Мерни единици в готварските рецепти
Публикувано: чет яну 02, 2014 2:09 pm
Нямам особен опит в готварството и затуй много често, опитвайки се да изпълня някоя рецепта, срещам затруднения с количествените мерки на продуктите и описанията на режимите на обработка. Изглежда съставителите на рецепти не са чували за системата SI за мерни единици. Моля по-опитните да дадат транскрипция в съответните системни единици (ml, g, °C) на следните понятия:
1. Чаена чаша (ч.ч.)
2. Супена лъжица (с.л.)
3. Чаена лъжица (ч.л.)
4. Щипка
5. Връх на ножа
6. Силен и слаб огън
Особено объркващо е, когато някои съставки са дадени в g и ml, а други в чаши, щипки и лъжици. У нас разполагаме с чаени чаши с обем от 180 до 350 ml, със супени лъжици с разлика във вместимостта около 2 пъти. Не е все едно ако например към 0.5 kg от даден продукт добавиш 2 чаени чаши (360 ml) от друг, или пак 2 чаени чаши, но от другия модел - 700 ml. При туй положение как да дозирам съставките? А щипките и ножовете въобще не подлежат на коментар. И друго - как да се разбира израза "вари се докато омекне"? Колко меко да стане? Не е нужно да се указва степен на твърдост по Шор или по Бринел, но поне да се дава някакво сравнение с известен предмет - меко като гума за моливи, като твърдо сварено яйце, като памук и т.н.
В голяма част от случаите следвайки указанията на подобни рецепти резултатът е бил плачевен, в други случаи изобщо се отказвам да ги изпълнявам.
1. Чаена чаша (ч.ч.)
2. Супена лъжица (с.л.)
3. Чаена лъжица (ч.л.)
4. Щипка
5. Връх на ножа
6. Силен и слаб огън
Особено объркващо е, когато някои съставки са дадени в g и ml, а други в чаши, щипки и лъжици. У нас разполагаме с чаени чаши с обем от 180 до 350 ml, със супени лъжици с разлика във вместимостта около 2 пъти. Не е все едно ако например към 0.5 kg от даден продукт добавиш 2 чаени чаши (360 ml) от друг, или пак 2 чаени чаши, но от другия модел - 700 ml. При туй положение как да дозирам съставките? А щипките и ножовете въобще не подлежат на коментар. И друго - как да се разбира израза "вари се докато омекне"? Колко меко да стане? Не е нужно да се указва степен на твърдост по Шор или по Бринел, но поне да се дава някакво сравнение с известен предмет - меко като гума за моливи, като твърдо сварено яйце, като памук и т.н.
В голяма част от случаите следвайки указанията на подобни рецепти резултатът е бил плачевен, в други случаи изобщо се отказвам да ги изпълнявам.