Страница 1 от 2

Рисунки върху кафе-ЛАТЕ АРТ

Публикувано: нед сеп 27, 2009 12:01 pm
от BABY
Предполагам че на всеки ще му е много приятно да пие кафе ,с рисунка отгоре.Ето малко инфо как се прави:
Питчинг – управление на млякото
Съществуват няколко техники за създаване на рисунка върху кафеената пяна. Базова се явява питчинга /pitching/, който още наричат изкуство за управление на млякото. Баристите прибавят млякото по определен начин с помощта на специална кана /pitcher/ в еспресото, в резултат на което се образува желаната от тях рисунка. Качеството на изображението зависи от умението на рисуващия да контролира ръката си. Сложността на питчинга се състои в това, че струята мляко не трябва да се прекъсва. Необходими са месеци докато баристите усъвършенстват тези умения. Питчинга позволява създаването на една от трите класически рисунки: розетка, сърчице или ябълка. Майсторите на питчинга усложняват задачата като смесват в една чашка две различни рисунки, например розетка със сърчице или успяват да създадат три мънички рисунки в една малка чашка. Световният рекорд за момента е 7 розетки в чашка капучино с обем 150 мл. Съществуват няколко условия за получаване на качествено капучино с елементи на Лате арт. Като начало е необходимо правилно да се разбие млякото: ако лошо разбием пяната, качеството на капучиното няма да съответства на изискванията на напитката. В никакъв случай не трябва да се използва мокър питчер, тъй като водата влияе на структурата на млякото: пяната става шуплеста и рисунката се получава неясна. Млякото трябва да бъде разбито, но не разпенено. То трябва да се получи меко и еднородно. Преобладаването на въздух при млякото, както и неговия недостиг не водят до нищо добро. От температурата на млякото зависи и качеството на пяната. Най – добра пяна се образува при температура 25-40°С. Оптималният обем на питчера за рисуване в стандартна чашка /150мл./ е 0.35л. Правилният модел има разширено дъно, стеснен в горната си част и е с дълго тясно носле. Дръжката на питчера не трябва да се хлъзга в ръката. Препоръчва се баристите да работят с дебела струя мляко /иначе се намалява дебелината на пяната/, съда с млякото да е колкото се може по – близко до чашката и при създаването на рисунката активно да се работи с китката на ръката. За да се почувства добре питчера, ръката трябва да е отпусната.
Етчинг – многообразие от рисунки
Втората техника – етчинг /edging/ - е най-проста: рисунката се изпълнява на повърхността на пяната с помощта на заострен предмет. Етчинга дава безкрайни възможности за реализации на творческите замисли на баристите.
Бариста може да се сдобие със специален метален предмет за едчинг, който обаче струва много скъпо. Много предпочитат да използват по –прости аналози: клечка за зъби, дървени пръчици или шпагички. Ако е избран дървен инструмент, той трябва старателно да се избърсва след ползването му, защото крема прониква в порите. Също така може да се рисува с помощта на четчица, макар че този вариант има очевидни минуси: четчицата трябва старателно да се измива, за да се предотврати образуването на плесен. В същото време при създаването на рисунката, тя не оставя точна и правилна следа върху пяната.
В кафеената рисунка може да се добави цвят с помощта на топинг: канела, шоколад, карамел, плодови сиропи, хранителни бои. Цветната рисунка върху кафето постоянно се развива. Италианецът Масимо Вентуро, например, преди няколко години патентовал разноцветни оцветители на основа цветен прашец. По всеобщо мнение обаче е по –добре да се използват карамелов или шоколадов сироп: те имат плътна консистенция и притежават висока еластичност. Плодовите сиропи са по – редки и по- малко еластични. При етчинга те прорязват пяната, а това означава, че рисунката се получава неясна и накъсана.Мултиарт
Третата техника за създаване на рисунка върху кафето – мултиарт – представлява по своята същност комбинация между етчинга и питчинга. Класическата рисунка, получена чрез вливане на млякото в еспресото, след това се довършва или допълва с помощта на остър предмет. Например, до розетката може да се напише кратко поздравление или пожелание.
http://www.coffeeland.bg/index.php?opti ... Itemid=112
Ето примери:
ИзображениеИзображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Ето и няколко интересни рисунки:
Изображение
Изображение
Изображение
ИзображениеИзображение
Изображение
Изображение
Изображение-www.f4-bg.com
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение -www.svejo.net
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение-www.casperpld.blogspot.com
Надявам се да ви хареса :D

Публикувано: нед сеп 27, 2009 12:22 pm
от Aliana
Много ми харесват!

Фантазията на човека е безгранична, а стремежа му към естетика е може би единственото, което не се променя с времето!

Колко труд, само за да достави оптическа наслада, траеща до първата глътка!

Браво, Веси!

:thumup:

Публикувано: пон сеп 28, 2009 11:36 am
от tillia
Не пия кафе, поради здравословни причини, но още от първата "чашка", усетих вкусът му! Браво BABY! :clap: :love:

Публикувано: пон дек 21, 2009 9:41 pm
от desi96
Красиво и ... апетитно :) :clap:

Публикувано: съб яну 09, 2010 4:39 pm
от gim
Тази красота с обикновенно мляко и кафе ли се правят?Невероятно е!

Публикувано: чет яну 14, 2010 2:28 pm
от lubopitka
Много е красиво. Даже даваха по телевизията филм точно за това. Има специална техника. Някой ден ще се опитам да направя една от тях.

Публикувано: чет яну 14, 2010 2:40 pm
от lqna
нннннннннневероятно красиво! :eek: и за съжаление е точно дооо първата глътка!Не съм сигурна дали бих отпила от подоб :bliz: на красота!

Публикувано: чет яну 14, 2010 4:21 pm
от ivkaa75
Страхотнооооооо красиво и на мене ми се допи БРАВО BABY!!! :clap:

Публикувано: пет яну 15, 2010 5:41 pm
от roxy
:thumup: :clap: :thumbsup: Много яко :yee: :yee:

Публикувано: вт яну 19, 2010 2:59 pm
от nit4e13
Невероятно красиво :clap: