Кайма за скара
-
- аматьор с виличка
- Мнения: 2
- Регистриран на: ср сеп 09, 2009 2:39 am
Кайма за скара
Здравейте ,опИтвам се да получа подходящата кайма за скара. Като започвам от най подходящото месо за кайма. Смесвам 70 към 30 свинско и телешко като свинското месо е от предната част (вратната ) или корема. Подправки класически сол и черен пипер , без експерименти. Търсих в и-нет различни рецепти , но се оказа , че ние нямаме стандарт или поне никой не е въвел та да се води човек при направата на каймата. затова тук отварям тази тема.Каймата , като заемаща важно мястото на българската трапеза ! Моля споделете вашият опит. Нека заедно да направим най - добрата скара !
- krisi
- магьосник в кухнята
- Мнения: 351
- Регистриран на: пет фев 20, 2009 5:12 pm
- :: 75 рецепти от krisi
- :: 323 снимки от krisi
- Местоположение: Sveti Vlas
В България кайма за кюфтета се прави (мели се с мелачка) от тлъсто свинско и телешко месо в пропорция 60 към 40. Освен тлъсто свинско, може да се използва свинска сланина. За българския вкус кюфтета без свинска мазнина са сухи.Към мляното месо най-често се добавя намокрена среда от хляб, сол, зрял или зелен лук и яйце, след което каймата се омесва добре, за да не се разпада кюфтето при готвенето. В зависимост от региона се добавят и различни подправки като магданоз, черен пипер, чубрица и/или кимион.
-
- аматьор с виличка
- Мнения: 2
- Регистриран на: ср сеп 09, 2009 2:39 am
Ok нали ще правим кюфтета за скара,а не за пържене. Как ще слагаме в тях хляб?Аз си мислех малко по професионално да се отнесем кът тази тема . Добре започвам от месото отново превих тук нови опити и стигнах до заключенитето , че 80 на 20 свинско с телешко . Това ,че ние ...40 на 60 и т.н. е не съм сагласен . Корем или плешка , но плешката е по скъпа и обрезки от телшкото, няма проблеми. Надявам се , че и тук ще се включат вещи в занаята. А какво мислите за полифосфати в каймата и ако не сте съгласни какъв заместител бихте педложили , но да не е от Е групата нещо био.
-
- ентусиаст с миксер
- Мнения: 81
- Регистриран на: пет юли 03, 2009 9:43 pm
- Местоположение: Географският център на България
Използват се телешко и свинско месо 50:50 или 60:40 .ПОдходящо съчетание е и телешкото ,свинското ,агнешко или овче месо в съотношение 35:30:35 .От телешкия труп се използва предната част ,тъй като по-къси мускулни влакна и дава по-сочни продукти ,от свинското и агнешкото се използват всички части.
Обезкостеното месо ,почистено от груби сухожилия и мускулни ципи се нарязва на парчета 80 - 100гр ,посолява се и се смила .Измесва се каймата и се оставя да зрее на температура 0-4градуса 24 часа. омесва се после с подправките и добавена студена вода :
Кебапчета се подправят със смлян черен пипер и смлян кимион ,а за Кюфтета на скара -с чер пипер и ситно нарязан лук - може да се добави лютиви чушки.
За наденички -чер пипер ,бахар ,чубрица ,счукани лютиви пиперки -за по-голяма сочност се прибавя нарязана на дребни кубчета сланина,със сместа се пълнят сатленки предварително накиснати във вода. Оформените полуфабрикати се съхраняват при температура 0-4градуса до 48 часа от смилането на месото.
Полуфабрикатите от смляно месо се пекат на умерена скара ,като Кебапчетата се въртят и се пекат поне от 3 страни.
Обезкостеното месо ,почистено от груби сухожилия и мускулни ципи се нарязва на парчета 80 - 100гр ,посолява се и се смила .Измесва се каймата и се оставя да зрее на температура 0-4градуса 24 часа. омесва се после с подправките и добавена студена вода :
Кебапчета се подправят със смлян черен пипер и смлян кимион ,а за Кюфтета на скара -с чер пипер и ситно нарязан лук - може да се добави лютиви чушки.
За наденички -чер пипер ,бахар ,чубрица ,счукани лютиви пиперки -за по-голяма сочност се прибавя нарязана на дребни кубчета сланина,със сместа се пълнят сатленки предварително накиснати във вода. Оформените полуфабрикати се съхраняват при температура 0-4градуса до 48 часа от смилането на месото.
Полуфабрикатите от смляно месо се пекат на умерена скара ,като Кебапчетата се въртят и се пекат поне от 3 страни.
- Galya68
- магьосник в кухнята
- Мнения: 132
- Регистриран на: вт май 05, 2009 8:05 pm
- :: 30 рецепти от Galya68
- :: 45 снимки от Galya68
- Galya68
- магьосник в кухнята
- Мнения: 132
- Регистриран на: вт май 05, 2009 8:05 pm
- :: 30 рецепти от Galya68
- :: 45 снимки от Galya68
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 47
- Регистриран на: нед май 31, 2009 10:14 am
- :: 31 рецепти от lqna
- :: 85 снимки от lqna
-
- ентусиаст с миксер
- Мнения: 3
- Регистриран на: ср сеп 24, 2008 10:14 pm
И аз слагам в каймата за скара газирана вода. Освен това е важно каймата да е ситно смляна. И, за да не са сухи кюфтетата, задължително е да има тлъсто свинско, освен телешко или агнешко. Добре е свинското да е поне 60 %. И задължително каймата, след като се омеси, трябва да престои на хладно няколоко часа /а може и цял ден/, за да узрее. Да ви е сладко!
-
- аматьор с виличка
- Мнения: 1
- Регистриран на: нед сеп 12, 2010 3:50 pm
Здравейте,искам и аз да споделя моя опит с правенето на кайма за скара.
Значи първо меля кайма,последно време я правя само от свинско месо,но може една трета свинско,една трета телешко,една трета агнешко или 50 на 50 свинско-телешко.Като смеля месото го посолявам и го оставям за 2-3часа в хладилника,ако имате време може и за 12часа(което е по-добрият вариант)после меся до побеляване на месото,като прибавям подправките,водата(250мл-300мл/1кг),сода бикарбонат(1ч.л./1кг),а лукът го прибавям 20-30мин преди да започна да ги пека. Вместо вода съм слагала бира-не ми хареса,бобена вода-нищо особено като вкус,така че остана чистата вода .Месото което ползвам е от преден бут или врат
Значи първо меля кайма,последно време я правя само от свинско месо,но може една трета свинско,една трета телешко,една трета агнешко или 50 на 50 свинско-телешко.Като смеля месото го посолявам и го оставям за 2-3часа в хладилника,ако имате време може и за 12часа(което е по-добрият вариант)после меся до побеляване на месото,като прибавям подправките,водата(250мл-300мл/1кг),сода бикарбонат(1ч.л./1кг),а лукът го прибавям 20-30мин преди да започна да ги пека. Вместо вода съм слагала бира-не ми хареса,бобена вода-нищо особено като вкус,така че остана чистата вода .Месото което ползвам е от преден бут или врат
- mamcheto61
- магьосник в кухнята
- Мнения: 185
- Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
- :: 195 рецепти от mamcheto61
- :: 1056 снимки от mamcheto61
- Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко
да споделя и аз моя опит..500 гр телешко,козе, агнешко,заешко- по избор и 500 гр тлъсто свинско месо(Правила съм ги и само от свинско месо и по-ги харесваме отколкото когато са смес).Месото се нарязва на късове,прибавя му се ситно нарязания лук и подправките
и се обърква.Смила се през едра решетка и после през ситна.Към каймата се прибавя водата и хубаво се омесва.Оставя се да престои поне 12-24часа в хладилник и след това се оформят кюфтетата.След като се оформят може леко да ги замразите във фризера преди печене.
Ето и рецептата която ползвам за правене на кебапчета..Приготвя се по същия начин като кюфтетата само подправките са други и месото също..800 гр много тлъсто свинско месо и 200 гр телешко-та на този кг се прибавя 22 гр сол,4 гр черен пипер,4 гр кимион,100 мл вода и по желание 100 гр лук.надявам се да съм помогнала и аз..
и се обърква.Смила се през едра решетка и после през ситна.Към каймата се прибавя водата и хубаво се омесва.Оставя се да престои поне 12-24часа в хладилник и след това се оформят кюфтетата.След като се оформят може леко да ги замразите във фризера преди печене.
Ето и рецептата която ползвам за правене на кебапчета..Приготвя се по същия начин като кюфтетата само подправките са други и месото също..800 гр много тлъсто свинско месо и 200 гр телешко-та на този кг се прибавя 22 гр сол,4 гр черен пипер,4 гр кимион,100 мл вода и по желание 100 гр лук.надявам се да съм помогнала и аз..