Страница 1 от 1

Как се приготвят свински уши

Публикувано: ср окт 15, 2008 12:16 pm
от sve_georgieva
Знае ли някой как се приготвят свински уши? Моля Ви, помогнете ми! В нашето семейство никога не са се купували такива неща, но семейството на съпруга ми преди години са отглеждали прасета за някаква кланница и сега са решили в събота или неделя да се съберем у нас на уши! Не ми е удобно да питам свекърва ми, а пък се притеснявам да не се изложа! Аз едва ли бих ги опитала тези неща, но все пак трябва да ги приготвя по някакъв начин! Предварително Ви благодаря!

Публикувано: ср окт 15, 2008 3:30 pm
от xevi
Макар едва ли бих яла свински уши ако ми предложат, намерих една рецепта, която звучи доста апетитно. Надявам се да ти помогне или поне да ти даде идеи:

Продукти

За бульона:
1 л вода
1 глава лук
1-2 скилидки чесън
200 мл вино
резен целина
10 зърна черен пипер
2-3 едро нарязани моркови

За ушите:
4-5 бр. свински уши
100 г масло
галета
2 бр. белтъци

Приготвяне

Продуктите за бульона се варят 30 минути. След това се прецежда и в прецеденият бульон се сваряват добре почистените уши за 1-2 часа до готовност. Сварените уши се слагат в хладилник да се охладят. Охладените уши може да се разрежат на половинки, след което се овалват в разтопеното масло, след това в галета, в разбити белтъци и пак в галета. Нареждат се в тавичка и се пекат в умерена фурна. Сервират се с горчица или сос и гарнитура по желание.

Според мен можеш да си промениш бульона с подправки на вкус, но с това овалване в масло, галета, белтък, галета и след това запечени трябва да станат много вкусни.

Успех и да кажеш как е минало събирането с родата :)

Публикувано: ср окт 15, 2008 8:06 pm
от sve_georgieva
xevi, много ти благодаря, и аз като теб едва ли бих хапнала, но трябва да ги приготвя по някакъв начин. Стискай ми палци, много се притеснявам. Ако някога съм си мислила, че ще трябва да приготвям такива неща...

Публикувано: ср окт 15, 2008 9:03 pm
от reni55
Ние в къщи също ги обичаме,защото имат хрущялче и хрупкат...

- сварените уши ги нарязвам на средни парчета,слагам ги в тавичка,поръсвам с червен пипер и запичам за малко във фурната.
Това е за мезенце.
- от ушите правя нещо като шкембе чорба - т.е. вместо шкембе слагам ушички.Става супер вкусно - с чесънче и оцет......Пробвай го!!!
Няма да съжаляваш!

Публикувано: чет окт 16, 2008 10:09 am
от sve_georgieva
Олееее Рени, много интересно направо ме заинтригува! Много ти благодаря! Никога не съм си мислила, че може от тях да се приготви чорба. Не става ли много тежка, мазна чорба?

Публикувано: чет окт 16, 2008 10:22 am
от kofala
ние в къще също много ги обичаме за мезе са страхотни ако има и свински крачета става още по вкусно мезе просто ги сварявам в подсолена вода нарязвам ги и подправям с червен пипер и лимон :P

Публикувано: чет окт 16, 2008 10:32 am
от reni55
sve_georgieva написа:Олееее Рени, много интересно направо ме заинтригува! Много ти благодаря! Никога не съм си мислила, че може от тях да се приготви чорба. Не става ли много тежка, мазна чорба?
Е-е-е,като сложиш оцет малко става по-добре.
Мазничко е,но се консумира само в студено време.
Нали се слага прясно мляко.Можеш да хвърлиш по-голяма васт от бульона и повече мляко.Аз слагам 1 л.мляко.
Може да се сложат и крачета.
Баща ми правеше ПАЧА - студена.
Сваряват се краката и ушите с черен пипер и сол.
Изсипва се в йенска тавичка и се оставя да изстине и желира.
После се реже на парчета.

Публикувано: чет окт 16, 2008 12:35 pm
от sve_georgieva
Благодаря Ви, страхотни сте :!: