Как месото да стане по-крехко?

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
lelq_
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 3
Регистриран на: чет фев 26, 2009 12:50 pm

Как месото да стане по-крехко?

Мнение от lelq_ » чет фев 26, 2009 2:03 pm

Моля, дайте рецепти как да направя крехки свински пържоли. С каква марината или посипка? Приемам всякакви идеи!


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » чет фев 26, 2009 2:27 pm

Месото е жилаво заради неговата структура.

Има няколко начина да се омекоти, всички базират върху разрушаването на фазерите.

Химичен - директно с химия, но и с маринати, които предизвикват желано гниене (не се гнуси :D ), при което фазерите започват да се разлагат.

Механичен - начукване с чук за месо. Има недостатък, че наранява повърхността.

Моят метод е с този уред

Изображение


има и други варианти на уреда

Изображение



Изображение


Аз съм много доволна, месото може да се консумира съвсем прясно, без чакане и без добавка на подправки, които добавени свежи след печенето са още по-ароматни.
www.facebook.com/artandhobby

lelq_
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 3
Регистриран на: чет фев 26, 2009 12:50 pm

Мнение от lelq_ » чет фев 26, 2009 5:13 pm

Благодаря за съвета, но имах предвид рецепта за марината или нещо подобно. А като се начуква месото, не става ли по-сухо при печене? Този уред е много любопитен, откъде може да се купи?

Потребителски аватар
ani_perla
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 146
Регистриран на: пет фев 06, 2009 1:21 pm
:: 67 рецепти от ani_perla
:: 114 снимки от ani_perla

Мнение от ani_perla » пет фев 27, 2009 9:11 am

Аз имам такава джаджа,може да го кръстя перфоратор за месо :P и си го взех за 25лв.заедно с една книга с рецепти(вървяха заедно)от TCM.Може да съм се минала с тази цена :?


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » пет фев 27, 2009 9:27 am

Не бих казала, че си се минала.

И тук са по 30 евро и от там нагоре.

Ако е качествен перфоратора :D (супер дума :thumup: ), си е струвало.

Тук се нарича със смешното име Онежнител на месо, друг по-конкретен превод няма. Ама наистина става крехко месото, това е важното.

Приятен ден!
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
magi71
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1507
Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
:: 537 рецепти от magi71
:: 950 снимки от magi71
Местоположение: Велико Търново
Контакти:

Мнение от magi71 » пет фев 27, 2009 12:21 pm

Мога да ти препоръчам Свински пържоли на скара, ако се използва вратна пържола става най-вкусно! Към тях приготвям Бърз гъбен сос и пържени картофки!

Потребителски аватар
reni55
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1188
Регистриран на: ср юни 25, 2008 7:49 pm
:: 227 рецепти от reni55
:: 321 снимки от reni55

Мнение от reni55 » пет фев 27, 2009 2:13 pm

Аз правя така:пържола наръсвам с подправки,слагам я в купа,поливам със соев сос,после лимонов сок и покривам с лук,нарязан на шайби;слагам отгоре втората овкусена пържола и така процедирам с всичките.Затварям кутията с капак и я слагам в хладилника.Колкото повече престои - толкова по-добре.Пека ги поляти с бира ; газирана вода;бяло вино ;пр.мляко.Отначало ги пека покрити с фолио,което после махам за да се запечат.

Потребителски аватар
irinchicata
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 342
Регистриран на: ср авг 12, 2009 10:51 am
:: 49 рецепти от irinchicata
:: 187 снимки от irinchicata

Мнение от irinchicata » чет сеп 03, 2009 1:47 pm

ако месото е свинско се слага майонеза(самите пържоли се намазват).Тя не остава след термичната обработка.А ако е пилешко с кисело мляко (само че се накисват с него за около 1/2 час).С кисело мляко се кисне и заешкото месо като престоява една нощ и после се измива.

Потребителски аватар
tsura_78
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 616
Регистриран на: пет окт 24, 2008 10:59 pm
:: 50 рецепти от tsura_78
:: 77 снимки от tsura_78
Местоположение: MADRID и Плевен

Мнение от tsura_78 » чет сеп 03, 2009 2:13 pm

Аз правя марина със соев сос,става много крехко и вкусно.Марината е соев сос,чесън,зехтин,сол и подправки каквито ви харесват...
Изображение

"Осъзнай, че ти си отговорен за собственото си щастие, затова прави неща, които те правят щастлив!"

Потребителски аватар
Mircheva90
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 24
Регистриран на: пон авг 24, 2009 1:47 pm
:: 3 рецепти от Mircheva90
:: 4 снимки от Mircheva90
Местоположение: Хасково, Велико Търново

Мнение от Mircheva90 » чет сеп 03, 2009 5:51 pm

Ние ги осоляваме и подправяме на вкус, и ги заливаме с бира или вино за няколко часа.
Изображение


Отговори