Здравейтеееееееееееееее,днес реших да отворя теме за рецепти,които са със снимков материал,те са много полезни ,особено ако рецептата е по сложна..........а най-добрите,които са ни допаднали най-много ще ги добавим в каталога с рецепти(ако ги няма там)..............
Пирожки
Време за приготвяне: 30 минути и 1 ½ часа втасване- време
Време за готвене: 25 минути
22-25 броя
За тестото
½ чаша ( 125 мл) хладка вода
1 пакет суха мая ( 7 грама)
3 чаши ( 470 гр) брашно
1 ½ чаена лъжичка сол
2 с.л. захар
½ чаша ( 125 мл)пр. мляко
1 яйце + 1 белтък (жълтъка за намазване)
½ чаена чаша олио ( 125мл)
За плънката
Картофен пълнеж:
3 супени лъжици масло
1 малка глава лук, нарязан
4 средни картофа, сварени и обелени
1 / 3 чаша прясно нарязан кантарион (кориандър), или магданоз или копър
сол на вкус
черен пипер на вкус
Месо- пълнеж:
3 супени лъжици масло
1 малка глава лук, нарязан
375 грама говеждо месо-кайма
сол на вкус
черен пипер на вкус
-пекът се на 180 градуса,25 мин до златисто!!!
Рецепти*СТЪПКА ПО СТЪПКА*
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 656
- Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
- :: 156 рецепти от BRIDA
- :: 269 снимки от BRIDA
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 656
- Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
- :: 156 рецепти от BRIDA
- :: 269 снимки от BRIDA
Руле от черен дроб(предястие)
Време за приготвяне: 20 минути, плюс два часа охлаждане
Време за готвене: 40 минути
(35 см) дължина
СЪСТАВКИ
около 1 кг черен дроб-гожежди(агнешки)
3 супени лъжици олио или масло, за пържене
1 голяма глава лук, нарязана
2 средни моркови, сварени
сол на вкус
черен пипер на вкус
170г. масло, омекотено
ЗАБЕЛЕЖКА: Можете да се приготви и с пилешки дробчета, също количество. При тях времето за готвене е по малко,стават по бързо.
1.Премахва се мембраната на черния дроб, ако има такива. Нарязва се на средни парчета.
2. В тенджера се сипват 6 чаши вода. Добавя се черния дроб и се кипва . С помощта на решетъчна лъжица се маха пяната от повърхността. Намалява се топлинната енергия на средна и се вари за около 20 минути или докато черният дроб е готов. Проверява се дали е готов чрез пробиване с нож или вилица. Сокове трябва да са бистри.Водата се изсипва и черния дроб се пюрира в кухненски робот, до гладкост.
3. В незалепващ тиган, средна топлина се запържва лука ,леко за около 7 минути, или до кафяво. Отстранява се от огъня и също се пюрира в кухненски робот, до гладкост. Отделя се,за да се пюрират и сварените моркови.
4. Всичките пюрета: черен дроб, лук, моркови, сол и черен пипер се връщат в кухненския робот и се пюрипат до много гладко- съчетаване на съставките , докато се получи кремообразна смес. Добавят се подправките на вкус.
5. Сместа се разтила на пергамента хартия (да не се използва хартия фолио!) с помощта на голям нож, докато се получи слой около(0.6 см) с дебелина, (35cm) дължина и( 25см) широчина. С помощта на нож се намазва маслото равномерно върху черния дроб- смес.
6.Увива се плътно и се охлажда за най-малко 2 часа в хладилник.
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 656
- Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
- :: 156 рецепти от BRIDA
- :: 269 снимки от BRIDA
Торта НАПОЛЕОН
За тестото:
(1 чаша=175 мл.)
200 г студено масло, нарязано на парчета
4 чаши брашно
1 яйце
1 чаша заквасена сметана
За крема:
3 яйца
1 1 / 2 чаша захар
6 с.л. брашно или царевично нишесте
4 чаши пр. мляко
200 грама безсолно масло
Забележка: Кремът може да се приготви един ден предварително съхраняван в хладилник, докато е необходим.
