Страница 1 от 1

Пържен ориз - как?

Публикувано: пон дек 03, 2007 11:43 pm
от Pavel
От опит разбрах, че когато първо го свариш след това не става за пържене... :)

Сериозно, моля да ме просветлите в тайните на пържения ориз - как става, с колко мазнина и такива неща - ще съм много мерси, защото напоследък наблягаме на китайски/японски/тайландски манджи и варен вече ми омръзва...

Публикувано: вт дек 04, 2007 11:43 am
от pepolina
Аз първо го запържвам, докато стане стъклен и тогава му наливам вода. Така не ми се слепват и зрънцата ориз.

Публикувано: вт дек 04, 2007 9:05 pm
от SweetyPie
По принцип като се прави пържен ориза се вари предварително.
Ориза се измива много добре и се сварява.Предварително се пържи яйце като омлет ,но много тънко.Нарязва се на ивички.Тиган или уок се загряват с малко мазнина и се изсипва ориза ,яйцето на ивички,зеленчуци,кълнове и месо(предварително сварено или запъжено) или скариди.Добавя се малко соев сос и щипка захар.Всичко това се бърка непрекъснато.Готовия ориз се гарнира с зелен лук и пресен кориандър. :D

Публикувано: ср дек 05, 2007 7:38 am
от Pavel
Мерси за идеите, скоро ще пробвам пак.

Досегашните ми опити бяха 2:
- варен да го запържа, но стана малко на каша... може би е бил много омекнал

- пробвах и първо да го запържа, но пое много мазнина и стана тежък..

Но с вашата помощ съм сигурен, че следващия път ще стане :)

личен опит

Публикувано: пет дек 28, 2007 9:04 pm
от georgi_mirchev
Аз първо го запържвам, докато стане прозрачен и тогава му наливам вода. Така 1 во не ми се слепват зрънцата ориз. и 2 ро става малко по лесен за сахранение

Публикувано: съб ное 15, 2008 1:47 am
от george.t
Здравей Павел,пробвай рецептата на Sweet Pai,но със бланширан ориз.Няма начин да не стане.Забележка:виж във форума темата:как се вари ориз!

Публикувано: съб ное 15, 2008 12:30 pm
от tsura_78
Аз правя пържен ориз като гарнитура,но използвам дългият ориз защото той не се слепва.Правя го по следния начин:
В малко зехтин запържвам 2/3 скилидки чесън/нарязан на ситно/.Това за около по малко от 1 мин.Като усетиш специфичната миризма на запърженият чесън прибавяш ориза/без да си го мил/Запържваш го докато стане като прозрачен,но трябва да го бъркаш постоянно за да не ти загори.След това наливаш по малко вода като бъркаш постоянно.Когато започне да ври го разбъркваш,слагаш му капака и не го пипаш повече.Остави го да си ври така докато му се поизпари водата.Махаш го от огъня,и малкото вода която му е останала ще си я поеме ориза.Става много хубав,надявам се да ти хареса ако решиш да го правиш. :wink:

Публикувано: ср ное 19, 2008 10:46 am
от zuzkoto
За да не се слепва оризът най-напред трябва да се накисне във вода за около десетина минути, да се изплакне хубаво, за да падне нишестето и след това го запържвам.

Публикувано: ср фев 11, 2009 11:19 pm
от desislawa
Sweetuy Pie дава най точно как се прави пържен ориз .Единствено пропуска натриевия глутамат(ако ще е по азиатски)и къри,ако обичате.Трябва да има леко розов цвят.В китайският ориз не се слага къри и се готви с много мазнина,по-принцип китайската кухня е много мазна.За предпочитане е виетнамска и японска.За съжаление истинските рецепти не се казват и внаги има нещо скрито.При азиатската кухня винаги се готви на много висока температура и всичко се приготвя за около 10 мин.