Храната ни съдържа ГМО, а никой не ни информира за това

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
shumansky
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 1
Регистриран на: съб фев 27, 2010 10:17 pm

Вредните ГМО

Мнение от shumansky » съб фев 27, 2010 11:03 pm

Странно! Толкова много приказки изписани на толкова псевдонаучен език! Уж нямало изследвания за влиянието на ГМО върху човека и другите живи организми! Преминавали гени от храната в чревните клетки! Ха! Ами защо преминават само от ГМО, защо от другите организми не преминават? Защото тази идея е пълна дивотия! Нека първо разберем какво представлява един ген, после да разберем как може той да се включи в ДНК и/или РНК на чужд организъм, в каки условия става това, да разберем има ли такива условия в червата на човек, в белите му дробове или някъде по лигавиците и/или кожата му! И ще разберем, че цялата идея за заплахата от ГМО прилича на идеята за заплаха от птичи грип, свински грип, опасностите от пълно слънчево затъмнение и какви ли не масови спихози, наложени от масмедиите! А всички зелени движения правят това, което има наредят тези, които им платят! Тогава и статии могат да се напишат и филми да се направят и т.н. и т.н. Представете си по какъв начин в една храна се е разбрало, че има определен процент ГМО! С ДНК-анализ на клетките на отделните меса и растения вътре ли? Хахахахахахах! Вярвате ли на това? ДНК-анализ на салам "Камчия"! Или на "Пикантина"! А не мислите ли, че скапаните вкусови качества са просто от липса на консерванти, на лошо съхранение или на изтекъл и корегиран срок на годност? Впрочем, за да може една клетка да произвежда хербициди, трябва да се вкореним и да смучен яко минерали и соли от почвата! Т.е. да станем на растения! Няма как животинска клетка да ги произвежда!


BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » нед фев 28, 2010 7:32 pm

АЗ не държа краставиците,доматите и т.н да са с идеална форма и размер.....искам да имат вкус...НЕ искам продукти, на които на опаковката не е опоменато тяхното съдържание на гмо,консерванти ....и т.н.
Писна ми от фирми които си пълнят гушите за сметка на нас потребителите.......като си давам парите за сирене да е сирене(това важи за всички продукти),писна ми от соя,имитация на кайма и т.н

Потребителски аватар
sladki64e
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1888
Регистриран на: пон сеп 21, 2009 6:34 pm
:: 20 рецепти от sladki64e
:: 582 снимки от sladki64e

Мнение от sladki64e » нед фев 28, 2010 9:23 pm

Безспорно е, че храната в Америка е пълна с хормони, антибиотици, стероиди, вредни пестициди и хербициди, но поне не се крие това. Ако искаш качествени органични продукти можеш лесно да намериш, ако четеш етикетите. Вярно, че цената е по-висока, но това е естествено.
Ето един продукт за бебета и деца, например, на чиято опаковка на няколко места е означено, че не съдържа ГМО. Нека и в България да е така.
Изображение

Потребителски аватар
naxos
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 37
Регистриран на: ср яну 13, 2010 1:45 pm
:: 10 рецепти от naxos
:: 74 снимки от naxos
Местоположение: София

Мнение от naxos » нед фев 28, 2010 11:11 pm

Толкова сме лъгани, че ако ще и на 100 места да пише, че храната не съдържа ГМО, в България човек не може да е 100% сигурен, че е така.
За съжаление, хората, които трябва да информират народа, са корумпирани и с извратена ценностна система. Полагат се огромни усилия и се харчат много пари народа да бъде дезинформиран. Затова, много хора вярват на учените които казват, че ГМО са същите като нормалните организми, и малко ги интересува дали на етикета ще пише състава на храната или не, дали съдържа ГМО или не. Народа ни е беден и гледа преди всичко цената. В тема като тази ще влязат много малък процент от посетителите на сайта. Просто заспалите хора не посещават места, където има опасност да се събудят. Телевизията няма да каже нищо против ГМО, това е сигурно. Има една дума „Който плаща, той поръчва музиката". А, аз искам, като плащам с качествени левчета да получавам качествена стока. Но уви?


Потребителски аватар
naxos
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 37
Регистриран на: ср яну 13, 2010 1:45 pm
:: 10 рецепти от naxos
:: 74 снимки от naxos
Местоположение: София

Мнение от naxos » ср мар 10, 2010 9:25 am

В Zamunda.NET е пуснат филма The Future of Food / Бъдещето на храната (2004), става въпрос за ГМО. Гледайте го, няма да съжалявате.
" Който иска уважение - много не говори, който иска здраве - много не яде"

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » съб мар 13, 2010 12:25 pm

Абсолютно съм съгласна с позициите на повечето от писалите тук.

