Изкуството да сме Здрави

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Re: Изкуството да сме Здрави

Мнение от BRIDA » ср апр 03, 2013 5:10 pm

Бони ето и някои рецепти,които открих с тученица........... :roll: :roll: :roll: :roll:

РЕЦЕПТИ
Баница (8 порции по 410 калории)

500 г (1 пакет) кори за баница, 1 килограм тученица, 2 връзки зелен лук или 3 глави стар лук, 2 яйца, 200 г сирене, 4 супени лъжици олио, 20 г масло, джоджен, сол, 1 чаша газирана вода или обикновена вода с щипка лимонтозу и сода бикарбонат.

Тученицата се почиства от дебелите стебла и се накисва в подсолена вода. Нарязва се, смесва се с нарязания лук и се размачква с малко сол и джоджена. Сиренето се разтрошава, смесва се с едно от яйцата и се добавя към тученицата. В намазана с олио тава се реди баницата като между пластовете плънка се слагат по два реда кори с олио между тях. Реже се но осем парчета. Разбива се второто яйце, смесва се с газираната вода и се залива баницата. Нарежда се маслото на парченца. Пече се в умерена фурна.

Салата

(4 порции по 145 калории)

300 г тученица, 2-3 стръка зелен чесън, 2-3 стръка зелен лук, 200 г краставици, 50 г кълнове, 4 супени лъжици прецедено кисело мляко, 2 яйца, копър, сол.

Тученицата се почиства от дебелите дръжки, накисва се в подсолена вода и се нарязва на едро, нарязват се и останалите зелени съставки, добавя се киселото мляко и солта и внимателно се разбърква. Поръсва се с покълнали пшенични или друг вид зърна украсява се с нарязаните твърдо сварени яйца.

За диабетиците например рецептата е много лесна - режат се листата на салата, може да се прибави магданоз, ръси се с оцет, със зехтин или олио. Друг много вкусен вариант е да се приготви сух таратор вместо краставици се слага тученица, орехи, чесън. И колкото повече се консумира, толкова по-добре. Не е приятна за варене, при замразяване става лигава, най- доброто е да се използва прясна.

Берат се нежните клончета от началото на лятото до есента.

източник http://www.monitor.bg/article?id=47841

Изображение
http://asproylas.blogspot.com/2009_08_01_archive.html
Изображение
Ако ми хареса вкуса и ще си засея в саксия...изглежда ми по крехка от тази,която съм виждала в градината :thinking:

Изображение
http://meletw-syntages.blogspot.com/201 ... st_20.html

Изображение :hungry: :hungry:
http://tastefull.wordpress.com/2009/08/ ... %84%CE%B1/ :hungry: :hungry: :hungry: :hungry: :hungry: :hungry: :hungry:
Изображение


BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » съб апр 06, 2013 4:58 pm

Изображение
Дивият чесън има много имена: Левурда (мечи лук), див лук, сибирски лук, горски чесън, магьоснически лук, цигански лук и т. н. Може би го знаете под какви ли не имена, само не и под официалното му латинско име, което е Allium ursinum L. Той е един от първите предвестници на пролетта. За разлика от останалите си събратя по лютивост е красив и прилича повече на цвете, отколкото на бурен или лук. Той има свежозелени продълговати листа, почти като на момина сълза. Цветчетата му също приличат на блатно кокиче или на момина сълза, стъблото му е гладко и достига до около 30 см височина.

Расте на сенчести, богати на хумус почви, предимно в широколистни гори. Спокойно може да си го отглеждате и в лехата с цветя в градината.

Дивият лук пониква през април, май. Цъфти с нежни, бели цветчета.
Нарича се мечи лук, защото според народните поверия, след зимния сън мечките го ядат, за да си пречистят стомаха, червата и кръвта.

В народната медицина от стари времена се е използвал едновременно като подправка на ястия и като лечебно средство.

Използва се пресен, когато изсъхне лечебните му свойства изчезват.
Може да го използвате като подправка, нарязан на ситно в салати, супи, върху картофи, месо – общо взето може да се използва за всички ястия, в които обикновено слагаме магданоз.

Някои лекуват кожни болести с дивия чесън, други приготвят лечебна ракия.

Няколко капки сок от листата на дивия чесън могат да бъдат благотворен мехлем за трудно зарастващи рани.

Ракията се приготвя в различните области по различен начин, но принципът е един и същ. В бутилка се слагат нарязани листа от див чесън или луковици, допълва се с домашна ракия и се оставя да престои на слънце 14 дни. След това се приема по една чаена лъжичка, разредена с вода – твърди се, че помага за подобряване на паметта и срещу артериосклероза, безсъние, високо кръвно налягане, виене на свят.

За стомаха и други чревни проблеми пък нарязаните на ситно листа или луковици се заливат с топло мляко, престояват няколко часа, след което се пие по няколко глътки. Отразява се добре при остри и хронични стомашно-чревни разстройства, запек, глисти, хронична кашлица. Пресните листа на дивия чесън пречистват също бъбреците и пикочния мехур и стимулират уринирането.

Крем-супа от левурда

Дип от левурда
Изображение

Потребителски аватар
dianakatou
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 1068
Регистриран на: вт фев 14, 2012 10:37 am
:: 9 рецепти от dianakatou
:: 119 снимки от dianakatou

Мнение от dianakatou » чет апр 11, 2013 5:00 pm

Интересна тема сте подхванали ,за глухарчето и тлъстигата,и аз така я зная в БГ. На нашата трапеза присъстват редовно .Тлъстигата я прибавям към салата ,подобна на шопската.Глухарчето сварено ,и обилно полято със зехтин и лимон .....Здравословно и вкусно,тук се ядат много "бурени ",и хората живеят много години.Благодаря за информацията ,ВЕСИ научих много подробности ,които не знаех!Продължавай да ни информираш!!! :) :)

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » ср апр 17, 2013 6:11 pm

Изображение
Масажът на стъпалата е нетрадиционно лечение на редица болести.
Чрез масаж на стъпалата се стимулират акупунктурни точки, всяка от които отговаря на съответен орган от човешкия организъм.

Стъпалото е своеобразна карта на човешкото тяло. Върху стъпалото има десетки акупунктурни точки, всяка от които отговаря на отделен орган от човешкото тяло. Стимулацията на всяка акупунктурна точки чрез масаж на стъпалата подобрява кръвообръщението, ободрява, намалява стреса и натрупаното напрежение и действа здравословно на цялото тяло.

В миналото хората са ходели боси, което е позволявало естествената стимулация на акупунктурните точки. В днешно време носенето на обувки не само възпрепятства естествения масаж на стъпалата, но и води до болки, загрубяла кожа, мазоли, падане на свода и т.н., особено ако обувките са прекалено тесни или с прекалено висок ток. И тъй като хората сами са си отнели способността да се самолекуват чрез стимулация на акупунктурните точки на стъпалата, ходейки боси, нетрадиционната медицина препоръчва масажа на стъпалата като ефикасен лек.Лекарите също така препоръчват, когато имаме възможност да ходим боси (у дома, на плажа и т.н.).

Масажът на стъпалата е един от основните методи за лечение в традиционната китайска медицина. Т. нар. точков масаж или акупунктура е познат още от древността в Китай.

Масаж на стъпалата може да си направите сами или да отидете на опитен специалист. Един стандартен масаж на стъпала трае около 30 мин., след които ще се чувствате значително по-отпочинали. Ето как да си направите здравословен масаж на стъпалата в домашни условия.
• Потопете стъпалата във ваничка с топла вода за около 20-30 мин., след което подсушете стъпалата.
• Нанесете лосион за тяло или масажно масло върху стъпалата.
• Масажирайте чрез кръгови движения с палците. Ако имате гъдел, влагайте повече сила при разтриването, но без масажът да причинява болка.
• Не пропускайте и масажа на пръстите и разстоянията между тях.

Ако повтаряте процедурата всяка вечер, положителният ефект от този метод на нетрадиционната медицина няма да закъснее. Масажът на стъпалата зарежда с положителна енергия като в същото време ви освобождава от отрицателната.

Има специални чорапчета, върху които са отбелязани акупунктурните точки и за кои вътрешни органи на човешкото тяло съответстват те. Но и без тях, с малко повече практика, масажът на стъпалата не представлява трудност. Ако се чувствате не достатъчно запознати с техниките за масаж на стъпалата, има специални акупунктурни масажори за крака. Нужно е само да го включите и да стъпите върху него, а оттам нататък се отдайте на активна почивка.
Някои хора използват дървени или пластмасови масажори, като с тях отново се извършват кръгови движения с лек натиск върху ходилото.
Изображение


Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » ср апр 17, 2013 8:44 pm

Веси, в допълнение на написаното от теб, на 4-та страница от темата има и видеоклипчета за масажа на ходилата :)
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » нед апр 21, 2013 11:01 pm

Изображение

Потребителски аватар
mami48
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 6242
Регистриран на: вт апр 14, 2009 9:40 pm

Мнение от mami48 » пон апр 22, 2013 12:00 am

Веси, внимателно прочетох всичко за пластмасите,дори не съм подозирала за някаи изделия,че са толкова вредни за здравето на хората - по принцип се старая да купувам течни продукти в стъклени бутилки,но доста от предлаганите на пазара стоки са в опасни опаковки.Благодаря ти за полезната информация! :winkiss: :giflo1: :winkiss: :hug: :hug: :hug: :hug: :hug:

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » пон апр 22, 2013 10:49 am

Мами ,лошото в случая е че държавата не взима мерки за този глобален проблем.След като прочетох статията и се замислих за пореден път :thinking: :thinking: :thinking: в къщи нямаше нито един продукт ,който да не е в пластмасова опаковка.Боклука ,който събирам за ден два,когато бях малка се събираше за седмица....Всеки ден ,по всеки канал пускат рекламна информация за цифровизацията...и така месеци на ред....да използват същата рекламна пауза в която да ,,възпитават,,хората ....Има страни които отдавна са оттеглили пластмасовите изделия от ежедневните продукти.....машините за кафе и т.н са в хартиени чаши...магазините с хартиени торби...опаковки....млякото и т.н в стъкло.
Оф.........ето такива неща не мога да си обясня.....мазохисти ли сме.....винаги нещо към по добро в България се прави-След дъжд качулка!!!
....а имаше дни когато пластмасата не се използваше от производителите....
П.С Всичко ново е добре забравено старо!
Изображение

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » пон апр 22, 2013 11:16 am

Из книгата на Николай Антонов “Петър Димков - за живота без болести” - издателство ГЕЯ-ЛИБРИС, София 1994г.

Черният бъз (Sambucus nigra) вирее навред из България, всеки го познава. Но не всеки знае каква изумителна целебна мощ се крие в това растение. То е цяла аптека срещу какви ли не заболявания.

Лечителят Петър Димков разказваше:


“Бях излязъл на екскурзия към Своге и изведнъж се натъкнах на една невестулка, която се бореше с пепелянка. Отровната змия се стремеше да захапе невестулката, тя пък се присягаше да захапе змията... Надмощие имаше змията – тя клъвна невестулката. Помислих си, че борбата е завършила. Невестулката бързо се шмугна в храстите, видях я как обели с острите си зъби кората от един бъз и схруска малко от нея... Минута след това отново се върна и се вкопчи в змията... И не я остави, докато не я прегриза и умъртви...Оттогава е и моят интерес към черния бъз... Това е едно чудно растение... Добитъкът, който пасе по склоновете, яде наесен черните зърна на бъза така, както човек яде баклава... А веднъж наблюдавах какво правят лястовиците, преди да отлетят на юг: няколко дни наред лакомо кълват зърната на бъза – само тях! – и се зареждат със сили да прелетят огромното разстояние...”

Това чудодейно растение се използва цяло: цвят, лист, стебло, плод, корени.

Цвят

Представлява кичест жълто-бял букет, цъфти през май-юни. Бере се преди да е презрял. Суши се на сенчесто, проветриво място. След изсушаване цветът се оронва от дръжките, получава се прашец със същият цвят, блудкав на вкус, със слаб специфичен аромат.

Рецепта

Приготвя се отвара от изсушения цвят (прах) като обикновен чай. Пие се горещ.

Против: хрема, пресипнал глас, средство за изпотяване (при простуда), задух, при трудно уриниране (хронифициран простатит), при възпаление на бъбреците и пикочо-половите пътища. Цветът от черен бъз има мощно терапевтично действие при изброените болестни симптоми.

Листа

Берат се също през май-юни. Съобразно с народната вяра най-лечебни са набраните на 24-ти юни листа (влизат в ритуала на Еньовден). Изсушават се на сенчесто и проветриво място.

Рецепта

Приготвя се отвара от листата на черния бъз, както всеки друг билков чай (щипка листа за една чаша).

Отварата притежава слабително действие, подходяща е при чест, не особено силен запек. Трябва да се пие всеки ден.

Освен това действа потогонно, облекчава уринирането и отделянето на урина, понижава кръвното налягане, предотвратява възпаление на бъбреците и пикочния мехур.

Кори

Съдържат силно активиращи вещества, вземат се рано напролет, при раззеленяването, сушат се на сенчесто и проветриво място. В зависимост от дебелината на корите се нарязват още неизсушени на малки парчета.

Рецепта

Корите се накисват за 24 часа във вода, а след това се приготвя отвара. Доза – 20 гр кори в 500мл вода врят в продължение на 10 минути. Прецежда се и се пие по една малка чаша на ден.

Корен

Съдържа антиканцерогенни вещества. Корени от черен бъз се вадят наесен, измиват се добре, сушат се наразани по дължина или на тънки колелца.

Рецепта

Използват се както корите, и за бани против гъбички на ноктите.

Плод

Това е най-активната част на растението. Бере се в края на август. Има силно антиканцерогенно (противораково) действие, укрепва организма, повишава съпротивителната му сила срещу грип и други заболявания. Задължително е плодовете да са добре узрели. Да не се допуска употребата на зелени и недобре узрели зърна!!!

Рецепти

1. Плодът се измива добре, с вилица се отбират зърната от дръжките. По нататък се постъпва както при приготвяне на плодови сиропи без термична обработка: нарежда се в стъклен съд (голям буркан) ред плод, посипва се със захар и така се редува плод със захар до напълване на съда (буркана), като се завършва със захар, оставя се да престои три седмици, но да не е на пряка слънчева светлина. Прецежда се през гъста марля, като се внимава някое зрънце от плода да не попадне в прецедения сироп и да предизвика ферментация. Препоръчва се сиропа да се съхранява в тъмни шишета, или шишетата да се увият в тъмна хартия. Съхранява се на хладно. Пие се по една супена лъжица преди ядене, а за деца по една чаена лъжичка, също преди ядене. Дозата се удвоява при грипна епидемия!

2. Прецеденият за сиропа плод се изсипва в по-голям стъклен съд, залива се с вода (на един килограм плод – три литра вода). След 2-3 седмици се получава вкусно вино. Пие се по една винена чаша преди ядене на обяд и вечеря. Действа като сиропа.

3. Мармалад от бъз се приготвя по следния начин: плодът се измива, пресова се, за да изтече сок, който да облее зърната. Вари се на умерен огън до сгъстяване и се насипва в бурканчета още горещ. Мармаладът се взема по една чаена лъжичка преди ядене. Притежава в най-концентриран вид всички благотворни въздействия на растението, регулира стомашно-чревната и пикочо-половата система, действа антиканцерогенно, кожата побелява, погледът се избистря, повишава се тонусът на живот.

“Навремето нашите умни търговци – разказваше Лечителя Петър Димков, - понеже са знаели тези рецепти, приготвяли мармалад от бъз и го продавали в буркани в Цариград. Ханъмите какво ли не давали за този мармалад!”

Съвет
Не пропускайте да си набавите за зимата цвят, листа и корени от бъз, пригответе препоръчаното по тези рецепти. Шансовете да се предпазите от грипна епидемия, да избегнете и други заболявания се утрояват, ако пиете от препоръчания сироп и си приготвяте отварите от цвят и листа.

Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
mami48
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 6242
Регистриран на: вт апр 14, 2009 9:40 pm

Мнение от mami48 » вт апр 23, 2013 1:11 pm

Веси,Черният бъз има прекрасни лечебни свойства - преди години мои съседи си приготвяха напитка от него, беше много хубава.Благодаря ти за обширната информация, впечетлена съм от това,което е разказал Петър Димков -безспорен капацитет в билколечението. :winkiss: :giflo1: :winkiss: :hug: :flow2: :hug: :flow2: :hug: :flow2: :hug: :flow2: :hug: :flow2: :hug: :flow2: :hug: :flow2: :hug:


Отговори