УВАЖАЕМИ ПО-ДОБРИ ГОТВАЧИ ОТ МЕНЕ,
За сладка и конфитиури знам,че може и да не се стерилизират след като се насипиат горешти в бурканите.Това правило може ли да се използва и за гореста лиутеница или кеополу?
БАГОДАРИА НА ВСИЧКИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!!
Относно стерилизирането
-
- готвач с точилка
- Мнения: 48
- Регистриран на: вт фев 17, 2009 9:07 pm
- Местоположение: СЛОВЕНИЯ,ЛЮБЛЯНА
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
При сладките неща доколкото ми е известно, се предотвратява развалянето не само чрез вакуума, получаващ се при изстиването, а и от чрез високото съдержание на захар. Това става ясно след отварянето на сладкото - сладка правени със захарин например се развалят за 10 дни в хладилника, а такива с много захар - с месеци не се развалят.
Моята майка никога не ВАРИ буркани с лютеница или кьопоолу.
Тя ги пълни с врялата смес, слага капачките, и ги слага с капачките надолу в тава с вряща вода, само 2 пръста дълбока. Остават така 5 минути, после изстиват на капачки.
Тази разлика се обуславя и от друго нещо - точката на кипене на водата е 100 градуса, а на гъстасладък сироп - около 150 градуса. Лютеницата ври на около 120 градуса.
Така че си представям, че конфитюра ври на около 180 градуса.
Като тръгне да изстива, се смалява много повече и прави много по-голям вакуум в буркана, в сравнение с лютеницата или компота.
Нядявам се това да е от помощ.
Поздрави!
Ралица
Моята майка никога не ВАРИ буркани с лютеница или кьопоолу.
Тя ги пълни с врялата смес, слага капачките, и ги слага с капачките надолу в тава с вряща вода, само 2 пръста дълбока. Остават така 5 минути, после изстиват на капачки.
Тази разлика се обуславя и от друго нещо - точката на кипене на водата е 100 градуса, а на гъстасладък сироп - около 150 градуса. Лютеницата ври на около 120 градуса.
Така че си представям, че конфитюра ври на около 180 градуса.
Като тръгне да изстива, се смалява много повече и прави много по-голям вакуум в буркана, в сравнение с лютеницата или компота.
Нядявам се това да е от помощ.
Поздрави!
Ралица
www.facebook.com/artandhobby
- BABY
- магьосник в кухнята
- Мнения: 494
- Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
- :: 457 рецепти от BABY
- :: 1598 снимки от BABY
- Местоположение: ХАСКОВО
- Контакти:
По добре не рискувай с лютеницата и кьополуто.За по бърз начин съм чувала-обръща се буркана с капачката надолу,слага се в съда,налива се вода един-два пръста над капачката и.. да заври.За 5-10 мин.Лично аз не съм правила така,но казват че ставало.За краставички и туршии може да се ползва пикантния фикс на д-р Йоткер.Супер е.
Последна промяна от BABY на чет сеп 10, 2009 10:38 pm, променено общо 1 път.
Не говори каквото знаеш,но знай винаги какво говориш!!
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
- mimsi
- магьосник в кухнята
- Мнения: 427
- Регистриран на: пет дек 05, 2008 9:55 am
- :: 26 рецепти от mimsi
- :: 164 снимки от mimsi
- tillia
- магьосник в кухнята
- Мнения: 510
- Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
- :: 721 рецепти от tillia
- :: 2770 снимки от tillia
- Контакти:
- BABY
- магьосник в кухнята
- Мнения: 494
- Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
- :: 457 рецепти от BABY
- :: 1598 снимки от BABY
- Местоположение: ХАСКОВО
- Контакти:
- krisi
- магьосник в кухнята
- Мнения: 351
- Регистриран на: пет фев 20, 2009 5:12 pm
- :: 75 рецепти от krisi
- :: 323 снимки от krisi
- Местоположение: Sveti Vlas
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти: