Страница 1 от 2

Чери доматчета - какво приготвяте от тях?

Публикувано: ср сеп 02, 2009 12:54 pm
от neli.mag
Имам един спешен проблем и моля за помощ :) - какво може да се приготви от няколко килограма чери доматчетата. Моите са оранжеви - 3 - 4 корена на градината.

Публикувано: ср сеп 02, 2009 12:56 pm
от Mircheva90
Ами те май главно за декор се използват. Лично аз ги ям просто така :D

Публикувано: ср сеп 02, 2009 1:01 pm
от neli.mag
Благодаря ти, Mircheva90! Аз миналата година направих мармалад от тях. С много нежна ципа са, имат много семенца, смлях ги с машинка с приспособление за отделяне на люспи. Получи се много вкусно сладко и никой не разбираше от какво е. Но все пак те са зеленчук и искам нещо по-различно.

Публикувано: ср сеп 02, 2009 1:16 pm
от Aliana
Здравей, Нели!


Moжеш да ги изсушиш във фурната, на 90-100 градуса около 3 часа, цепнати или преполовени.
После ги разпределяш в чисти бурканчета, стагаш по клонка розмарин (пресен) и 2 скилидки чесън, доливаш със зехтин и ги затваряш. Не се стерилизира, трайност около 6 месеца, доматите трябва да са винаги покрити със зехтин.


Успех!

Ралица

Публикувано: ср сеп 02, 2009 1:17 pm
от Aliana
И на слънце можеш да ги изсушиш, покрити с тензух, да не ги кацат разни гладни гадинки :D

Публикувано: ср сеп 02, 2009 4:14 pm
от magi71
Леля ми ги прави кисели като краствичките, имам и буркан такъв:
Изображение

Публикувано: ср сеп 02, 2009 5:51 pm
от tatiana
Маги досега не съм правила кисели домати като използвам чери доматчета аз използвам зелени домати рецептата дали е същата?

Публикувано: ср сеп 02, 2009 7:07 pm
от magi71
Танче, предполагам че се приготвят по същия начин. Като ходих до Ловеч, леля ми ми даде този буркан и ми каза, че ги е приготвила като киселите краставички.

Публикувано: пет сеп 04, 2009 12:37 am
от Galya68
Ще ти напиша една рецепта за мармалад от доматчета Чери,който може да се направи и с обикновени домати.След това ще я кача и в рецепти,за да сложа снимка.Продуктите са за 1кг.доматчета,а ти ще си ги увеличиш според количествто,с което разполагаш.
1кг.доматчета Чери
750г захар
кората на половин лимон
аромат по избор:ванилия,пръчица канела,карамфил...
В съд с вряща вода се потопяват доматчетата за около 30 сек.Изваждат се и се обелват.Разрязват се на две и се изчистват семките.Поръсват се със захарта и лимоновият сок и се оставят да престоят 12 часа в хладилника.Изсипват се в тенджера,прибавят се лимоновата кора и аромата и се слага да ври на несилен огън като се разбърква с дървена лъжица.Трябва да ври 1 час.Още топъл,мармаладът се насипва в бурканчета,които се обръщат и престояват така 24 часа.Ако направиш много и ще се съхраняват по-дълго време,стерилизирай за 20 минути.В продуктите съм пропуснала сока от един лимон.Когато вариш мармалада следи гъстотата,защото като изстине,ще се сгъсти повече.Така че,ако ти се вижда,че е готов преди да е минал 1 час,можеш да го махнеш от котлона.Дано да ти хареса.Ако решиш да го пробваш,после ще ни разкажеш. :chef:Не съм написала,че преди да го насипеш в бурканчетата,се изваждат лимоновата кора и канелата или карамфила.

Публикувано: нед сеп 06, 2009 12:56 am
от Galya68
http://www.receptite.com/snimki.php?st= ... hoto=11451 Така изглежда мармаладът от Чери доматчета.