Любопитно!Знаете ли,че.....

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Любопитно!Знаете ли,че.....

Мнение от BRIDA » пон сеп 21, 2009 7:31 pm

Хрумна ми идея всеки да сподели интересни факти,любопитни неща,срещани из нета,някоя книга,изобщо всичко интересно,което ни е направило впечетление.........


BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » пон сеп 21, 2009 8:06 pm

Щом анасоновата звезда достигне възраст от шест години,нейните красиви жълти цветове дават ароматни плодове-звезди с осем разклонения,всяко пълно с лъскаво и ароматно зърно.Когато се смели цялата звезда,от която шушулката е по ароматна от самото зърно,тя може да съхранява своя аромат много по-добре в сравнение с дръги смлени подправки.По време на Ренесанса,анасоновата звезда се настанява с блясък и фанфари в европейските дворове.Но успехът и е кратък.Представена в сиропи и конфитюри през 17 век,тя изпада в забвение през следващия век.Зеленият анасон-нейният съперник,навярно изиграва решаваща роля за излизането от употреба на анасоновата звезда.Всъщност и двете притежават летливо масло,анетол и предлагат анасонов вкус и аромат,близък до този на копъра,като при анасоновата звезда той е по-силен и подсладен.Тази кисела нотка на сладка папрат,подправена с черен пипер,се усеща във вкуса на бисквитите от Севера,в мастиката.... В ориенталската кухня анасоновата звезда е широко използвана.В Китай,откъдето тя произлиза,с нея се ароматизира чаят и участва в прословутата смес от пет подправки.Анасоновата звезда,обаче,трябва да се употребява в много умерено количество.За да не налага своя богат вкус и аромат,една звезда е достатъчна в ястие за четири човека.Съвременните готвачи преоткриват тази подправка и изпробват нейната употреба различни ястия-тенджери с морски дарове,в ризото с патица,с риба,пиле,свинско,с тиква,дори в крем брюле!Добър реванш за дългото и отсъствие![/b]

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » пон сеп 21, 2009 8:21 pm

:clap: :clap: :clap:


дървото

Изображение

цветът

Изображение


плодът, цял и смлян

Изображение
www.facebook.com/artandhobby

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » пон сеп 21, 2009 8:51 pm

Латинският произход на думата pesto идва от pestare,което означава смачквам.Този глагол илюстира идеално как се получава сосът песто-чрез счукване,смачкване на всички съставки в хаванче.Така листата на босилека се стриват,чесънът става на пюре и ароматите се смесват.
Италианската рецепта за песто включва в състава си кедрови ядки,докато французите,например,ги пропускат.Някои майстор-готвачи заместват листата на босилека с другилиста-магданоз,мента,кориандър.....Други пък добавят бадеми или сирене пекорино.Всичко зависи от продуктите,които са на разположение.Така че,за сос песто няма една универсална рецепта,а някои правила за спазване.
Пестото е вкусно със спагети и ньоки,но също така и с бяло месо,риба или зеленчуци на пара.Прибавя се към лазания или препечена филия хляб


Потребителски аватар
krisi
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 351
Регистриран на: пет фев 20, 2009 5:12 pm
:: 75 рецепти от krisi
:: 323 снимки от krisi
Местоположение: Sveti Vlas

