Страница 1 от 1

как се приготвя ориз за гарнитура?

Публикувано: нед окт 12, 2008 7:03 pm
от sladkatameri
как се приготва ориз за гарнитура кам какви ястия варви и какъв дабъде огиза

Публикувано: пон окт 13, 2008 2:56 pm
от tillia
Най-обикновената и бърза рецепта - в 100 мл олио се задушава 1 голяма глава кромид лук ситно нарязан. Прибавя се 1 ч ч ориз \аз използвам "Бланширан", защото зърната си остават цели, не се разкашват\ , 3 чаши топла вода и сол на вкус \вместо сол може да се разтвори 1,5 кубче бульон по избор\. Ври на тих огън, докато оризът попие водата.
Виж в "Рецепти" - "Гарнитури" - има интересни предложения.
Желая ти успех!

Публикувано: пон окт 13, 2008 4:50 pm
от sve_georgieva
Аз го приготвям по същия начи като tillia, като към лука добавям настърган морков, черен пипер и джоджен. Добавям водата, бульона и след като заври го прехвърлям във фурната, и печа там до готовност. Като го извадя завивам с хавлия или похлупвам с капак за 10 мин, за да се задуши. И аз използвам бланширан ориз. Много съм доволна от него обаче го правя така- 1 ч ч ориз/2,5 ч ч вода .Успех при приготвянето :!: :wink:

Публикувано: пон окт 13, 2008 7:06 pm
от magi71
Аз го запичам на фурна, но първо задушавам лука с морковите докато омекнат и после го сипвам в тава, слагам сол, чер пипер на зърна, мазнина /ориза "обича" блажничко/ и доливам вода. Запичам го около за 20 мин. По-принцип пропорцията е 4:1 в съотношение вода към ориз, но всеки си го прави според предпочитанията! Успех!

Публикувано: пон окт 13, 2008 10:17 pm
от reni55
Ето как го правя:
1 1/2 ч.ч. ориз се измива добре и се залива с 5-6 ч.ч. вода.
посолява се и се добавят 4 с.л. олио.
Когато заври котлона се намалява до минимум ( аз съм с газ).
Не се бърка и стои захлупено докато водата се поеме от
ориза.По този начин ориза си остава без да се слепват зърната.

Публикувано: съб ное 15, 2008 12:52 am
от george.t
Аз също го правя като Рени само че слагам и резен лимон за да се запази цвета на ориза.Без моркови,лук и др...не забравяте че това е ориз за гарнитура,сиреч бял!

Публикувано: ср фев 11, 2009 11:30 pm
от desislawa
По учебник пропорцията е 1 към 3 за българска гарнитура,за азиатски е 1 към 2 ,малко по-сух става.Въпрос на вкус е кой какво да сложи,дори само вегета го прави различен от класическата рецепта,която е само лук,чер.пипер на зърна,сол и мазнина.Задължително само се пече.Гарнитурата трябва да е по-лека от основното ястие.Запържва се когато е за плънка или с някакво месо или зеленчуци,тогава става по-вкусен.