Страница 1 от 2

Куриозни храни

Публикувано: вт апр 13, 2010 10:41 am
от Aliana
Здравейте!

Отдавна не съм се записвала, но одеве открих нещо в нета - просто няма начин да не ви го покажа :D


Изображение


Това пък ми напомни за някои случки...

Веднъж бях поканена от мои приятели италианци на приятеска среща и някакъв тайнствен специалитет във вилата на едно от семействата. Беше едно топло лято, хората направили една огромна маса, точно като по филмите, където в градината са седнали 30 човека и ядат и пият в продължение на целия следобед и цялата вечер, и половината нощ :D
Обаче този път - масата си е там , хората също, но на масата освен вино и няколко оскъдни чинии със сол и подправчици - никакво ядене :? Доста се зачудих аз, защото те са известни гурмани, на тема храна и приготвянето й говорят с часове.

И тогава идва големия момент - няколко мъже носят три димящи тенджери, ама тенджери като нашите казани за варене на буркани, огромни! Всички викаха един през друг, почнаха да се облизват и аз вече ще се спукам от любопитсво. Насядаха всички, единият бърка тържествено и вади .... кокоши крака!
Изображение
С ноктите, с жълта кожа, слузести! Всички в надпревара започнаха да бъркат един през друг в тези казани, да си вадят деликатесите и да си ги топят в сол! Едно млящене, едно смукане настана! Замряха разговорите и само одобрително, възхитено мучене и въздишане! Аз гледах потресена, но в началото никой не забеляза, че не посягам - хората в някакъв екстаз, примижали, кой ще се сети за мен??? Обаче после като се започна - яж, та яж! Всеки ми обясняваше къде първо се захапвало, как точно се забелвало. И за това даже спореха, явно си е изкуство да ядеш кокоши крака :wink: Накрая ме кандърдисаха, гризнах и преглътнах, но незнам какъв вкус имаше - просто не посмях да дъвча....

Почти същото недоумение изживях, когато бившата ми свекърва, връщайки се от Сицилия, донесе освен 200 пакета паста Барилла и 100 кг домати Сан Марцано в бутилки (не че тук ги няма, но друго си е да ги купиш в родната Сицилия и да ги мъкнеш със себе си през половин Европа :roll: ), също и половин чувал малки, ситни бели охлювчета - същите, които лепнат лятото по тревите и са ми влизали по сандалките като играех.... И пак така - цялата огромна, необхватна рода дойде да си куса охлювчета - сварени само в солена вода. Ядяха, както ние ядем слънчоглед и хвалеха мама Роза и нейната далновидност, да се усети, какво точно им се е дояло...Накрая натрошиха черупките и свекървата ги зарови в лехите с босилека - така и посред Кьолн расте оригинален сицилиански босилек :D


Ей такива неща... може за някой да не е нищо особено, но аз нито преди това, нито след това съм виждала да се ядат кокоши крака на акорд. Или пък охлюви като слънчоглед.

Имам и други такива изживявания :roll: Друг път за тях....


Ще ми е интересно да разкажете и вие за такива деликатеси - свят широк, сигурно всеки се е чудил някога на нещо :)


Поздрави и приятен ден!

Публикувано: вт апр 13, 2010 11:41 am
от gigi.2000
Оле,Рали,голям смях падна с тези кокоши крака и цялата церемония по консумирането им :rotlf: :rotlf: :rotlf: Пък и с наторяването на оригиналния сицилиански босилек със също толкова оригинални сицилиански охлювени черупки :thumup: !Убедена съм,че точно на тази технология се дължи автентичния вкус на босилека :P !

Публикувано: вт апр 13, 2010 6:22 pm
от tillia
:lol: :rotlf: :lol: :rotlf: :lol: :rotlf:

Публикувано: вт апр 13, 2010 8:47 pm
от quick_v
Тук пък си хапват за салата тая трева кадето ние плевим доматите от нея(мисля че се казва щир)варят я и после я овкусяват със сол,зехтин и лимонов сок. :roll:

Публикувано: ср апр 14, 2010 2:47 pm
от neli1100
Аз по принцип не мисля,че в кокошите крака има нещо за ядене,но пък сега като си представих цялата тази картина.......,да си бях снимала физиономията,добре е че още нищо не съм яла.
Вярно голям смях :D

Публикувано: ср апр 14, 2010 6:12 pm
от lubopitka
Аз само да ги видя ми става гадно, камо ли да ги ям. Малко ми прилича на сървайвър. :yee:

Публикувано: съб май 22, 2010 10:35 am
от xevi
Пилешките крака са също и китайски специалитет (виетнамски, тайландски и околните азиатски страни) и тъй като тук има доста такива ресторанти, често може да ги видиш на витрината на приятно изглеждащи ресторантчета. Ние също още не сме се престрашили да ги опитаме - някакси твърде дълбоко ни е вродено, че това е кучешка храна :) Аз обаче, съм твърдо решена някой път да пробвам - не е хубаво заради глупави предразсъдъци човек да се спира от гастрономически приключения :)

Друго интересно, което само сме виждали, но не и опитвали е сушена сепия - изглежда много странно и не мога да си представя как се яде :shock:
Изображение

Много популярни са също и сушени лентички рибешко месо. Яде се както чипса при нас. Това вече сме пробвали и Павел го харесва, за мен е твърде рибешко. На вкус е... като риба :)
Изображение

Публикувано: чет авг 26, 2010 9:14 am
от Aliana
През 2008 година са продадени двета най-скъпи пъпеша в света:

два японски Юбари ( Yubari Melon) за 15 000 евро (26 000 $) !!!!

Чак ме обхвана злоба като го прочетох! Всеки 5 секунди някъде в света умира едно дете от глад или от последиците на надохранването, а някой някъде си хапва пъпеш за 15 000 евро! По-декадентно не може да се живее :x

Иначе юбарите са доста по-"евтини" - цената вариира между 70 $ и 230 $!

Изображение

Публикувано: чет сеп 09, 2010 1:26 pm
от vilito
:eek: :shock: :? олеее,кокоши крака,сушени сепии,охлювчета.....никога не бих кусала такова нещо! :? :shock: :eek:

Публикувано: пет ное 19, 2010 2:00 pm
от Aliana
Най-скъпите десерти в света


На 5-то място:

Крепостта на рибаря - 14 500 долара


Предлага се в ресторант Wine3 в луксозния хотел Sri Lankan. Това е италиански сладкиш „касата" с ирландски крем. Сервира се със сироп от манго, мандарини и шампанско. В чинийката има и скулптура на моряк от шоколад, седнал върху 80-каратов аквамарин.
Изображение

На четвърто място:

Замразен шоколад - 25 000 долара


Сервира се в Serendipity 3 със съдействието на бижутерския магазин Euphoria New York. Съдържа смес от 28 вида какао, половината от които са от най-скъпите в света, плюс 5 грама 28-каратово злато. Сервира се в чаша, поръсена със златни прашинки, които могат да се ядат. Около самата чашка има златна гривна с диаманти, която остава за клиента.
Изображение


На трето място:

Платинена торта за 130 000 долара


Измислена е от известен японски готвач. Върху тортата има платинена огърлица, украшения и ядливи платинени прашинки. Целта на дизайнера била да направи бижутата от платина по-популярни сред дамите.
Изображение


На второ място:

Ягодов сладкиш Arnaud - 1.4 милиона долара


Сладкишът, който е сервиран преди години в Ню Орлиънс, представлявал ягоди, мариновани в скъпо порто. Те били сервирани с мента, крем и специална глазура - пръстен с 4.7-каратов розов диамант. Към сладкиша вървяла и бутилка порто.
Изображение


На ПЪРВО МЯСТО:

Диамантен плодов кейк - 1.65 милиона долара

До сега е бил сервиран само един път - на Коледа 2005 г. Концепцията на сладкиша била мислена в продължение на 6 месеца, а направата му отнела още един месец. Към него вървели 223 диаманта, самите съставки на кейка са тайна.
Изображение


източник:http://www.kaminata.net