Първо се приготвя крема.Разбват се яйцата със захарта, до бледо. Изсипва се сместа в средна по големина тенджера. Добавя се млякото и брашното. Разбърква се енергично с телена бъркалка за да се премахнат бучките. Включва се котлона от средна до висока температура и се разбърква непрекъснато, докато сместа се сгъсти, 6-7 минути. Маха се от огъня. Оставя се да изстине за 10 минути. Добавя се маслото и се разбива с миксер, докато съставките се смесят добре -до гладкост.Покрива се с фолио исе оставя в хладилника.
Междувременно се приготвя тестото.Брашното се слага в голяма купа. Добавя се маслото и, или с помощта на вилица или нож (или сладкарски миксер, ако има такъв), или с пръстите , нарязаното масло се втрива, докато се получат трохи( грахов размер)
.
В отделна купа се смесват яйцето и сметаната и се разбъркват добре.Направя се кладенче в брашнено-маслената смес и към нея се добавя яйчената.Разбърква се с ръка, докато тестото се съедини в една маса. Трябва да е нежно на допир. Ако тестото е все още лепкаво се добавя още малко брашно.
Тестото се разделя на 7 равни части (топка-диск). Увийте всяка в пластмасова обвивка(фолио) и охладете в хладилник за 2 часа.
Фурната се загрява на(200C).
Всяка топка се разточва на квадрат(може и на др.форма)ако при разточването се скъса се слепва с пръсти,надупчва се с вилица случайно на 3-4 места. Това ще предотврати образуването на мехури, въпреки че винаги се появяват,но са по малки ,но при сглобяването на тортата те се скриват:):):)
Всеки слой се пече в средата на фурната до златисто светло, 6-8 минути-до бяло и светло кафяво.Внимателно се отделя , да не се скъса - слоевете са крехки.
След като са готови всички слоеве, можете да се съберат на торта. . Ако има мехури по тях се мушкат леко с вилица да се счупят. Нанася се щедро количество крем върху тях (бъдете особено щедри със сметана по ръбовете на всеки слой, тъй като те са най-трудните за усвояване и омекотяване).
Поръсете на върха на тортата щедро с галета. Ако ръбовете на тортата не са съвършени .когато тортата се навлажни ,краищата се отрязват с нож.
За тестото:
(1 чаша=175 мл.)
200 г студено масло, нарязано на парчета
4 чаши брашно
1 яйце
1 чаша заквасена сметана
За крема:
3 яйца
1 1 / 2 чаша захар
6 с.л. брашно или царевично нишесте
4 чаши пр. мляко
200 грама безсолно масло
Забележка: Кремът може да се приготви един ден предварително съхраняван в хладилник, докато е необходим.
Първо се приготвя крема.Разбват се яйцата със захарта, до бледо. Изсипва се сместа в средна по големина тенджера. Добавя се млякото и брашното. Разбърква се енергично с телена бъркалка за да се премахнат бучките. Включва се котлона от средна до висока температура и се разбърква непрекъснато, докато сместа се сгъсти, 6-7 минути. Маха се от огъня. Оставя се да изстине за 10 минути. Добавя се маслото и се разбива с миксер, докато съставките се смесят добре -до гладкост.Покрива се с фолио исе оставя в хладилника.
Междувременно се приготвя тестото.Брашното се слага в голяма купа. Добавя се маслото и, или с помощта на вилица или нож (или сладкарски миксер, ако има такъв), или с пръстите , нарязаното масло се втрива, докато се получат трохи( грахов размер)
.
В отделна купа се смесват яйцето и сметаната и се разбъркват добре.Направя се кладенче в брашнено-маслената смес и към нея се добавя яйчената.Разбърква се с ръка, докато тестото се съедини в една маса. Трябва да е нежно на допир. Ако тестото е все още лепкаво се добавя още малко брашно.
Тестото се разделя на 7 равни части (топка-диск). Увийте всяка в пластмасова обвивка(фолио) и охладете в хладилник за 2 часа.
Фурната се загрява на(200C).
Всяка топка се разточва на квадрат(може и на др.форма)ако при разточването се скъса се слепва с пръсти,надупчва се с вилица случайно на 3-4 места. Това ще предотврати образуването на мехури, въпреки че винаги се появяват,но са по малки ,но при сглобяването на тортата те се скриват:):):)
Всеки слой се пече в средата на фурната до златисто светло, 6-8 минути-до бяло и светло кафяво.Внимателно се отделя , да не се скъса - слоевете са крехки.
След като са готови всички слоеве, можете да се съберат на торта. . Ако има мехури по тях се мушкат леко с вилица да се счупят. Нанася се щедро количество крем върху тях (бъдете особено щедри със сметана по ръбовете на всеки слой, тъй като те са най-трудните за усвояване и омекотяване).
Поръсете на върха на тортата щедро с галета. Ако ръбовете на тортата не са съвършени .когато тортата се навлажни ,краищата се отрязват с нож.
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 656
- Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
- :: 156 рецепти от BRIDA
- :: 269 снимки от BRIDA
Лесна баклава -без сиропиране
Време за приготвяне: 15 минути, плюс 1 час охлаждане- време
Време за готвене: 35 минути
около 25 броя
СЪСТАВКИ
За тестото
3 чаши брашно ( 465 гр)
250 г масло или маргарин, нарязани на малки парченца
200 г.заквасена сметана+ 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
2 бр. яйчни жълтъци
За плънката
2 чаши захар
2 белтъка
300 гр, орехи, ситно нарязани (да се усещат)
За намазване:
1 яйчен жълтък
(20 х 30 см) тава. Ако правоъгълно коритото не е налично, използвайте кръгла или квадратна тавичка. Незалепваща е за предпочитане.
1. Приготвя се тесто. В голяма купа се смесва брашното и маслото. С помощта на вилица или нож (или сладкарски миксер),до образуване на грахови трохи.
2. Добавя се сметаната + сода за хляб ,разбърква се,добавят се яйчните жълтъци и се омесва добре.Тестото трябва да е нежно на допир.
3. Разделя се на три равни части. Увива се всеки диск в пластмасова обвивка(фолио) и се охлажда в хладилника за 1 час.
4. През това време се приготвя плънката. В купа се комбинират захарта и яйчения белтък. С помощта на електрически миксер се разбиват енергично, докато се смесят добре. Добавят се нарязаните орехи и се разбърква добре с лъжица.
5. Лекосе намазва тавата с олио или масло. Фурната се загрява на(180C).
6.Тестото се изважда от хладилника и на набрашнена повърхност се разточва във всички посоки, докато се получат правоъгълници (или кръгове, ако ще използвате кръгла тава) около20 см на ширина и около 3 мм с дебелина, или по размер, отговарящ на вашата форма .
7. Внимателно се прехвърлят в тавата, като всеки пласт се натиска по дъното и по стените.
8.Между трите блата се изсипва плънката,като последния се намазва с яйчния жълтък.
9.Баклавата се нарязва на диагонали,внимателно с нож.Отгоре се нареждат цели орехови ядки.
10.Пече се във фурната за около 35 минути или до златисто отгоре.Ако се пече твърде дълго ще стане суха.Когато се охладят достатъчно баклава- диамантите ги отстранете от тавата и сервирайте с чай или кафе. Баклавата става дори по-мека, ако се съхранява в покрит съд. Наслаждавайте се!
Време за приготвяне: 15 минути, плюс 1 час охлаждане- време
Време за готвене: 35 минути
около 25 броя
СЪСТАВКИ
За тестото
3 чаши брашно ( 465 гр)
250 г масло или маргарин, нарязани на малки парченца
200 г.заквасена сметана+ 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
2 бр. яйчни жълтъци
За плънката
2 чаши захар
2 белтъка
300 гр, орехи, ситно нарязани (да се усещат)
За намазване:
1 яйчен жълтък
(20 х 30 см) тава. Ако правоъгълно коритото не е налично, използвайте кръгла или квадратна тавичка. Незалепваща е за предпочитане.
1. Приготвя се тесто. В голяма купа се смесва брашното и маслото. С помощта на вилица или нож (или сладкарски миксер),до образуване на грахови трохи.
2. Добавя се сметаната + сода за хляб ,разбърква се,добавят се яйчните жълтъци и се омесва добре.Тестото трябва да е нежно на допир.
3. Разделя се на три равни части. Увива се всеки диск в пластмасова обвивка(фолио) и се охлажда в хладилника за 1 час.
4. През това време се приготвя плънката. В купа се комбинират захарта и яйчения белтък. С помощта на електрически миксер се разбиват енергично, докато се смесят добре. Добавят се нарязаните орехи и се разбърква добре с лъжица.
5. Лекосе намазва тавата с олио или масло. Фурната се загрява на(180C).
6.Тестото се изважда от хладилника и на набрашнена повърхност се разточва във всички посоки, докато се получат правоъгълници (или кръгове, ако ще използвате кръгла тава) около20 см на ширина и около 3 мм с дебелина, или по размер, отговарящ на вашата форма .
7. Внимателно се прехвърлят в тавата, като всеки пласт се натиска по дъното и по стените.
8.Между трите блата се изсипва плънката,като последния се намазва с яйчния жълтък.
9.Баклавата се нарязва на диагонали,внимателно с нож.Отгоре се нареждат цели орехови ядки.
10.Пече се във фурната за около 35 минути или до златисто отгоре.Ако се пече твърде дълго ще стане суха.Когато се охладят достатъчно баклава- диамантите ги отстранете от тавата и сервирайте с чай или кафе. Баклавата става дори по-мека, ако се съхранява в покрит съд. Наслаждавайте се!
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 656
- Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
- :: 156 рецепти от BRIDA
- :: 269 снимки от BRIDA
ПЕЧЕНИ ТИКВЕНИ СЕМКИ С ПОДПРАВКИ
Състав
* Семки от тиква ( прясна тиква)
* 1-2 супени лъжици подправки ( карамфил, канела и индийско орехче, разбъркани заедно)
* 1-2 супени лъжици сироп от клен
* 1/2-1 супена лъжица разтопено масло
1. Загрейте фурната до 350 градуса. Намажете тавата с мазнина,но не с много.В голяма купа объркайте съставките,разтилете ги върху хартия и печете 20-25 мин.,като разбърквате на всяка 5 мин.
Състав
* Семки от тиква ( прясна тиква)
* 1-2 супени лъжици подправки ( карамфил, канела и индийско орехче, разбъркани заедно)
* 1-2 супени лъжици сироп от клен
* 1/2-1 супена лъжица разтопено масло
1. Загрейте фурната до 350 градуса. Намажете тавата с мазнина,но не с много.В голяма купа объркайте съставките,разтилете ги върху хартия и печете 20-25 мин.,като разбърквате на всяка 5 мин.
- akva7
- магьосник в кухнята
- Мнения: 403
- Регистриран на: нед фев 21, 2010 10:14 pm
- :: 15 рецепти от akva7
- :: 107 снимки от akva7
- Местоположение: София
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 656
- Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
- :: 156 рецепти от BRIDA
- :: 269 снимки от BRIDA
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 656
- Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
- :: 156 рецепти от BRIDA
- :: 269 снимки от BRIDA
А сега изненада...................дано не сте я виждали тази рецепта
Изграждат се стените върху канапе от галета и с помоща на шишове се закрепят колбасите.Тревата е от(750 грама месо, подправено с градински чай, както и с хранителни оцветители)
Добавя се покрива от шарен бекон
Още няколко допълнения, подправки, червен пипер
Изпича се до готовност,отстраняват се шишовете и вече имаме къща от месо
Изграждат се стените върху канапе от галета и с помоща на шишове се закрепят колбасите.Тревата е от(750 грама месо, подправено с градински чай, както и с хранителни оцветители)
Добавя се покрива от шарен бекон
Още няколко допълнения, подправки, червен пипер
Изпича се до готовност,отстраняват се шишовете и вече имаме къща от месо
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 656
- Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
- :: 156 рецепти от BRIDA
- :: 269 снимки от BRIDA
- magi71
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1507
- Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
- :: 537 рецепти от magi71
- :: 950 снимки от magi71
- Местоположение: Велико Търново
- Контакти: