доотделящ зърната ремък до следващата машина, може да се види, че топчета са много по сухи и придобили форма, от преди изсушаването.
Но все още зърната са горещи, затова се поставят в охлаждаща камера за 2 минути.
От охлаждащата камера зърната постъпват в машина за сепариране, която отделя зърната по големина . Най – малките зърна отиват за опаковане , а по – големите – около 2 мм отиват за допълнителна обработка.
Процеса на превръщането на кускуса от твърд грис в краен продукт , отнема не повече от 45 минути.
Това което трябва да се направи е да се свари на пара или в микровълнова , вече готовия кускус за не повече от 5 минути.
Тази фабрика пакетира кускуса на пакети, с определено тегло и за определени порции.
В днешни дни кускус се прави от много и различни брашна. Според вашите лични предпочитания и хранителни вкусове , освен различен вид зърно , се използват и подправки , като последните видове кускус придобиват все повече популярност.
Кускуса е определено алтернатива на ориза, картофите или макароните
Можете да сервирате кускуса с месо, сос или зеленчуци.
П.П Ако някой може да направи по- добър превод, моля да се включи. Това е от мен