Екзотични растения
- quick_v
- магьосник в кухнята
- Мнения: 337
- Регистриран на: чет апр 16, 2009 1:54 pm
- :: 22 рецепти от quick_v
- :: 96 снимки от quick_v
- Местоположение: Гърция
- sladki64e
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1888
- Регистриран на: пон сеп 21, 2009 6:34 pm
- :: 20 рецепти от sladki64e
- :: 582 снимки от sladki64e
- sladki64e
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1888
- Регистриран на: пон сеп 21, 2009 6:34 pm
- :: 20 рецепти от sladki64e
- :: 582 снимки от sladki64e
То било супер лесно
Ето и други снимки на нашите цветя:
[img][http://media.snimka.bg/5071/016397523.jpg/img]
Ето и други снимки на нашите цветя:
[img][http://media.snimka.bg/5071/016397523.jpg/img]
- sladki64e
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1888
- Регистриран на: пон сеп 21, 2009 6:34 pm
- :: 20 рецепти от sladki64e
- :: 582 снимки от sladki64e
- buci
- магьосник в кухнята
- Мнения: 52
- Регистриран на: вт юли 21, 2009 6:52 pm
- :: 27 рецепти от buci
- :: 29 снимки от buci
Браво момичета, страхотни екземпляри !
quick_v, снимката за която питаш е на растение от сем. Змиярникови (Araceae).Характерното за тях е устройството на цвета.Кочаноподобното съцветие е съставено от множество дребни цветчета, а цялото съцветие е обгърнато от лист, който придава характерната форма на цвета на растенията от това семейство, този лист се нарича "спата".Цвета на спатата при различните видове вариара от черно през лилаво-пурпурно, зелникаво, бяло, жълто , розово. Друга особеност е неприятната миризма на развалено месо , която издават някои видове по реме на цъфтежа-начин да пивлекат насекоми за опрашването. От същото семейство е и "картофeнaта палма", и Трилистникът (Alocasia macrorhizza),калата(Calla spp.), Спатифилум(Spathiphillum spp.)
В България от същото семейство е Змийската хурка (Arum maculatum), среща се в храсталаците из цялата страна-удбеленото коренще на растението се използва за лечение на миоми,хемороиди, бъбречни заболявания и др., но растението и в чатност грудката съдържат алкалоиди и лечението трябва да е под лекарски контрол.
Колкото и опасни, някои представители на сем. Змиярникови се използват и за храна в тропичните райони на земята-от месестите кореища се извлича и скорбяла.
Тарото (Colocasia esculenta) произхожда от Източна Азия и Полинезия. По вкус клубените приличат на картофите. Използват се и младите листа, готвят се, както спанакът.Листата и горната част на клубените съдържат голямо количество кристали от калциев оксалат, който по време на варенето се разгражда.
Танията (Xanthosoma sagittifolium) прозхожда от Централна Аерика и Западноиндийските остови. Прилича много на тарото, но се различава от него по положението на дръжките на листата спрямо приосновната чст на клубените. Нейните клубени и листа се използват по същият начин, както тези на тарото.
Таро
Тания
quick_v, снимката за която питаш е на растение от сем. Змиярникови (Araceae).Характерното за тях е устройството на цвета.Кочаноподобното съцветие е съставено от множество дребни цветчета, а цялото съцветие е обгърнато от лист, който придава характерната форма на цвета на растенията от това семейство, този лист се нарича "спата".Цвета на спатата при различните видове вариара от черно през лилаво-пурпурно, зелникаво, бяло, жълто , розово. Друга особеност е неприятната миризма на развалено месо , която издават някои видове по реме на цъфтежа-начин да пивлекат насекоми за опрашването. От същото семейство е и "картофeнaта палма", и Трилистникът (Alocasia macrorhizza),калата(Calla spp.), Спатифилум(Spathiphillum spp.)
В България от същото семейство е Змийската хурка (Arum maculatum), среща се в храсталаците из цялата страна-удбеленото коренще на растението се използва за лечение на миоми,хемороиди, бъбречни заболявания и др., но растението и в чатност грудката съдържат алкалоиди и лечението трябва да е под лекарски контрол.
Колкото и опасни, някои представители на сем. Змиярникови се използват и за храна в тропичните райони на земята-от месестите кореища се извлича и скорбяла.
Тарото (Colocasia esculenta) произхожда от Източна Азия и Полинезия. По вкус клубените приличат на картофите. Използват се и младите листа, готвят се, както спанакът.Листата и горната част на клубените съдържат голямо количество кристали от калциев оксалат, който по време на варенето се разгражда.
Танията (Xanthosoma sagittifolium) прозхожда от Централна Аерика и Западноиндийските остови. Прилича много на тарото, но се различава от него по положението на дръжките на листата спрямо приосновната чст на клубените. Нейните клубени и листа се използват по същият начин, както тези на тарото.
Таро
Тания
- quick_v
- магьосник в кухнята
- Мнения: 337
- Регистриран на: чет апр 16, 2009 1:54 pm
- :: 22 рецепти от quick_v
- :: 96 снимки от quick_v
- Местоположение: Гърция
Thanks busi за инфото,наистина много интересно ми беше да прочета всичко което си написал,но можеш ли да ми кажеш това което прилича на картоф в най лявата страна на снимката(на последната снимка)какво е и как се приготвя защото имам един случай с такова нещо,но не искам да казвам........голям резил
Глупаво е да правиш планове за цял живот, когато не си господар дори на утрешния ден!
Сенека
Сенека
- quick_v
- магьосник в кухнята
- Мнения: 337
- Регистриран на: чет апр 16, 2009 1:54 pm
- :: 22 рецепти от quick_v
- :: 96 снимки от quick_v
- Местоположение: Гърция
- buci
- магьосник в кухнята
- Мнения: 52
- Регистриран на: вт юли 21, 2009 6:52 pm
- :: 27 рецепти от buci
- :: 29 снимки от buci
Благодаря quick_v !
Отговарям ти за предпоследната снимка.
В средата са клубени от тания, от дясно клубени от батат, в ляво клубени от таитянски аррорут, но незнам как и какво може да се приготви с аррорута. По принцип има неприятен горчив вкус който се премахва след обработка. От него най-вече се извлича (промишлено) скорбяла(нишесте).
Отговарям ти за предпоследната снимка.
В средата са клубени от тания, от дясно клубени от батат, в ляво клубени от таитянски аррорут, но незнам как и какво може да се приготви с аррорута. По принцип има неприятен горчив вкус който се премахва след обработка. От него най-вече се извлича (промишлено) скорбяла(нишесте).
- quick_v
- магьосник в кухнята
- Мнения: 337
- Регистриран на: чет апр 16, 2009 1:54 pm
- :: 22 рецепти от quick_v
- :: 96 снимки от quick_v
- Местоположение: Гърция
- buci
- магьосник в кухнята
- Мнения: 52
- Регистриран на: вт юли 21, 2009 6:52 pm
- :: 27 рецепти от buci
- :: 29 снимки от buci