Български празник: КРЪСТОВДЕН - 14 септември

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
Отговори
korneliq
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 101
Регистриран на: нед дек 16, 2007 2:25 pm
:: 744 рецепти от korneliq
:: 388 снимки от korneliq

Български празник: КРЪСТОВДЕН - 14 септември

Мнение от korneliq » пон сеп 14, 2009 9:44 am

Български празник: КРЪСТОВДЕН - 14 септември


С Летния Кръстовден се отбелязва началото на есенно-зимния сезон. Наричат го гроздоберник, защото слага началото на гроздобера. На този ден се спазва строг пост. От Кръстовден слънцето тръгва назад, връща се към зимата, нощта и денят се кръстосват. Четиринадесети септември стои по средата и дава знак, че хубавите дни изтичат и трябва да се приготвим за приближаващия студ. Ако досега на десет оки кал е стигало едно слънце, съвсем скоро на една ока кал няма да стигат и десет слънца. Празнуват народните лечители, които лекуват изкълчено и навехнато. Който почита празника, няма да го боли кръстът. Вечерта преди Кръстовден от полето се носи пшеница, грах, тиква, картофи, грозде. Започват есенните седейки и активният предбрачен сезон.

Ако на Кръстовден вали дъжд, се очаква плодовита и добра година. По времето на Константин Велики кръстът се налага като символ на надеждите на вярващите, на Божията сила, като знак на християнството. С изображението на кръста върху себе си християните изразяват вярата си в спасението, дошло чрез кръста, и се надяват на благослов и защита.

Традиционната храна за празника е питка, баница с праз, печена тиква, постна мусака, задушен ориз със зеленчуци.

Информацията е предоставена от Мария Проданова, авторка на книгата Български празници и традиции


Отговори