Страница 1 от 1

БИШКОТИ

Публикувано: вт окт 21, 2008 8:13 am
от BABY
Някой знае ли оригинална рецепта за БИШКОТИ,защото аз тука имам едни,ама нещо.....

Публикувано: ср окт 22, 2008 12:47 am
от reni55
Продукти за около 40 бр.

4 яйца
180гр захар (в оригиналната рецепта е 140, но на мен ми е малко)
щипка сол
140гр брашно с щипка бакпулвер
75гр. пшенично нишесте ( в оригиналната рецепта е картофено)

Пудра захар за поръсване - около 1 ч.ч.

Приготвяне:

* Фурната се загрява на 190*С.
* Застила се тавата с хартия за печене и намазва съвсем леко с четка с олио
* Брашното и нишестето се пресяват
* Разбиват се белтъците със половината захар и щипката сол на твърд сняг. (може и без захарта, като тя се добави после)
* Отделно се разбиват жълтъците с останалата захар до побеляване
* Към тях се прибавя 1/3 от белтъчната смес и се обърква с дървена лопатка; след това на още два пъти останалата белтъчна смес като всеки път се разбърква внимателно
* Брашнетата смес се прибавя на няколко птъи (4-5 ) към яйчната смес, като хубаво се обърква след всяко прибавяне.
* Изсипва се в подходящ шприц с накрайник с отвор около 1 до 1.5 см (или в пош) и се шприцоват "пръчици" на хартията - около 7-8см дълги.
* Оставят се да починат за около 2-3 мин., след което се поръсват през сито с пудрата захар
* Пекат се за около 10 мин - или според фурната до леко порозовяване, като до 8-та минута не се отваря фурната.
* Охлаждат се в тавата за около 3-4 минути, а след това се прибират в кутия с капак.
***Ако са за Тирамису се оставят на решетка до пълното им изстиване, като не се покриват с нищо.


Изглежда сложно като обяснение, но стават доста бързо.

Това намерих с търсачката.Рецептата е на Пепчо!
Дано съм ти полезна.

Публикувано: ср окт 22, 2008 1:33 pm
от tillia
Преди време и аз търсех рецепта. Копирам ти това, което съм извадила от форумите. Не съм ги правила. Дано да са ти полезни.
ДОМАШНИ БИШКОТИ (htpp://bg.kulinar.net/recepti ; http://vkusno.vlez.eu
160 г брашно, 120 г пудра захар, 4 яйца, 1 прах ванилия, 2 с л ром, 100 г ароматен мармалад
За шоколадовата глазура: 3 с л какао, 1 к ч вода, 15 г масло, 3 с л кристална захар.
Жълтъците и 80 г пудра захар се разбиват до побеляване Последователно се прибавят белтъците, разбити на сняг с останалата пудра захар, брашното, ромът и ванилията. Тестото се поставя в конусовидна платнена (целофанена) фуния с отвор около 0,5 см и със или без метален шприц със същия отвор се шприцова на топчета или пръчици (не по-дълги от 4—5 см и удебелени в двата края) върху намаслена и поръсена с брашно тавичка. Бишкотите се поръсват с половината от кристалната захар и се пекат при умерена температура около 15 минути. След като изстинат леко, изпечените бишкоти се слепват две по две с тънък пласт мармалад.
3а шоколадовата глазура: какаото, останалата кристална захар и водата се разбъркват добре и се сгъстяват на водна баня. Прибавя се и маслото. След като позастине, сместа се слага в целофанена фунийка с отвор около 1-2 мм и се шприцова върху бишкотите.
Съвет : Сместа за гарниране може да бъде заменена с разтопен шоколад
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Домашни бишкоти /http://bgkulinar.net/
Продукти : 160 г брашно тип 500, 120 г пудра захар, 4 яйца, , пакетче ванилия, 10 мл ром, 20 г какао, 15 г масло, 40 г захар, 100 г мармалад от кайсии.
Приготвяне:
1.Разбийте жълтъците с 80 грама пудра захар до побеляване
2.Прибавете последователно белтъците, разбити на сняг с останалата пудра захар
3.Добавете брашното, рома и ванилията
4.Шприцовайте тестото на пръчици с дължина около 4-5 сантиметра върху намаслена и поръсена с брашно тава.
5.Поръсете бишкотите с половината от кристалната захар и печете на умерена фурна 15 минути
6.След като изстинат, ги слепете две по две с тънък пласт мармалад
7.Глазура: Сгъстете на водна баня какаото, останалата кристална захар и 100 мл вода.
Прибавете маслото. След като поизстине я шприцовайте върху бишкотите.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
ДОМАШНИ БИШКОТИ (http://hamhum.net
Продукти: 300 г захар, 3 яйца, пудра захар за поръсване, 400 г брашно, ванилия.
Приготвяне: Разбиват се жълтиците с 1/3 от захарта, а белтъците - с 2/3 до гъста пухкава смес. Съединяват се двете смеси, прибавя се пресятото брашно, разбърква се много внимателно и се шприцоват върху хартия с кръгъл шприц продълговати или кръгли бишкоти. Отгоре се поръсват с пудра захар.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
БИШКОТИ (от „Веселият готвач” – рецепта за сладкиш с праскови)
• 6 бр. яйца
• 180 г захар
• 180 г брашно
Разбиват се жълтъците с половината захар, след малко се прибавят 2 лъжици вода и разбиването продължава, докато сместа се сгъсти. Разбиват се белтъците на сняг, прибавя се останалата захар и разбиването продължава, докато снегът се втвърди. Прибавят се белтъчения сняг и пресятото на два пъти брашно в жълтъците.

Публикувано: ср окт 22, 2008 1:46 pm
от tillia
Сега се сетих, че имам една записана в тетрадките ми. Нямам време да я проверявам, че ме гонят от компютъра, дано не се повтори с някоя от горните.

ДОМАШНИ БИШКОТИ /бързи, финни, трайни/
1 ч ч пудра захар, 2 яйца, масло колкото малко яйце, 1 ч л амонячна сода, брашно за умерено твърдо тесто.
Маслото се разбива добре със захарта, прибавят се едно по едно яйцата и сместа се бие още 5-10 минути.
Содата се разтваря в 1 с л топла вода, прибавя се към сместа, след което постепенно се прибавя брашното и се замесва тесто, което може да се точи.
Късат се топчета, които се разточват с дебелина на кора за юфка. Изрязват се бишкоти със специална формичка и се нареждат в намаслена тава. Пекат се в умерена фурна. Внимава се да останат по-скоро бели, отколкото зачервени. Пекат се много бързо и излизат много на брой. Изтрайват дълго, запазени в кутия.

BABY, ако ползваш някоя рецепта, пиши ни за резултата. Успех!