Страница 1 от 1

сърнели(сърненки)

Публикувано: съб сеп 19, 2009 2:35 pm
от mariela78
Искам да попитам за рецепта за консервиране на сърнели(сърненки), съпругът ми ходи за риба, е риба не донесе , но една чанта сърненки и сега не зная какво да ги правя :?

Публикувано: съб сеп 19, 2009 2:52 pm
от Makaweli
Мариела,
Както и да ги направиш сложи при приготвянето няколко стръка пресен магданоз. От наши братовчеди, които са запалени гъбари знам, че ако магданоза промени цвета си и потъмнее /не говоря за нормалния цвят на сварен магданоз/ значи в гъбите има някоя отровна. Тогава се изхвърля цялата партида. Виждала съм това с очите си.
Дано да съм ти била полезна. :)

Публикувано: съб сеп 19, 2009 2:59 pm
от mariela78
Благодаря за бързия отговор със сигурност ще се съобразя със съвета ти, защото и аз нямам много доверие на горските гъби :D

Публикувано: съб сеп 19, 2009 3:26 pm
от tillia
За ядене най-вкусни са панирани.
Знам че може да се изсушат. После да се стрият на брашно и да се добавят към различни ястия.
За консервиране виж http://kulinar.balkanwebdesign.com/zzko ... ne_na_gabi, ако нещо може да ти помогне. :love: :chef:

Публикувано: съб сеп 19, 2009 8:43 pm
от zuzkoto
Мариела, специално за сърнелите може да бъдеш спокойна, те нямат двойници. Аз обикновено ги панирам, а когато съм набрала в по-големи количества ги изсушавам и след това ги смилам с машинката за кафе. Получава се чудесно брашно за подправка. Също може да ги замразиш във фризера след като са добре подсушени.

Публикувано: нед сеп 20, 2009 12:06 am
от krisi
Малиела,в съд с вода се слага сол и чер пипер като заври се пускат гъбите нарязани на перченца, бланшират се за две, три минути и се затварят в буркани и се варят около час.
Баща ми ходи и тои за гъби и мислия че така ги правият, утре ще попитам майка ми защото тя се занимава с тях.

Публикувано: нед сеп 20, 2009 3:12 pm
от morskia
Здравейте,Олга сърнелата има и то много опасен двойник,но е без пръстенче(двойника)и като я срежеш посинява.Панирани ще са сериозно мезе за мача днес :D Правил съм ги също цели в тавата,с масло и сол,вътре в гъбата :hungry: