Браво момичета, страхотни екземпляри !
quick_v, снимката за която питаш е на растение от сем. Змиярникови (Araceae).Характерното за тях е устройството на цвета.Кочаноподобното съцветие е съставено от множество дребни цветчета, а цялото съцветие е обгърнато от лист, който придава характерната форма на цвета на растенията от това семейство, този лист се нарича "спата".Цвета на спатата при различните видове вариара от черно през лилаво-пурпурно, зелникаво, бяло, жълто , розово. Друга особеност е неприятната миризма на развалено месо , която издават някои видове по реме на цъфтежа-начин да пивлекат насекоми за опрашването. От същото семейство е и "картофeнaта палма", и Трилистникът (Alocasia macrorhizza),калата(Calla spp.), Спатифилум(Spathiphillum spp.)
В България от същото семейство е Змийската хурка (Arum maculatum), среща се в храсталаците из цялата страна-удбеленото коренще на растението се използва за лечение на миоми,хемороиди, бъбречни заболявания и др., но растението и в чатност грудката съдържат алкалоиди и лечението трябва да е под лекарски контрол.
Колкото и опасни, някои представители на сем. Змиярникови се използват и за храна в тропичните райони на земята-от месестите кореища се извлича и скорбяла.
Тарото (Colocasia esculenta) произхожда от Източна Азия и Полинезия. По вкус клубените приличат на картофите. Използват се и младите листа, готвят се, както спанакът.Листата и горната част на клубените съдържат голямо количество кристали от калциев оксалат, който по време на варенето се разгражда.
Танията (Xanthosoma sagittifolium) прозхожда от Централна Аерика и Западноиндийските остови. Прилича много на тарото, но се различава от него по положението на дръжките на листата спрямо приосновната чст на клубените. Нейните клубени и листа се използват по същият начин, както тези на тарото.
Таро
Тания