Дори и ГМО да се окажат СЪВСЕМ безопасни - аз просто не искам да ги консумирам и от години преглеждам щателно всеки етикет, преди да купя нещо. ГМО, консерванти, Е - номера, изкуствени подсладители, оцветители, овкусители - всичко това няма място в моята кухня. Както и плодови кисели млека (за да се покрие нуждата само от ягоди за ягодови кисели млека, би трябвало 2/3 от площта на планетата да е засадена с ягоди, за всеки е ясно, а и концерните го заявяват открито, че става въпрос за изкуствени тъкани, които имат вкус, консистенция и аромат на плод, но не са......), конфитюри, консерви от всякакъв вид, готови и полуготови храни, бисквити, вафли и т.н и т.н.

Естествено, че е много по-трудоемко и скъпо да намериш домашно пиле, чисти зеленчуци и сам да си свариш бульона, отколкото да хвърлиш едно кубче и хайййдеееее, готова манджата. Или да купиш готов блат, вместо да го опечеш с био-брашно, био-яйца и био-мляко. Или да печеш бисквити за една седмица напред, да си правиш сам колбаса, сладоледа... Аз лично го правя, като това мое решение е естествена последица от всичко, което се доказва или твърди за добавките в храната и ГМО.
Аз обичам и уважавам достатъчно детето си, себе си, мъжа си и всички други хора, който сядат на масата ми, за да им причинявам щети, пък били те и само въображаеми. Нека господинът горе пише за изкуствени паники ... на мен специално ми е противна идеята да поглъщам изкуствена храна и бих имала угризения да я давам на семейството си/ гостите си. А и НИКОЙ не може да гарантира, че в ДЪЛГОСРОЧНА перспектива действително няма вреди от ГМО.

Но има и друг един аспект, naxos го е засегнала по-горе, пишейки, че хората гледат само цената....Който иска да яде храна, чиста и вкусна както в миналото, трябва да полага усилия за нея, както се е полагало в миналото. Който си мисли, че има моралното право да отиде в супермаркета, да грабне стока от масовата продукция, да плати малки пари, а да изисква качество като домашно отгледано - той мисли илюзорно. И в миналото, и сега е важало - отглеждането на качествена храна и приготвянето й са свързани с много труд и разход. И така трябва да бъде.
Който иска месо с вкусови качества като месо, трябва или сам да си го отгледа, или да плати подобаваща цена на тези, които го отглеждат съвестно и с усилия. Същото важи и за зеленчуци, плодове, мляко, риба. Така човек се научава да цени храната, а не да гледа на нея като на даденост, да гълта без да мисли и да преяжда хронично. С удовоствие се отказвам от чифт обувки, втора почивка, нова рокля, модерен телефон, парфюм, маникюр и редица други неща, за да осигуря качествена и чиста храна на семейството си. Всичко е въпрос на приоритети.
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
naxos
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 37
Регистриран на: ср яну 13, 2010 1:45 pm
:: 10 рецепти от naxos
:: 74 снимки от naxos
Местоположение: София

Мнение от naxos » нед мар 14, 2010 12:51 pm

Дали ГМО са безопасни, ще може да се каже след 20, 30 години. Преди време, когато в селското стопанство навлизаха "амониевата селитра", "карбамида" и др. също се говореше, че са безопасни, а в последствие какво се оказа...? Най-малкото е това, че земята не може да роди нищо без да бъдат използвани изкуствени торове, да не говорим за стомашно-чревните разстройства, болестите на храносмилателната система и алегриите при човека. Колкото до био-продуктите, никой не може да ме убеди, че те са такива, след като се произвеждат с цел търговия. Не вярвам, че има добри самаряни с безкористни цели. А, продуктите, дори да са наистина био, не бих ги купила, при положение, че не знам колко време са стояли в магазина и дали не им е променен срока на годност. Тук в България, контрола е слаб, хората от които зависи, са корумпирани. За пари са способни дори на етикета на шоколадовите яйца да напишат, че са от "щастливи кокошки". Случвало ми се е и в Германия да си купя био-яйца и три от тях да бъдат развалени. И там постъпиха както биха постъпили и в България...смениха ги. От магазин купувам само морска сол. Другото си правя в къщи, като си купувам продукти от приятели живеещи в провинцията, които си имат малки стопанства с производство за собствени нужди. Горски плодове си берем сами или си купувам от хора от планински селца. Това което не мога да произведа, просто не консумираме. Колбаси, месни деликатеси и др. Вярно е, разходите са големи. За приготвянето отделям много време, но съм сигурна, че това което слагам на масата е качествено.
" Който иска уважение - много не говори, който иска здраве - много не яде"


Отговори