Метод за точене на кори
- milniq
- магьосник в кухнята
- Мнения: 125
- Регистриран на: ср дек 03, 2008 11:29 am
- :: 232 рецепти от milniq
- :: 215 снимки от milniq
Тук в Блъгария никой не точи така. Не се използват преси за макарони. Ползват се само точилки или другия начин е като се премята кората върху главата. Т.е. както се правят уличните банички в баничарниците, които са почти на всеки ъгъл в София, а и не само. Като застанеш на опашка да си купуваш баничка, мажеш за известно време да погледаш как става. Другото което е важно за д астане тънка кора е начина на замесване на тестото. Това също е от голямо значение. Тестот трябва да е еластично за да може да се разтяга без да се къса. Както казва kqmrosen от първия път няма да стане. Аз също съм се учила от своята баба, но все още и аз немага да точа както тя точеше, но с времето и с опити всичко се постига.
- ma_rri_na
- магьосник в кухнята
- Мнения: 220
- Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
- :: 106 рецепти от ma_rri_na
- :: 653 снимки от ma_rri_na
- Местоположение: Варна
Мисля, че това е много хубаво видео, как да си разточим на тънко тестото
[youtube]http://youtu.be/6ZcXjDMD_y4[/youtube]
Явно, могат не само бабите , но и "дядовците" да разточват това тесто.
[youtube]http://youtu.be/6ZcXjDMD_y4[/youtube]
Явно, могат не само бабите , но и "дядовците" да разточват това тесто.
- Bubbles
- готвач с точилка
- Мнения: 23
- Регистриран на: чет мар 28, 2013 10:21 pm
- :: 2 рецепти от Bubbles
Добре ще бъде някой да каже какво точно трябва да съдържа тестото и изобщо да разясни какво как и т.н.
Аз по принцип съм много мераклия да се науча да точа, ама не смея без някой да ми покаже, а за съжаление баба ми вече я няма за да ме научи. Това видео обаче е много добро, благодаря за него.
А знае ли някой къде може да се намери точилка от тънките? Щото аз където и да съм гледал по магазините все са от дебелите с дръжки, а тук чета че те не ставали.
Аз по принцип съм много мераклия да се науча да точа, ама не смея без някой да ми покаже, а за съжаление баба ми вече я няма за да ме научи. Това видео обаче е много добро, благодаря за него.
А знае ли някой къде може да се намери точилка от тънките? Щото аз където и да съм гледал по магазините все са от дебелите с дръжки, а тук чета че те не ставали.
- dianakatou
- виртуоз с тиган
- Мнения: 1068
- Регистриран на: вт фев 14, 2012 10:37 am
- :: 9 рецепти от dianakatou
- :: 119 снимки от dianakatou
Добър вечер ,понеже на мен ми е едно любимо занимание .....и моето мнение .Иска се многократно точене....това му е майката .Моята баба точеше чудесни кори с дебелина на цигарена хартия.....трудно ,но става.Това дърпане го правя и аз ,за да се пързаля кората ,аз я точа с нишесте ....много добър резултат,почти не купувам кори ,особено тук в Гърция за тия тяхни пити ....от спанак до ....тиква....всичко а мои кори ...и естествено съм гордостта н-а свекърва ми.Ето и нагледно
и един тиквеник ,част от това,което имам снимано една пита със спанак .Колкото по-вече инат имате .....толкова по-тънки кори ще се научите да точите ,аз от инат се научих .Така,че вземате точилка и .....докато постигнете желания резултат ....Успех!!!!- dianakatou
- виртуоз с тиган
- Мнения: 1068
- Регистриран на: вт фев 14, 2012 10:37 am
- :: 9 рецепти от dianakatou
- :: 119 снимки от dianakatou
Тошко,в момента нямам възможност ,но ще пусна моята рецепта ,бях я пуснала в "Какво сготвих днес'....Утре ,надявам се да ми остане време и да я пусна.
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 656
- Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
- :: 156 рецепти от BRIDA
- :: 269 снимки от BRIDA
Когато реша да точа кори,винаги се сещам за моята баба -кори(800 г брашно , около 200 мл вода, 1 с.л. оцет и 1 к.л. сол)вестник да четеш през тях!!!При точенето според мен всичко се свежда до опита....колкото по често хващам точилката толкова е по добър резултата...
Друго важно при точенето е качеството на брашното - съдържанието на глутент...белтъкът, който създава и удържа структурата на изделията...
Друго важно при точенето е качеството на брашното - съдържанието на глутент...белтъкът, който създава и удържа структурата на изделията...
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 161
- Регистриран на: пон авг 08, 2011 5:29 pm
- :: 10 рецепти от CVETETO3101
Много ми е интересен твоя начин ! Чакам го с нетърпение предвид чудесните снимки ! Привет!dianakatou написа:Тошко,в момента нямам възможност ,но ще пусна моята рецепта ,бях я пуснала в "Какво сготвих днес'....Утре ,надявам се да ми остане време и да я пусна.
- dianakatou
- виртуоз с тиган
- Мнения: 1068
- Регистриран на: вт фев 14, 2012 10:37 am
- :: 9 рецепти от dianakatou
- :: 119 снимки от dianakatou
CVETETO3101, снощи приготвих една,по-точно две баници със спанак и ми дохде идея да кача моята рецепта под наименованието Домашно точени кори Диана ,постарах се каквото мога да обясня .....каквото мога ,защото не съм професионалист .Аз ,понеже толкова години точа разбирам какво казвам ......по-важното е и другите да ме разберат и да мога по тоя начин да съм полезна .....както и по-горе писах .....повторението е майка на знанието......така ,че който има желание да грабва точилката ,да се въоръжи с търпение ......никой не се е родил научен,докато сме живи ......все се учим и така докато се научим. Колкото до дърпането ,в един ,определен момент спираме с точенето и започваме да подърпваме краищата ,както на показаното по-горе видео .Аз ,вдигам цялата кора във въздуха ,ноза начало е доста трудно, виж и видеото може да ти помогне и то .Успех на всички начинаещи!!!