търся рецепта за сладки "борчета"

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
slancho_87
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 2
Регистриран на: пон юни 08, 2009 11:06 pm

търся рецепта за сладки "борчета"

Мнение от slancho_87 » ср дек 16, 2009 5:13 pm

здравейте,търся рецепта за едни сладки "борчета",които съм яла като малка.изглеждаха така:три кръкчета с различна големина едно върху друго,боядисани в зелено и поръсени с пудра захар.ако някой знае рецептата ще съм му много благодарна.


Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 407
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 108 рецепти от xevi
:: 706 снимки от xevi

Мнение от xevi » чет дек 17, 2009 7:05 am

Ето една рецепта тук: Бисквити елхички

А ето и цяла статия за бисквитени елхички: Сладки Коледни елхички

Потребителски аватар
sladki64e
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1888
Регистриран на: пон сеп 21, 2009 6:34 pm
:: 20 рецепти от sladki64e
:: 582 снимки от sladki64e

Мнение от sladki64e » чет дек 17, 2009 10:26 am

Аз имам една рецепта, но най-важното за изпълнението и е формичката. За съжаление аз нямам тази форма. Тази, която ми дадоха да ползвам преди време е изработена по поръчка. Стават много ефектни. Ще напиша рецептата. Чудя се как да ги направя без формата - може би като конусчета и после да ги пооформя. Ще пробвам като намеря време. А ето и рецептата:

Продукти:
1 яйце, 125 г масло, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. смлени орехи, 25 бр. обикновени бисквити - смлени, зелена боя за сладки.
Приготвяне:
Всички продукти се смесват и объркват добре. От полученото тесто се пълни формичката. За да се извади борчето от формата, се изчуква на ръба на маса. Готовите борчета се поръсват с пудра захар.

Потребителски аватар
sladki64e
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1888
Регистриран на: пон сеп 21, 2009 6:34 pm
:: 20 рецепти от sladki64e
:: 582 снимки от sladki64e

Мнение от sladki64e » чет дек 17, 2009 2:05 pm

Slancho_87, виждам, че си от Казанлък :) . Когато бях ученичка, живеех и учех там и моята хазайка правеше тези борчета. А формичката, която имаше, неин приятел, работещ в Арсенал й я беше направил от плексиглас. Трябваше и аз да си поръчам една такава, но тогава не съм мислила за това :) .


slancho_87
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 2
Регистриран на: пон юни 08, 2009 11:06 pm

Мнение от slancho_87 » чет дек 17, 2009 2:41 pm

благодаря много за отговорите.сладкишче мисля че рецептата която си ми написала е точно тази която тарсех.понеже аз съшо нямам такава формичка мисля полученото тесто да го растеля и да го нарежа на кръгчета с различна големина и с малко мармалад да ги слепя.като ги направя ще кача снимки.още веднъж благодаря за отговорите

Потребителски аватар
sladurko
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 19
Регистриран на: нед ное 29, 2009 2:03 pm
:: 3 рецепти от sladurko
:: 4 снимки от sladurko
Местоположение: София

Мнение от sladurko » пон мар 01, 2010 3:56 pm

Здравейте,
Малко късно се включвам, но имам питане към сладкишчето за рецептата която е поместила за сладките. Видях, че в рецептата има яйце, а никъде не си поместила че сладките се пекат. Това не би ли било проблем че ще има сурово яйце? Съжалявам предварително ако ти се вижда неуместен въпроса... просто искам да знам.
А по въпроса за елхичките: да, яла съм такива и наистина са много вкусни. Бяха направени с метална формичка за сладки във вид на цветенце(с много листенца) и бяха три размера, слоевете бяха слепени с мармалад. Наистина прекрасни и вкусни бяха,... ама бяха. Сега само спомена остана :(

Потребителски аватар
neli1100
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 226
Регистриран на: пон яну 25, 2010 8:07 pm
:: 181 рецепти от neli1100
:: 619 снимки от neli1100

Мнение от neli1100 » пон мар 01, 2010 4:32 pm

Рецептата за Сладки бадемови борчета е тук:
http://www.receptite.com/recepta.php?r=13668
Като търсиш рецепта използвай разширено търсене.

Потребителски аватар
sladki64e
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1888
Регистриран на: пон сеп 21, 2009 6:34 pm
:: 20 рецепти от sladki64e
:: 582 снимки от sladki64e

Мнение от sladki64e » пон мар 01, 2010 4:52 pm

Sladurko, не мисля, че въпросът ти е неуместен. Аз също се притеснявам от консумирането на сурови яйца и ги избягвам. Дори избягвам да приготвям рецепти, които много ми харесват, но в тях се използват сурови яйца. И аз вчера се питах дали яйцето не може да бъде заместено с прясно мляко, например или нещо друго и случайно прочетох, на пакета на лененото брашно, което имам (то по-скоро прилича на трици), че разредено с малко вода, замества яйцата. Суровото яйце, в подобни рецепти, приготвящи се от бисквити, ядки, захар без печене, по-скоро се използва, за да слепи тези сухи съставки. Ако яйцата са пресни и по възможност домашни може да се използват и сурови (но въпреки това, аз се притеснявам, особено, ако и малко дете ще консумира от сладките), чувала съм, че певците пият сурови яйца (добре, че не съм певица) :).
Надявам се да съм била полезна!

Потребителски аватар
sladki64e
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1888
Регистриран на: пон сеп 21, 2009 6:34 pm
:: 20 рецепти от sladki64e
:: 582 снимки от sladki64e

Мнение от sladki64e » пон мар 01, 2010 4:58 pm

Ето какво пише на пакета на това ленено брашно: Лененото брашно е много добър заместител на яйцата в повечето рецепти. За едо яйце, смесете 1 с.л. ленено брашно с 3 с.л. вода и го оставете да престои 1-2 минути. Добавете към рецепта вместо яйце.

Потребителски аватар
MUNA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 394
Регистриран на: нед ное 29, 2009 12:45 pm
:: 63 рецепти от MUNA

Мнение от MUNA » пон мар 01, 2010 5:11 pm

sladki64e,и аз благодаря за информацията наскоро правих сладък салам и суровите яйца ги замених с ароматно инстантно кафе.Защото няма деца иначе ще го правя и аз с прясно мляко.Но твоята идея ми допадна за лененото брашно.Аз сурови яйца не ползвам.Едно голямо благодаря .


Отговори