Мнение от krisi » пон сеп 21, 2009 9:20 pm

Подправките в Библията
Ароматните растения са били известни на човечеството от най-древни времена. Използвали са се както за овкусяване на храна, така и за приготвянето на парфюми и балсами, дори при церемониалното изгаряне на мъртвите. Израилтяните се снабдявали с подправки от далечни страни като Египет, Арабия, Персия, Месопотамия и Индия.
Някои от най-често използваните в библейски времена подправки са били алоето, кимионът, канелата, кориандърът, тамянът, миртата, шафранът, нардът. Ето няколко цитата, които дават сведение за разпространението и употребата на ароматните растения:“Твоите разсадници са градина с нарове, с най-хубави плодове, кипери с нарди, нард и шафран, тръстика и дърчин с всякакви благовонни дървета, смирна и алой с всякакви най-хубави аромати” 4:13-14 Песен на песните
Бузите му-ароматен цветник, лехи с благовонни билки; устните му- крин, от които капе чиста смирна” 5:13 Песен на песните“Когато Йосиф дойде при братята си, те му съблякоха дрехата, шарената дреха, що беше на него, и го взеха, та го хвърлиха в рова; а ровът беше празен; в него нямаше вода. И седнаха те да ядат хляб и, като погледнаха, видяха, че иде от Галаад керван измаилтяни, и камилите им бяха натоварени със стиракса, балсам и ливан; те отиваха да занесат това в Египет” Битие 37:23-25“Говори още Господ на Моисея и каза: вземи си най-добри благовонни вещества: самоток смирна – петстотин сикли, благовонна канела, колкото половината от това, сиреч, двеста и петдесет, благовонна тръстика – двеста и петдесет, касия – петстотин сикли, според свещената сикла, и един хин маслинен елей; и от това направи миро за свещено помазване, маст смесена по изкуството на мироварец; това ще бъде миро за свещено помазване” Изход 30:22-25“Иудея и Израилевата земя търгуваха с тебе; за твоята стока ти плащаха с минитска пшеница, сладкиши и мед, дървено масло и балсам” Иезекиил 27:17“Дан и Иаван от Узал ти плащаха за твоите стоки изработено желязо; касия и благовонна тръстика ти идваха за размяна” 19“Търговци из Сава и Раема търгуваха с тебе с всякакви най-добри благовония и с всякакви драгоценни камъни, и злато плащаха за твоите стоки” 22“Дойде също и Никодим /който беше ходил изпреди при Иисуса нощя/ и донесе около сто литри смес от смирна и алой. Тогава взеха тялото Иисусово и го обвиха в повивки с благовонията, както по обичая си юдеите погребват” Йоан 19:39-40“След като мина събота, Мария Магдалина, Мария Иаковова и Саломия купиха аромати, за да дойдат и да го помажат” Марко 16:1@

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » вт сеп 22, 2009 9:22 pm

Знаете ли, че 111 111 111 х 111 111 111 = 12345678 9 87654321

Pulsar- първия ръчен електронен часовник е създаден от българина Петър Петров през 1969г.

Знаете ли, че Лили Иванова е родена на ...24.04.1939 година.

Знаете ли, че Александър Греъм Бел, изобретателят на телефона, никога не е телефонирал на неговата съпруга или майка, защото те и двете били глухи.

Знаете ли, че широко известно е мнението, че хората смъквали кръвно докато милвали своите пухкави котараци. Когато отдаваме поредната порция ласки на своята любима котка в организма ни се стимулира производството на ендорфин (хормонът на щастието), а той е известен с това, че смъква кръвното налягане .


Пингвинът е единствената птица, която може да плува, но не може да лети.. Освен това е единствената птица, която ходи изправена.

Докато розите са цветята на Афродита (богинята на любовта), сладкишите са символ на ласките.

Пиленцата от шоколад, които се подаряват на св. Валентин имат по-дълбок подтекст. Поверието, че всяко хвъркато си избира партньор в деня на св. Валентин е продиктувано от английския поет Джефри Чосър през XVI в. Истината е, че само яребицата, косът и дроздът се чифтосват през февруари.

Пласмасовия край на връзката за обувки се нарича аглет.

Медът е единствената храна, която не се разваля.

Невъзможно е да си близнеш лакътя.

Земята е единствената планета, която не е кръстена на езическо божество.

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » ср сеп 23, 2009 7:39 pm

Най-типичната италианска пица „Маргaрита" стана на 120 години. Тя е била създадена през 1889 г. от неаполетанеца Рафаеле Еспозито в чест на кралица Маргaрита Савойска. Въпреки че пица „Маргaрита" може да се смята за един от символите на италианската кухня, днес много от използваните продукти на практика са чуждестранни.

Според Асоциацията на земеделските производители продуктите за половината пици в Италия се внасят от чужбина и това не се посочва от производителите им. По този начин човек си мисли, че яде пица Made in Italy, а тя всъщност е фалшифицирана, нададе тревога Асоциацията.

Много често брашното, доматите, моцарелата и зехтинът идват от хиляди километри разстояние, съобщава ProntoSofia.

„Често моцарелата се прави с мляко от Източна Европа, доматите са китайски, зехтинът е от Тунис или Испания, а някои дори използват обикновено олио. Брашното пък е канадско или украинско, а не местно. По този начин се рискува италианската пица да не е изобщо свързана с италианската територия.

Именно на италианския трикольор наподобяват и използваните продукти - бялата моцарела, червените домати и зеленият босилек", казват от Асоциацията

В Италия в рамките на година са били внесени 500 милиона кг зехтин, 68 милиона кг мая за моцарела, 130 милиона кг. доматен концентрат и 5 милиарда кг пшеница.

Днес пицата е най-познатата в чужбина италианска дума, твърди изследване на асоциацията „Данте Алигиери".

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » ср сеп 23, 2009 7:42 pm

Синьото успокоява хората, отпуска нервната система и прави дишането равномерно. Цветът е за спокойни и уверени в себе си смели личности.

Сивото е за пасивни и равнодушни хора, които предпочитат да стоят настрани, наблюдавайки действията на другите.

Червеното е за силни и агресивни натури. Те искат да имат от всичко по много. Цветът успокоява движението на кръвта във вените.

Жълтото е цветът на радостта и щастието. То е за енергични и жизнерадостни хора, които обичат смеха и шегите.

Зеленото е пълно със свежест и живот. Този цвят е е за особи, които притежават бърза мисъл, жизнени са, със силен, твърд характер, упорити, находчиви и съобразителни.

Лилавото е вълшебно и пълно с очарование. То е за романтиците, защото е магическият свят, в който мечтите се превръщат в реалност.

Кафявият е цветът на Майката Земя, избран от тези, които се нуждаят да бъдат закриляни - от хора с крехко здраве или такива, на които им липсва домашния уют.

Черното е символ на празнотата, на "нищото". Това е цветът на хората, които се предават лесно, чувствителни са и нямат никаква енергия за борба.

Потребителски аватар
krisi
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 351
Регистриран на: пет фев 20, 2009 5:12 pm
:: 75 рецепти от krisi
:: 323 снимки от krisi
Местоположение: Sveti Vlas

Мнение от krisi » ср сеп 23, 2009 9:09 pm

:clap: Брида много интересни неща, браво!!!

Потребителски аватар
Galya68
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 132
Регистриран на: вт май 05, 2009 8:05 pm
:: 30 рецепти от Galya68
:: 45 снимки от Galya68

Мнение от Galya68 » чет сеп 24, 2009 6:00 pm

Знаете ли,че:
-Най-късият научнофантастичен разказ е написан от Фредерик Браун и се състои само от едно изречение:"А Слънцето бавно залязваше на изток."
-Звуците,които издават патиците,са единствените,които нямат ехо.Учените до днес се мъчат да разгадаят тоя феномен.
-Невъзможно е да се киха с отворени очи.Струята въздух излиза през носа със скорост 160км/ч.
-Хлебарките могат да живеят 9 дни без глава,накрая умират от глад.Това се дължи на наличието на две отделни кръвообращения.
-В антична Англия не се разрешавало "правенето на деца" без разрешението на краля.Когато съпрузите искали да имат дете се обръщали към краля,който им давал табела(която трябвало да закачат на вратата на къщата си),на която пишело:"Fornication Under Consent of the King"(F.U.C.K.).Oттам и днешният английски израз.
По време на войната,когато войните се прибирали и за деня нямало жертви,написвали на една голяма дъска:"0 Killed"(нула мъртви).Оттам днешният израз "О.К.",който се отъждествява с "Всичко е наред".
-Когато английските завоеватели достигнали Австралия,видяли едно странно животно,което правело невероятни скокове.Повикали един от местните и започнали да го питат какво е това животно,но с жестове,защото не знаели езикът.Аборигенът през цялото време повтарял "Каn Ghu Ru".Англичаните разбрали,ч¡е това е името на скачащото животно(на англ.-kangaroo).Mного години след това учени-езиковеди "разшифровали" какво всъщност е казвал австралиецът:"Не ви разбирам!".Но името на кенгуруто е запазено до днес в този си вид. :eek:
Радвай се на живота.По-късно е,отколкото си мислиш!


Отговори